Panic Room

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Panic Room
Generell informasjon
Utgivelsesår
  • 29. mars 2002 (2002-03-29) (USA)
  • 7. juni 2002 (2002-06-07) (Norge)
Prod.landUSAs flagg USA
Lengde112 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiDavid Fincher
Produsent
ManusforfatterDavid Koepp
MusikkHoward Shore
Sjeffotograf
Klipp
Foran kamera
Medvirkende
Annen informasjon
Budsjett48 millioner USD[1]
Totalomsetning196,4 millioner USD[1]
Prod.selskapColumbia Pictures
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Panic Room er en amerikansk thrillerfilm fra 2002, regissert av David Fincher med et manus skrevet av David Koepp. Jodie Foster og Kristen Stewart spiller en mor og en datter som får sitt nye hjem invadert av innbruddstyver, spilt av Forest Whitaker, Jared Leto og Dwight Yoakam. Filmen er Finchers femte spillefilm, etter Fight Club (1999). Den ble utgitt i USA og Canada 29. mars 2002.

Handling[rediger | rediger kilde]

Nyskilte Meg Altman (Jodie Foster) og hennes 11 år gamle datter Sarah (Kristen Stewart) har nettopp kjøpt et fire etasjer høyt hus på Upper West Side i New York City. Husets forrige eier, en folkesky millionær, installerte et isolert rom som kunne brukes for å beskytte husets beboere fra inntrengere. Dette «panikkrommet» er beskyttet av betong og stål på alle kanter, et solid dør av stål, og et omfattende sikkerhetssystem med flere overvåkingskameraer og en egen telefonlinje ut av huset. Natten etter at de har flyttet inn i sitt nye hjem kommer tre innbruddstyver på besøk. Junior (Jared Leto), den forrige eierens barnebarn, Burnham (Forest Whitaker), en ansatt i husets sikkerhetsselskap, og Raoul (Dwight Yoakam) vil ha tak ihendehaverobligasjoner verdt flere millioner dollar, som er gjemt under gulvet i panikkrommet.

Etter å ha oppdaget at de nye eierne har flyttet inn tidligere enn forventet, overbeviser Junior en motvillig Burnham, som trodde at huset sto tomt, om å gjennomføre innbruddet likevel. Meg våkner og oppdager inntrengerne via overvåkningsskjermene i panikkrommet. Meg og Sarah låser seg inne i panikkrommet, bare for å oppdage at ranerne har deaktivert telefonlinjen som går ut av huset. For å tvinge de Meg og datteren ut av rommet, sender Burnham propangass inn i rommets luftventiler. Raoul øker mengden av den farlige gassen, mot Burnhams og Juniors vilje. Meg klarer ikke å tette luftventilene fra innsiden, og hun tenner på gassen mens hun og Sarah dekker seg med brannsikre tepper. Dette forårsaker en eksplosjon som går gjennom ventilen og til rommet utenfor hvor det utvikler seg til en brann som skader Junior.

Meg og Sarah gjør flere forsøk på å skaffe hjelp, og de prøver å signalisere til en nabo med en lommelykt gjennom et lite ventilasjonsrør, men naboen ignorerer dette. Meg kommer seg inn på husets andre telefonlinje, og ringer til eks-mannen Stephen (Patrick Bauchau), før innbruddstyvene rekker å klippe av samtalen. Når alle forsøk på å komme seg inn i rommet mislykkes, holder Junior på å gi opp hele opplegget. Men rett før han forlater huset blir han skutt av Raoul som tvinger Burnham til å være med på ranet. Stephen ankommer huset, og han blir banket opp av Burnham og Raoul. For å gjøre vondt verre får Sarah, som har diabetes, et anfall. Sprøytene hennes ligger i et kjøleskap utenfor rommet. Etter å ha brukt en bevisstløs Stephen til å lure Meg ut av rommet, kommer Burnham seg inn og finner Sarah bevisstløs på gulvet. Etter å ha hentet en sprøyte til Sarah, oppstår det en kort slåsskamp mellom Meg og Raoul. Raoul mister bevegelsen og faller inn i panikkrommet, og pistolen blir slått ut av hånden hans.

Meg kaster sprøyten inn i rommet rett før Burnham febrilsk låser seg selv, Raoul og Sarah inne i rommet. Meg, som nå har pistolen, trygler innbruddstyvene over høyttaleranlegget til å gi Sarah en injeksjon. Burnham gir Sarah injeksjonen, og han forteller Sarah at han egentlig ikke ønsket å være med på dette, og den eneste grunnen til at han var med på ranet var for å gi sitt eget barn et bedre liv. Etter å ha tidligere fått en telefon fra Stephen, kommer to politimenn til huset, og Raoul truer med å drepe Sarah hvis Meg forteller politiet hva som skjer. Politiet forlater huset etter kort tid. I mellomtiden åpner Burnham det hemmelige rommet i gulvet, og de finner 22 millioner dollar i ihendehaverobligasjoner.

Ranerne prøver deretter å forlate huset ved hjelp av Sarah som gissel. Meg treffer Raoul med en slegge, og Burnham flykter med obligasjonene. En hardt skadet Stephen skyter mot Raoul, men han bommer, og Raoul slår ham ned før han prøver å drepe Meg med slegge. Men Burnham, etter å ha hørt Sarahss skrik, returnerer til huset og dreper Raoul før han stikker av. Politiet avlegger et nytt besøk på grunn av Megs mistenkelige oppførsel tidligere. De arresterer Burnham som slipper taket i ihendehaverobligasjoner, og papirene flyr bort med vinden. Kort tid senere begynner Meg og Sarah å lete i avisen etter et nytt hjem.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

  • Jodie Foster som Meg Altman, en skilt kvinne, som sammen med datteren sin leter etter et nytt hus i New York.
  • Kristen Stewart som Sarah Altman, Megs diabetiske datter.
  • Forest Whitaker som Burnham, den tekniske av innbruddstyvene. Han har også designet panikkrommet hvor Meg og Sarah låser seg inn.
  • Jared Leto som Junior, barnebarnet til den forrige eieren av huset.
  • Dwight Yoakam som Raoul, en drapsmann rekruttert av Junior.
  • Patrick Bauchau som Stephen Altman, Megs eksmann.

Nicole Kidman hadde en liten gjesterolle som stemmen til Stephens nye kjæreste, mens manusforfatteren Andrew Kevin Walker hadde en gjesterolle som Megs søvnige nabo.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Panic Room ble regissert av David Fincher basert på manuset til David Koepp.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Engelsk Wikiquote har en samling sitater relatert til: