Euphydryas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Euphydryas
Euphydryas maturna
Euphydryas maturna
Vitenskapelig(e)
navn
:
Euphydryas
Scudder, 1872
Norsk(e) navn:
Hører til: Melitaeini, Nymphalinae,flikvinger,
dagsommerfugler,
sommerfugler
Antall arter: 14, én art i Norge
Habitat: terrestrisk, mest i åpne, fuktige områder
Utbredelse: Holarktisk
Delgrupper:

Euphydryas er en slekt av sommerfugler som tilhører gruppen rutevinger (Melitaeini) i den artsrike familien flikvinger (Nymphalidae). De er stort sett ganske små, brun- eller gulaktige sommerfugler, ofte med mørkt nettmønster på vingene. Det forekommer fire arter i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Euphydryas phaeton

Små til middelsstore (vingespenn 25 – 50 mm) sommerfugler, relativt spinkelt bygde. Som hos de aller fleste flikvinger er frambeina reduserte. Sugesnabelen er velutviklet, antennene middels lange og tydelig kølleformede. Vingene er avrundede, ikke flikete langs ytterkanten, og nokså avlange i formen. Oversiden er oransje med mer eller mindre utbredt, brunt nettmønster Bakvingenes underside har vekselvise hvite og brunlige tverrbånd, kantet med svart, ofte også røde flekker. Larvene er dekket med torner, puppene knudrete.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Rutevingene er ikke spesielt sterke flygere, og de fleste artene er nokså stedbundne med små, lokale kolonier. De finnes særlig på blomsterenger, og de fleste nordiske artene har larver på planter i maskeblomstfamilien (Scrophulariaceae). Larvene lever selskapelig i silkespinn. De tar opp forsvarsstoffer fra næringsplantene og er derfor trolig usmakelige for rovdyr. De overvintrer som larver.

Mange truede arter[rediger | rediger kilde]

Rutevingene lever ofte på sjeldne lokalitetstyper, og de har begrenset spredningsevne. Dette har medført at forholdsvis mange arter i denne gruppen er utrydningstruede. Et kjent eksempel er den sterkt truede, nordamerikanske arten Euphydryas editha.

Systematisk inndeling / norske arter[rediger | rediger kilde]

Euphydryas aurinia

Slekten blir delt opp i flere uformelle artsgrupper som trolig (forhåpentligvis?) representerer monofyletiske grupper.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]