Spillet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Spillet
orig. The Game
Generell informasjon
Utgivelsesår1997
Prod.landUSA
Lengde135 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiDavid Fincher
ProdusentCean Chaffin, Steve Golin
ManusforfatterJohn D. Brancato & Michael Ferris
MusikkHoward Shore
Foran kamera
MedvirkendeMichael Douglas,
Sean Penn,
Deborah Kara Unger,
James Rebhorn,
Peter Donat,
Carroll Baker,
Anna Katarina
Annen informasjon
Budsjett$48 million[1]
Prod.selskapPolygram Films
Eksterne lenker

Spillet (originaltittel: The Game) er en amerikansk film fra 1997 regissert av David Fincher med Michael Douglas i hovedrollen.

Filmen forteller historien om en veldig rik forretningsmann som får tilgang til et rart spill i gave av sin bror. Spillet integreres med mannens liv på mystiske måter. Etter som linjene mellom forretningsmannens virkelige liv og spillet blir mer og mer diffuse, blir det hintet om en større konspirasjon.

Spillet i filmen kan sees på som et slags reality-spill med store porsjoner innspill fra Laiv-spilling. Personer som selv spiller slike spill ser på filmen som en inspirasjonskilde.

Filmens handling er også tolket som en slags ny versjon av Charles Dickens' En julefortelling: Michael Douglas' rike Ebeneezer Scrooge-liknende figur møter noen fra sin fortid (Sean Penn), som utløser en rekke eventyr.

Handling[rediger | rediger kilde]

Nicholas Van Orton er en suksessfull forretningsmann, men hans suksess har kostet ham familielivet. I introen til filmen er han skilt og fremmedgjort fra sin kone og datter.

På Nicholas' 48. fødselsdag gir hans bror (Sean Penn) ham en uvanlig gave, tilgangen til et spill som kalles «Consumer Recreation Services». Broren garanterer at spillet vil endre Nicholas' liv for alltid. Hvordan spillet fungerer er uklart i begynnelsen, men det framstår som et slags Laiv (Levende Rollespill) som integreres direkte med spillerens virkelige liv. Etter å ha gjennomgått en hel dag med fysiske og psykiske prøver, får Nicholas vite at firmaet ikke kan la ham være med i spillet. Han finner imidlertid raskt ut at dette ikke stemmer, og at spillet har startet. Spillet fokuserer rundt en hendelse i Nicholas' liv, da han som barn var vitne til at faren begikk selvmord ved å hoppe fra taket på familiehjemmet deres, det samme huset som Nicholas bor i i dag. Et annet sammentreff er at faren tok sitt liv på sin 48. fødselsdag, like gammel som Nicholas er i dag.[trenger referanse]

Etter som filmen utvikler seg bygger det seg opp beviser på at spillet er nøye gjennomtenkt og avansert, men hver gang Nicholas tror han har funnet sannheten med spillet, finner han at et nytt lag med kompleksitet kommer til syne, og at hans tidligere mistanker var feil. Spillet utvikler seg raskt til å angripe alt Nicholas verdsetter, og hans strukturerte liv slår sprekker rundt ham etter som spillet tar kontrollen. En av de ansatte i spillet kommer ham til unnsetning, og etter at de har rømt fra klørne til de ansatte i CRS flere ganger, ofte bare såvidt, blir Nicholas tatt til fange og sendt til Mexico uten penger eller pass, levende begravd på en kirkegård. I tillegg finner han ut at bankkontoen hans er tømt av den samme ansatte som lot som om han hjalp ham. Spillet er nå avslørt som en stor svindel for å kunne stjele rikdom fra eliten i USA.

Nicholas blir forlatt av sine venner og sin trofaste advokat, og blir raskt desperat. Han bestemmer seg for å hente en skjult pistol fra hjemmet sitt, og drar rett til kontorene til selskapet. Han tar en av de ansatte som gissel, og drar opp på taket til skyskraperen der CRS holder til. En skvetten Nicholas krever svar. Den ansatte virker overrasket av pistolen, og forteller Nicholas at de som arrangerer spillet trodde de hadde byttet ut alle de ekte skytevåpnene Nicholas hadde tilgang til med falske. En dør åpner seg, og overrasker Nicholas, som skyter uten å se, bare for å finne ut at han har skutt sin bror som holder en flaske vin, og er pyntet til bursdagsfeiring. Full av anger kaster Nicholas seg ut fra skyskraperens tak, og kræsjer gjennom et glasstak, bare for å lande trygt på en luftmadrass. Der finner han familien og vennene sine som venter på hans ankomst, og spillet blir avslørt som bare et spill. Kontoene er ikke tømt, pistolen var byttet ut med en falsk, og broren er i live.[trenger referanse]

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Skuespiller Rolle
Michael Douglas Nicholas Van Orton
Sean Penn Conrad Van Orton
Deborah Unger Christine
James Rebhorn Jim Feingold
Peter Donat Samuel Sutherland
Carroll Baker Ilsa
Anna Katerina Elizabeth
Armin Mueller-Stahl Anson Baer
Charles Martinet Nicholas' far
Scott Hunter McGuire Unge Nicholas
Florentine Mocanu Nicholas' mor
Elizabeth Dennehy Maria
Caroline Barclay Maggie
Daniel Schorr Seg selv

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Omtaler[rediger | rediger kilde]

Mer informasjon[rediger | rediger kilde]