Narcissus-kvartalet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kvartalene Achilles, Cadmus og Narcissus på A.R. Lundgrens kart fra 1885.

Narcissus-kvartalet er et kvartal i den sørlige delen av Gamla stan i Stockholm. Kvartalet er omgitt av Södra Bankogränd i nord, Skeppsbron i øst, Norra Dryckesgränd i sør og Järntorgsgatan i vest. Kvartalet består i dag av to eiendommer: Narcissus 1 og 4.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Nesten samtlige navn på kvartaler i Gamla stan ble til på slutten av 1600-tallet og er oppkalt etter begreper (først og fremst guder) fra den greske og romerske mytologien. Narcissus er det latiniserte navnet for Narkissos som i den greske mytologien var en vakker yngling. Han ble dømt til å forelske seg i sitt eget speilbilde etter ikke å ha besvart den unge piken Ekhos kjærlighet.

Kvartalet[rediger | rediger kilde]

Narcissus 1 mot Norra Dryckesgränden, tegning av arkitekt Fredrik Dahlberg, 1907.

Kvartalet Narcissus er det nordligste av tre langsmale kvartaler som ligger lengst i sør i Gamla stan. Sør for Narcissus ligger kvartalene Cadmus og Achilles. Narcissus bestod opprinnelig av tre eiendommer, der nummer 2 og 3 ble slått sammen og ble til nummer 4.

I Narcissus 1 (Skeppsbron 44) ble det i 1622 oppført en firetasjes bygning for brukspatron Antoni Boijs. Allerede på 1840-tallet etablerte restauranten Zum Franziskaner seg i husets første etasje.[1] Stedet var skiltet som «Bierhalle» og man serverte «äkta tyskt Bier från München». I 1909–1910 ble denne bygningen erstattet av et nytt forretningsbygg i seks etasjer pluss loftsetasje med kontorlokaler for rederier og skipsagenter. Byggherre var direktør Carl Smith og arkitekt var Fredrik Dahlberg. I første etasje flyttet Zum Franziskaner inn igjen.[1]

Huset i kvartalets nordvestre hjørne, det nåværende Narcissus 4 (tidligere 3), finnes avbildet på Jean Le Pautres kobberstikk etter en tegning av Erik Dahlbergh fra Karl X Gustavs begravelsesprosesjon i Stockholm i 1660. Bygningen gjengis der i noe idealisert form, men den to vindusakser brede midtrisalitten mot Järntorget kan gjenkjennes.

Fra midten av 1600-tallet til midten 1700-tallet fantes her apoteket «Engelen» som ble drevet av Christopher Molitor den eldste og hans slekt i over 100 år.[2] I 1832 åpnet rittmester Leonard Groll sin første forretning for arbeidsfolk, under navnet «L.Grolls Lärftshandel» i husets første etasje.[3] Forretningen Grolls arbetskläder fantes på denne adressen til langt inn på 1980-tallet, da lokalene ble bygd om til restaurantvirksomhet.[4]

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Hasselblad (1979), s. 26
  2. ^ Schimmelpfennig m.fl. (1910-1918), s. 51-54
  3. ^ «Vi är Grolls». Arkivert fra originalen 8. februar 2018. Besøkt 2. april 2018. 
  4. ^ Byggesøknadstegning for Narcissus 4, opprettet 24. april 1989 av Hans Wieland arkitektkontor.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]