Hopp til innhold

Døden kler henne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Døden kler henne
orig. Death Becomes Her
Generell informasjon
Utgivelsesår1992
Prod.landUSA
Lengde104 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiRobert Zemeckis
ProdusentRobert Zemeckis
Steve Starkey
ManusforfatterMartin Donovan
David Koepp
MusikkAlan Silvestri
SjeffotografDean Cundey
KlippArthur Schmidt
Foran kamera
Medvirkende
Annen informasjon
Budsjett55 millioner dollar
Totalomsetning149 millioner dollar[1]
DistributørUniversal Pictures
Premiere
  • 31. juli 1992 (1992-07-31) (USA)
  • 26. desember 1992 (1992-12-26) (Norge)
Eksterne lenker

Døden kler henne (originaltittel Death Becomes Her) er en amerikansk fantasykomedie fra 1992, regissert av Robert Zemeckis. Manuset ble skrevet av David Koepp og Martin Donovan. Goldie Hawn, Bruce Willis og Meryl Streep spiller hovedrollene. Filmen handler om to rivaler (Hawn og Streep) som drikker en ungdomseliksir, men de opplever ubehagelige bivirkninger når deres fysiske kropper dør. Plutselig er de vandrende lik som råtner mer og mer for hver dag som går.

Døden kler henne fikk blandet kritikk, men mye ros for effektarbeidet. Anne Lis Stafne fra Aftenposten mente at den også bød på en samfunnskommentar: «Den grotesk-morsomme filmkomedien latterliggjør Hollywoods ungdomsdyrkelse og er, på sin måte, også et tegn på at kvinners overgangsalder ikke er tabu lenger.»[2] Den vant Oscar for beste visuelle effekter, og Streep ble nominert til en Golden Globe for sin rolleskildring.[3] Filmen vant også to Saturn Awards for beste kvinnelige birolle (Isabella Rossellini) og beste visuelle effekter. Døden kler henne ble en kinosuksess med en totalomsetning på 149 millioner dollar på verdensbasis i billettinntekter.[1]

Handling[rediger | rediger kilde]

Madeline Ashton (Meryl Streep) er en forfengelig skuespiller med en karrière som har sett sine siste dager. Barndomsvenninnen og erkefienden Helen (Goldie Hawn) er en forfatter og forlovet med stilige Dr. Ernest Menville (Bruce Willis). Etter å ha blitt presentert for Dr. Ernest ser Madeline en gyllen mulighet til å ødelegge for Helen ved å stjele nok en mann fra henne. Madeline gifter seg etter hvert med Ernest, og Helen ender opp på et psykiatrisk sykehus.

Med årene avtar Madelines skjønnhet, og ekteskapet med Ernest er alt annet enn lykkelig. Når hennes unge elsker ikke lenger vil ha henne, gjør hun et desperat forsøk på å bli yngre ved å besøke den mystiske kvinnen Lisle von Rhoman (Isabella Rossellini), som gir henne en magisk ungdomseliksir. Det hun ikke vet er at Helen har drukket samme eliksir, og hun er fast bestemt på å gjøre hva som helst for å få tilbake Ernest og ta hevn på Madeline.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Death Becomes Her at Box Office Mojo». Besøkt 21. januar 2018. 
  2. ^ Stafne, Anne Lis (22. januar 1993). «Klimakteriet - for kvinner og elefanter». Aftenposten. s. 13. 
  3. ^ «The 65th Academy Awards (1993) Nominees and Winners». Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS). Besøkt 21. januar 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]