Hopp til innhold

Gone Girl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gone Girl
Generell informasjon
SjangerThriller / Mysterie
Utgivelsesår2014
Prod.landUSA
Lengde2 t. 29 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense15 (Norge)
Bak kamera
RegiDavid Fincher
Produsent
ManusforfatterGillian Flynn (også bok)
Musikk
SjeffotografJeff Cronenweth
KlippKirk Baxter
Foran kamera
Medvirkende
Annen informasjon
BudsjettUSD 61 millioner
Prod.selskap
Distributør20th Century Fox
Premiere
  • 26. september 2014 (2014-09-26) (New York FF)
  • 3. oktober 2014 (2014-10-03) (Norge)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Gone Girl er en amerikansk thriller fra 2014 regissert av David Fincher.

Filmen handler om Nick Dunnes, en mann hvis kone nylig har forsvunnet. Hele saken utvikler seg til et media-sirkus - og når han begynner å lyve og oppfører seg merkelig, begynner folk å lure på om Nick selv var innblandet i forsvinningen. Hovedrollene spilles av Ben Affleck og Rosamund Pike. Filmen er basert på den bestselgende romanen Flink pike av Gillian Flynn, som også har skrevet manuset til filmen.

Filmen ble godt mottatt av anmelderne[1] og ble en stor publikumsuksess.[2]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

På deres femte bryllupsdag vender lærer Nick Dunne hjem, og oppdager at hans kone Amy har forsvunnet. Forsvinningen hennes får snart veldig mye pressedekning, ettersom Amy var inspirasjonen når foreldrenes hennes skrev de populære Amazing Amy-barnebøkene. Men etterforsker Rhonda Boney oppdager snart forskjellige, dårlig skjulte, bevis på en slåsskamp i hjemmet deres. Mistankene vokser snart rundt ektemannen Nick, hvis tilsynelatende apati blir tolket av media som karakteristisk for en sosiopat. Til og med hans tvillingsøster Margo er usikker på om Nick faktisk er uskyldig eller ikke.

Tidligere avslørte Amy for Nick at «Amazing Amy» egentlig var en perfeksjonert versjon bestående av den virkelige Amys feil og mangler. Ekteskapet deres gikk mer og mer i oppløsning over tid. Begge to mistet jobben på grunn av lavkonjunkturen i løpet av Finanskrisen i 2008. De flyttet fra New York City til Nicks hjemby North Carthage, i Missouri, for å ta seg av hans syke og døende mor. Nick ble etter hvert mer lat og fjern i ekteskapet. Han var også utro mot Amy sammen med Andie, en av studentene hans. Samtidig ble Amy stadig mer irritert på Nick, for å få henne til å flytte sammen med ham til Missouri.

Rettsmedisinske analyser av hjemmet deres avdekker mange blod-flekker som har blitt forsøkt vasket vekk, noe som indikerer et sannsynlig drap. Boney avdekker også bevis for økonomiske problemer, hjemlige konfrontasjoner, og Amys nylige planer til å kjøpe en pistol. Medisinske rapporter indikerer at Amy er gravid, noe Nick nekter for å ha visst om tidligere. Det oppdages også veldig kostbare gjenstander bestilt med Nicks kredittkort, samt en dagbok som fremhever Amys økende isolasjon og ensomhet. Dagboken ender med den påståtte frykten for at Nick planlegger å drepe henne.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Gone Girl (2014)». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 23. august 2019. 
  2. ^ «Gone Girl (2014) - Box Office Mojo». www.boxofficemojo.com. Besøkt 23. august 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]