Alien 3

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Alien 3
Alien 3
Generell informasjon
Sjanger Science fiction, grøsser
Nasjonalitet Amerikansk
Utgitt
  • 22. mai 1992 (1992-05-22) (USA)
  • 27. august 1992 (1992-08-27) (Norge)
Lengde 115 min.
Språk Engelsk
Aldersgrense 18 år
Produksjon
Regissør David Fincher
Manus David Giler, Walter Hill, Larry Ferguson, Vincent Ward
Produsent Gordon Carroll, David Giler, Walter Hill
Musikk Elliot Goldenthal
Sjeffotograf Alex Thomson
Klipp Terry Rawlings
Medvirkende
Annen informasjon
Filmselskap 20th Century Fox
Budsjett 50–55 mill. dollar[1][2]
Totalomsetning 159, 8 mill. dollar[1]
Eksterne lenker

Alien 3 (stilisert som ALIEN3) er en amerikansk science fiction-grøsser fra 1992, og spillefilmdebuten til regissør David Fincher. Filmen er den andre oppfølgeren til science fiction-filmen Alien – den 8. passasjeren (1979), etter James Camerons Aliens (1986). Hovedrollen spilles av Sigourney Weaver, mens sentrale biroller spilles av Charles S. Dutton, Charles Dance, Brian Glover, Ralph Brown, Paul McGann og Lance Henriksen.

Filmen foregår kort tid etter handlingen i Aliens. Ellen Ripleys romskip krasjlander på en fengselsplanet, og hun er den eneste overlevende. Planeten er kolonisert med en gruppe omvendte forbrytere. Senere viser det seg at det har vært et romvesen om bord, og én etter én blir fangene drept.

Filmen hadde en langvarig produksjon, og mange manusforfattere og regissører har arbeidet med prosjektet. Innspillingen begynte før manuset var ferdigskrevet. David Fincher ble valgt til å regissere filmen etter at en versjon med Vincent Ward som regissør ble forkastet et godt stykke inn i forarbeidet. Fincher har i ettertid selv klagd på filmen, og pekt på filmselskapets innblanding og mangel på forberedelsestid.

Alien 3 ble en kassasuksess med i underkant av 160 millioner dollar i billettinntekter, men gjorde det ikke like godt hos kritikerne. Flere kritikere mente at den var dårlig sammenlignet med de forrige filmene. Filmen ble imidlertid nominert til Oscar for beste visuelle effekter og sju Saturn Awards, blant annet for beste science fiction-film, beste kvinnelige hovedrolle (Weaver), beste regi (Fincher), beste manus (David Giler, Walter Hill og Larry Ferguson) og beste mannlige birolle (Dutton). En lengre versjon av filmen ble utgitt i 2003. Alien 3 blir stadig analysert, blant annet for videreføringen av den feministiske dimensjonen i de forrige Alien-filmene, for sine samfunnskritiske holdninger og for de kristne undertonene. Den blir blant mange tilhengere sett på som en misforstått film.

Handling[rediger | rediger kilde]

Ripleys romskip krasjlander på en fengselsplanet, og hun er den eneste overlevende. Planeten er kolonisert med en gruppe omvendte forbrytere. En gjeng av tidligere mordere, voldektsmenn og voldskriminelle har inngått en kontrakt som binder dem til planeten og et religiøst behandlingsopplegg. Ripley legger merke til at det er tegn etter en chestburster i romskipet, og er redd for at Newt kanskje har et romvesen inni seg. Doktoren Clemens utfører en obduksjon, men finner ingenting. Samtidig viser det seg at det var et vesen ombord, men den angrep ikke Newt. Den angrep istedet en okse, og resultatet blir et romvesen Ripley ikke er kjent med fra tidligere.

Utgivelse[rediger | rediger kilde]

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Spesialeffektene i Aliens 3 ble nominert til en British Academy Film Award og en Oscar for beste visuelle effekter, men de gikk til Døden kler henne.[3] Den ble også nominert til en MTV Movie Award for beste actionscene og en Hugo Award for beste dramapresentasjon.[4] Filmen ble nominert til sju Saturn Awards, blant annet for beste science fiction-film, beste kvinnelige hovedrolle (Sigourney Weaver), beste mannlige birolle (Charles S. Dutton), beste regi (David Fincher) og beste manus (David Giler, Walter Hill og Larry Ferguson), men vant ingen.

Pris Priskategori Mottakere Resultat
Academy Awards («Oscar»)[3] Beste visuelle effekter Richard Edlund, Alec Gillis, Tom Woodruff Jr. og George Gibbs Nominert
British Academy Film Awards («BAFTA») Betse visuelle effekter Nominert
Hugo Awards Beste dramapresentasjon Alien 3 Nominert
MTV Movie Awards[4] Beste actionscene Tunnelscenen Nominert
Saturn Awards Beste science fiction-film Alien 3 Nominert
Beste kvinnelige hovedrolle Sigourney Weaver Nominert
Beste mannlige birolle Charles S. Dutton Nominert
Beste regi David Fincher Nominert
Beste manus David Giler, Walter Hill og Larry Ferguson Nominert
Beste kostyme Rob Ringwood og David Perry Nominert
Beste spesialeffekter Richard Edlund, Alec Gillis, Tom Woodruff Jr. og George Gibbs Nominert

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Alien 3 (1992)». Box Office Mojo. Besøkt 19. januar 2016. 
  2. ^ «Alien 3 - Box Office Data, DVD and Blu-ray Sales, Movie News, Cast and Crew Information». The Numbers. Besøkt 19. januar 2016. 
  3. ^ a b «The 65th Academy Awards (1993) Nominees and Winners». Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS). Besøkt 26. april 2015. 
  4. ^ a b «1993 MTV Movie Awards». mtv.com. MTV. Besøkt 19. januar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]