Pandora-kvartalet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°19′27,7″N 18°04′10,6″Ø

Pandora-kvartalet m.fl. 1733 (nord er ned)

Pandora-kvartalet, svensk: Kvarteret Pandora er et kvartal i Gamla stan i Stockholm. Kvartalet er omgitt av Bedoirsgränd i nord, Västerlånggatan i øst, Skräddargränd i sør og Stora Nygatan i vest. Kvartalet består av to bygårder: Pandora 2 og 5, hvor nummer 2 tilsvarer Stora Nygatan 25 og nummer 5 tilsvarer Västerlånggatan 38.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Nesten alle kvartalsnavn i Gamla Stan ble til på slutten av 1600-tallet, og er oppkalt etter hendelser eller personer (hovedsakelig guder) fra gresk og romersk mytologi. Pandora var ifølge gresk mytologi den første kvinne som ble sendt av gudene til jorden med en eske som inneholdt alle sykdommer og ulykker, derav uttrykket Pandoras eske, kilden til alt ondt.

Kvartaler[rediger | rediger kilde]

Pandora 2, Stora Nygatan 25, 1907.
Pandora 5, Västerlånggatan 38. Tegning av nye utstillingsvinduer i 1896.

Huset i Pandora 2 (Stora Nygatan 25) ble reist i 1860-årene og hadde allerede da den nåværende fasade inkludert rustikke hjørnekjeder og rustikke pilastre som markerer inngangen. Mellom første etasje og 2. etasje er en frise med konsoller og medaljonger. Utstillingsvinduene kan lukkes med treskodder som har fyllinger og relieffer med blomsterdekor.

Rundt århundreskiftet i 1900 var eiendommen eid av ur- og verkstedsfirmaet Gyllenberg & Rosengren. Selskapet var svensk representant for blant annet amerikanske fonografer og det tyske plateselskapet Lyrophon, men den største virksomhet var innen engroshandel med ur. I første etasje hadde urmaker Per Nilsson Wohlin (1837-1889) sin butikk. Fra den tiden henger fortsatt en klokke på fasaden. Uret er utformet som et stort lommeur.

I det tidligere Pandora-3 (nå 5, Skräddargränd 2), hadde skredderlauget kontor mellom 1627 og i 1842. De hadde skjenkebevilling og deres kro het Källaren Druvan, Förgylda Drufvan eller Vindrufvan som iblant også ble kalt Skreddare krogen.

Eiendommen Pandora 5 (Västerlånggatan 38) ble bygget i 1740 for boktrykkeren Johan Laur. Horrn fra Nürnberg. Han var også en framgangsrik forlegger og døde i 1741. Den nåværende fasaden ble bygget i 1897 etter tegninger av arkitekt Ernst Haegglund. Han fulgte også den rådende mote og plasserte støpejernspillarer mellom de nye store åpningene til butikkvinduene.

Av totalt 36 støpjernsfasader i Gamla Stan som ble kartlagt av Stockholms stadsmuseum var 25 beliggende i Västerlånggatan, som inntil begynnelsen av 1900-tallet var Stockholms viktigste handlegate. De første støpejernssøylene ble tatt i bruk i 1863 i Cephalus-kvartalet og de siste i 1904 i Ulysses-kvartalet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]