Hopp til innhold

The Social Network

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Social Network
Generell informasjon
Utgivelsesår2010
Prod.landUSA
Lengde120 min.
SpråkEngelsk
AldersgrenseTillatt for alle[1] (Norge)
Bak kamera
RegiDavid Fincher
ProdusentDavid Fincher
Scott Rudin
Dana Brunetti
Michael De Luca
Ceán Chaffin
Kevin Spacey
MusikkTrent Reznor
Atticus Ross
SjeffotografJeff Cronenweth
KlippKirk Baxter
Angus Wall
Foran kamera
MedvirkendeJesse Eisenberg
Andrew Garfield
Justin Timberlake
Brenda Song
Armie Hammer
Max Minghella
Rashida Jones
Rooney Mara
Annen informasjon
Budsjett$40 millioner[2]
Totalomsetning$221 116 046[2]
Prod.selskapColumbia Pictures
Premiere1. oktober 2010
Eksterne lenker

The Social Network er en amerikansk dramafilm fra 2010 som omhandler Facebook. Filmen er produsert av Scott Rudin, Dana Brunetti, Michael De Luca, og Ceán Chaffin og er basert på boken The Accidental Billionaires av Ben Mezrich.

Handlingsreferat

[rediger | rediger kilde]

I oktober 2003 blir den 19 år gamle Harvard University-student Mark Zuckerberg dumpet av kjæresten Erica Albright. Zuckerberg skriver en veldig fornærmende kommentar om Albright på hans blogg. Han oppretter kort tid senere et nettsted kalt "Facemash" ved å hacke seg inn i skolens database for å stjele fotografier av kvinnelige studenter, for deretter å la folk rangere hvor attraktive de mener at alle disse kvinnene er. Etter at trafikk til nettstedet har økt så mye at det har krasjet deler av Harvards datanettverk, får Zuckerberg seks måneders akademisk prøvetid. Men nettstedets popularitet tiltrekker seg imidlertid oppmerksomheten til tvillingene Cameron og Tyler Winklevoss, og deres forretningspartner Divya Narendra. De inviterer Zuckerberg til deres nettverk Harvard Connection, et sosialt nettverk de planlegger som skal være eksklusivt for Harvard-studenter og rettet mot dating.

Zuckerberg snakker med vennen Eduardo Saverin med en idé som han kaller for TheFacebook, et nettsted som skal være eksklusivt for bare Ivy League-studenter. Saverin gir 1 000 dollar som finansiering, slik at Zuckerberg kan bygge nettstedet - som raskt blir mer og mer populært. Når de får vite om TheFacebook, blir Winklevoss-tvillingene og Narendra opprørte. De mener at Zuckerberg stjal ideen deres, samtidig som han forsøkte å hindre utviklingen av deres eget Harvard Connection-nettsted Tvillingene klager til Larry Summers som var president over Harvard University. Men han er fullstendig avvisende, og ser ingen "verdi" i verken disiplinære tiltak eller TheFacebook.

Saverin og Zuckerberg møter med-student Christy Ling, som ber dem "Facebook me" en setning som imponerer dem. Etter hvert som TheFacebook vokser i popularitet, utvider Zuckerberg-nettverket til blant annet Yale University, Columbia University og Stanford University. Ling sørger for at Saverin og Zuckerberg møter Napster-med grunnlegger Sean Parker, som presenterer hans visjon for organisasjonen deres - noe som imponerer Zuckerberg. Han foreslår også å gi nytt navn til nettstedet, og kalle den for Facebook. Etter forslag fra Parker flytter de hele organisasjonen til Palo Alto i Nord-California, med Saverin reiser til New York for å arbeide med forretningsutvikling.

Winklevoss-tvillingene oppdager at Facebook også har utvidet seg til Europa også, og bestemmer seg for å saksøke selskapet for tyveri av deres eiendom. I mellomtiden protesterer Saverin mot at Parker tar forretningsbeslutninger over Facebook, og han fryser selskapets bankkonto etter den resulterende krangelen. Zuckerberg avslører at de har sikret seg 500 000 dollar fra investor ved navn Peter Thiel. Men Saverin blir rasende når han oppdager at den nye investeringsavtalen har gjort at hans andel over Facebook går fra 34 prosent til 0,03 prosent, samtidig som han opprettholder eier-andelen til alle andre partene.

Han konfronterer Zuckerberg og Parker, og Saverin lover å saksøke Zuckerberg før han blir kastet ut av bygningen deres. Saverins navn fjernes fra nettsiden deres. Senere blir Parker pågrepet for besittelse av kokain på en fest som feirer at nettsiden deres rundet en million brukere. Winklevoss-tvillingene hevder at Mark Zuckerberg hadde stjålet hele ideen deres. Men Saverin påstår at hans aksjer i Facebook ble urettferdig utvannet, og at han egentlig har krav på mye mer. Marylin Delpy, en advokat, informerer Zuckerberg om at de burde gjøre opp med Saverin utenfor en rettssak, ettersom de mener at Severin spilte en viktig rolle i grunnleggelsen av Facebook, og Zuckerbergs uhøflige holdning vil gjøre ham særdeles usympatisk overfor en jury.

Film-omtale

[rediger | rediger kilde]

En høstkveld i 2003 setter Harvard-studenten og dataprogrammereren Mark Zuckerberg seg ved datamaskinen og begynner ivrig å arbeide med en ny idé. I en storm av blogging og programmering blir det som starter på internatrommet til et globalt nettverk og en revolusjon innen kommunikasjon.

I løpet av bare seks år, og 500 millioner venner senere, blir Mark Zuckerberg historiens yngste milliardær. Men for denne gründeren leder suksessen til både personlige og juridiske komplikasjoner. Filmen beviser at man ikke kan få 500 millioner venner uten å få et par uvenner med på kjøpet.

Priser og utmerkelser

[rediger | rediger kilde]

Filmen vant Golden Globe for beste dramafilm for filmåret 2010. Filmen mottok også tre andre Golden Globe-priser: David Fincher vant for beste regi, Aaron Sorkin vant for beste manus og Trent Reznor vant for beste originalmusikk. I tillegg var Andrew Garfield nominert til beste mannlige birolle og Jesse Eisenberg var nominert for beste mannlige hovedrolle i en dramafilm.

Rolleliste

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «The Social Network». Medietilsynet. Besøkt 10. mars 2011. [død lenke]
  2. ^ a b «The Social Network (2010)». Box Office Mojo. Besøkt 10. mars 2011. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]