Den fantastiske historien om Benjamin Button

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den fantastiske historien om Benjamin Button
orig. The Curious Case of Benjamin Button
Generell informasjon
UtgivelsesårUSAs flagg 25. desember 2008
Prod.landUSAs flagg USA
Lengde166 min min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiDavid Fincher
ProdusentKathleen Kennedy
Frank Marshall
Ray Stark
ManusforfatterManuskript:
Eric Roth
Historie:
Eric Roth
Robin Swicord
Novelle:
F. Scott Fitzgerald
MusikkAlexandre Desplat
SjeffotografClaudio Miranda
KlippKirk Baxter
Angus Wall
Foran kamera
MedvirkendeBrad Pitt
Cate Blanchett
Taraji P. Henson
Julia Ormond
Tilda Swinton
Mahershalalhashbaz Ali
Jared Harris
Jason Flemyng
Annen informasjon
Budsjett$150 000 000
Prod.selskapParamount Pictures (USA)
Warner Bros. (internasjonalt)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Den fantastiske historien om Benjamin Button (originaltittel: The Curious Case of Benjamin Button) er en amerikansk film fra 2008 regissert av David Fincher med Brad Pitt og Cate Blanchett i hovedrollene. Filmen er basert på F. Scott Fitzgeralds novelle fra 1920-tallet om en mann som blir født når han er i 80-årene og aldres baklengs. Filmen hadde premiere i USA 25. desember 2008. Den hadde norsk premiere 6. februar 2009.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

I august 2005 ligger den eldre Daisy Fuller på dødsleiet sitt på et sykehus i New Orleans, i det orkanen Katrina nærmer seg. Hun forteller datteren Caroline en historie om en jernbanestasjon som ble bygget i 1918 og en blind urmaker, Mr. Gateau, ansatt for å lage en klokke for den nye stasjonen. Da klokken blir avduket ved stasjonen, ble publikum overrasket over å se at klokken går bakover. Mr. Gateau sier at han gjorde dette som et minnesmerke, slik at alle de unge mennene de mistet i verdenskrigen, inkludert hans egen sønn, kunne komme hjem igjen og leve deres fulle liv. Mr. Gateau blir aldri sett igjen. Daisy ber deretter Caroline lese høyt fra en gammel dagbok som tilhører Benjamin Button.

Om kvelden 11. november 1918 blir en liten gutt født, med utseende og sykdommer som en eldre mann. Babyens mor, Caroline, dør under barnets fødsel. Barnets far, Thomas Button, legger igjen det lille barnet ved et sykehjem. Queenie og Mr. Tizzy Weathers finner babyen. Queenie bestemmer seg for å oppdra barnet som sin egen, og gir ham navnet Benjamin. Benjamin lærer seg å gå i 1925, og deretter bruker han krykker i stedet for rullestol. På høsttakkefest 1930 møter Benjamin den syv år gamle Daisy, hvis bestemor bor ved sykehjemmet. Han og Daisy blir snart gode venner. Senere begynner Benjamin å arbeide ved en slepebåt under kaptein Mike Clark. Benjamin møter også Thomas Button, som ikke røper at han er Benjamin's virkelige far. Høsten 1936 reiser Benjamin fra New Orleans for å finne seg en fast jobb. Daisy begynner å danse, og får jobb i New York City under koreograf George Balanchine. I 1941 er Benjamin i Murmansk, hvor han innleder en affære med Elizabeth Abbott, kone til den britiske handelsministeren. I desember blir Pearl Harbor angrepet av Japan, og USA går aktivt inn i andre verdenskrig.

Mike Clark og slepebåten finner de en senket amerikansk båt, og likene til flere amerikanere. En tysk ubåt kommer til overflaten, og Mike styrer slepebåten i full fart mot den. Tyskerne skyter mot slepebåten, og dreper det meste av mannskapet - inkludert Mike. Båten kjører inn i ubåten, og får ubåten til å eksplodere. Begge fartøyene blir fullstendig ødelagt. Benjamin og en annen besetningsmann reddes av et amerikanske marineskip dagen etter. I mai 1945 vender Benjamin tilbake til New Orleans, og gjenforenes med Queenie. Han får vite at Mr. Tizzy døde for en stund siden. Noen uker senere gjenforenes han med Daisy, de spiser middag sammen. Benjamin gjenforenes senere med den dødssyke faren Thomas, som avslører at han er Benjamins far. Han gir Benjamin hans bedrift som produserer knapper, og hans eiendom. I 1947 reiser Benjamin til New York for å møte Daisy, men han reiser igjen når han oppdager at Daisy har forelsket seg i noen andre.

I 1954 avsluttes Daisyss danse-karriere når beinet hennes blir ødelagt i en bil-ulykke i Paris. I 1962 vender Daisy tilbake til New Orleans og gjenforenes med Benjamin. Nå i ganske lik fysisk alder forelsker de seg, og drar på seiling sammen. Når de kommer tilbake får de vite at Queenie er død, og de flytter inn sammen. I 1967 forteller Daisy, som har åpnet hennes eget ballett-studio, at hun er gravid. Hun får en jente, Caroline, våren 1968. Benjamin tror ikke han kan være en ordentlig far for datteren sin på grunn av hans omvendte aldringsprosess. Han selger eiendelene sine, overlater inntektene sine til Daisy og Caroline. Han reiser alene sin vei i løpet av 1970-årene. Benjamin kommer tilbake til Daisy i 1980. Daisy har giftet seg, og introduserer ham til sin nye ektemannen. Daisy innrømmer at Benjamin hadde rett i å forlate dem. Hun besøker senere Benjamin på hotellet hans, hvor de igjen deler sin lidenskap for hverandre.

I 1990 blir Daisy kontaktet av en sosionom som har funnet Benjamin, nå er han fysisk ett barn. Han ble brakt til et sykehus i dårlig fysisk tilstand, og de fant navnet hennes i dagboken hans. Sosialarbeiderne sier at Benjamin viser tidlige tegn på demens. Daisy flytter inn i sykehjemmet i 1997, og hun pleier Benjamin resten av livet hans. Daisy sier at den gamle klokken til Mr. Gateau ble byttet ut i 2002, med en digital klokke som gikk vanlig fremover. Våren 2003 dør Benjamin i Daisys armer, fysisk et spedbarn, men egentlig 84 år gammel. Etter å ha avslørt den sanne historien om Carolines far for henne, dør Daisy i det orkanen Katrina nærmer seg området. Filmen avsluttes med alarmer som begynner å ule i det orkanen Katrina oversvømmer et rom hvor Mr. Gateaus klokke står - som fremdeles tikker bakover.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]