Zodiac (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Zodiac
Generell informasjon
SjangerThriller / Krim / Mysterie
Utgivelsesår2007
Prod.landUSA
Lengde2 t. 37 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense15 (Norge)
Bak kamera
RegiDavid Fincher
Produsent
ManusforfatterJames Vanderbilt
MusikkDavid Shire
SjeffotografHarris Savides
KlippAngus Wall
Foran kamera
Hovedrolle(r)
Biroller
Annen informasjon
BudsjettUSD 65 millioner
Prod.selskapPhoenix Pictures
Paramount Pictures
Warner Bros.
Premiere
  • 2. mars 2007 (2007-03-02) (USA)
  • 18. mai 2007 (2007-05-18) (Norge)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Zodiac er en amerikansk kriminal-thriller fra 2007 regissert av David Fincher. Filmen handler om Zodiac-morderen som tok livet av flere mennesker i California på slutten av 1960-tallet og begynnelsen på 1970-tallet. Morderen ble aldri tatt. Mye av filmen tar for seg mange av de mistankene og teoriene om hvem morderen egentlig var. En avistegner og en politietterforsker forsøker over flere år å finne identiteten bak de kodede beskjedene som morderen sendte avisen da mordene pågikk. Manus bygger i stor grad på Robert Graysmiths bok med samme navn. De ledende rollene spilles av Jake Gyllenhaal, Robert Downey jr. og Mark Ruffalo.

Zodiac ble meget godt mottatt av anmelderne, men fikk ikke så høye besøkstall på kino.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Zodiac ble meget godt mottatt av anmelderne, noe som gjenspeiles i at den har fått 89 % på Rotten Tomatoes.[1]

Filmen ble ikke så populær i USA.[2] Den innbrakte $84,7 millioner på verdensbasis, hvorav $33 millioner i USA. Den havnet på 63-plass over de mest innbringende filmene på verdensbasis i 2007 og på 81-plass i USA.[3]

Produksjonen startet 12. september 2005 og ble fullført i februar året etter.[4]

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Den 4. juli 1969 blir Darlene Ferrin og Mike Mageau skutt av en ukjent mann i Vallejo, California. Bare Mike overlever angrepet. En måned senere mottar avisen San Francisco Chronicle krypterte brev skrevet av noen som kaller seg "Zodiac" som tar på seg ansvaret for angrepet. Han truer med å drepe flere mennesker med mindre hans kodede melding, som han påstår skal inneholde hans identitet, blir publisert i avisen.

Når avisen velger å publisere de krypterte brevene, klarer ett eldre ektepar å løse en kode. I september 1969 blir Bryan Hartnell og Cecelia Shepard knivstukket gjentatte ganger i Napa County. Reporter Paul Avery fra San Francisco Chronicle gjør narr av Robert Graysmiths (spilt av Jake Gyllenhaal) forsøke på å løse kodene. Men når Robert klarer å løse en del av koden, begynner Paul å dele mer informasjon med ham. To uker senere blir taxi-sjåfør Paul Stine fra San Francisco skutt og drept. Zodiac-morderen sender Paul Stines blodige skjorte til San Francisco Chronicle sammen med enda et brev. Politi-etterforsker Dave Toschi og Bill Armstrong får i oppdrag om å løse angrepene. Noen som påstår å være "Zodiac" fortsetter å sende flere brev.

I 1971 avhører politiet en mann, Arthur Leigh Allen, mistenkt for drapene. En håndskrift-ekspert insisterer imidlertid på at Allen ikke skrev brevene fra Zodiac. Paul Avery mottar et brev som truer ham på livet, og blir paranoid og redd. Journalist Robert Graysmith fortsetter hans egen etterforskning, og gir et TV-intervju om en bok han har skrevet om Zodiac-saken. Han begynner å motta flere telefonsamtaler fra noen som legger på rører kort tid etter at Robert svarer i telefonen. Hans besettelse blir dypere, han mister jobben, og kona Melanie forlater ham og tar med seg barna deres.

Robert oppdager at Arthur Leigh Allen bodde i nærheten av ett Zodiac-offer og sannsynligvis kjente henne. Selv om omstendighetene ser ut til å indikere hans skyld, så mangler de fysiske bevisene. Blant annet fingeravtrykk og håndskrift-prøver sier at Allen ikke er den skyldige. Åtte år senere, har Roberts bok om Zodiac blitt en bestselger. Mike Mageau som overlevde ett angrep fra "Zodiac" ser på flere fotografier hos politiet, og kjenner igjen et bilde av Arthur Leigh Allen. Tekst mot slutten av filmen indikerer at Allen døde før han kunne avhøres av politiet, og Zodiac-saken fremdeles er uløst.

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Zodiac (2007)». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 10. juli 2019. 
  2. ^ «Zodiac (2007): Fincher's Acclaimed Commercial Failure». Bomb Report (engelsk). Besøkt 10. juli 2019. 
  3. ^ «Zodiac (2007) - Box Office Mojo». www.boxofficemojo.com. Besøkt 10. juli 2019. 
  4. ^ «Zodiac Production Notes» (PDF). Paramount Pictures Press Kit. 2007. Arkivert fra originalen (PDF) 27. september 2007.  «Arkivert kopi» (PDF). Archived from the original on 27. september 2007. Besøkt 18. januar 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Engelsk Wikiquote har en samling sitater relatert til: