Lance Henriksen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Lance Henriksen
Lance Henriksen cropped.jpg
FødtLance Henriksen
5. mai 1940 (77 år)
USA New York City, New York, USA
Ektefelle Mary Jane Evans (10. februar 1985 - 1988) (Skilt) 1 barn
Jane Pollack (22. april 1995 - nå) 1 barn
Beskjeftigelse Fjernsynsskuespiller, filmskuespiller, skuespiller, maler, stemmeskuespiller
NasjonalitetUSA
Aktive år1961 - nå
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Lance Henriksen (født 5. mai 1940 i New York City i New York) er en amerikansk skuespiller, maler og keramiker.

Henriksen er kjent fra flere store filmer, som Nærkontakt av tredje grad, Aliens, The Terminator og hovedrollen som etterforskeren Frank Black, i TV-serien Millennium.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Henriksen ble født på Manhattan i New York City i en fattig familie. Hans far var Jim Marino «James» Henriksen født i Tønsberg 1910[1], en sjømann og bokser med tilnavnet «Icewater» som tilbrakte mesteparten av livet sitt til sjøs. Henriksens mor Marguerite strevde med å finne arbeid som danseinstruktør, servitør og modell.[2][3] Hans foreldre ble skilt da han bare var to år gammel, og han vokste opp hos sin mor. I sin barndom kom Lance i problemer på flere skoler, og var til og med på et barnehjem i en periode. Henriksen dro hjemmefra og sluttet skolen bare 12 år gammel. Han kunne ikke lese og skrive før han var 30 år gammel, da han lærte seg selv, ved å lese filmmanuskript.[4] Han tilbrakte sin ungdom som et gatebarn i New York. Han hoppet på frakttog, og reiste rundt om i landet. Han ble også fengslet for småkriminelle handlinger. Det var i denne perioden at han traff sine livslange venner: James Cameron og Bruce Kenselaar.

Familie[rediger | rediger kilde]

Lance Henriksen giftet seg med Mary Jane Evans 10. februar 1985, og de fikk en datter sammen, Alcamy, født 1987.[5] Mary Jane og Lance skilte seg i 1988.[5]

Lance sitt andre ekteskap var med Jane Pollack, de giftet seg 22. april 1995, og fikk datteren Sage Ariel (12. oktober 1999).[5]

Skuespillerkarriere[rediger | rediger kilde]

Henriksens første jobb i teaterverdenen besto i å designe scener. Den første rollen som skuespiller fikk han fordi han hadde bygd scenen. Da han var i 30-årene gikk Henriksen på den anerkjente Actors Studio og begynte å spille skuespill i New York Citys Off-Broadway teater.[6] På filmlerretet var han først i filmen It Ain't Easy fra 1972. Henriksen fortsatte med en rekke statist- og biroller i flere filmer som Steven Spielberg's Nærkontakt av tredje grad (1977) og grøsseren Damien: Omen II (1978). Han spilte også astronauten Walter Schirra i The Right Stuff (1983) og skuespilleren Charles Bronson i tv-filmen Reason for Living: The Jill Ireland Story fra 1991.

Da James Cameron skrev filmen The Terminator (1984), hadde han opprinnelig tenkt seg Henriksen i hovedrollen.[7] Cameron gikk så langt som å male et bilde at Terminator med Henriksens ansikt, og han fikk skuespilleren til å kle seg opp og stille i et produskjonsmøte i Orion Pictures.[8] Den ikoniske rollen gikk til Arnold Schwarzenegger. Henriksen spilte i filmen, men i en mindre rolle som Detective Hal Vukovich. Henriksen er kanskje mest kjent for sin rolle som androiden Bishop i filmene Aliens (1986) og Alien³ (1992). Han fortsatte å spille rollen som Charles Bishop Weyland, mannen som androiden Bishop var basert på, i filmen Alien vs. Predator (2004).

I 1996 hadde Henriksen hovedrollen i TV-serien Millennium, skapt og produsert av Chris Carter, skaperen av tv-serien The X-Files. Henriksen spilte rollen som Frank Black, en tidligere FBI-agent som har en unik evne til å se inn i sinnene til forbrytere og mordere. Carter skapte rollen spesielt for skuespilleren. Henriksens skuespilleprestasjon i Millennium skaffet ham ros fra kritikere, en nominasjon til People's Choice Award, og tre Golden Globe-nominasjoner på rad. Serien ble stoppet i 1999. Henriksens datter, Alcamy, er med i en episode av Millennium. Henriksen flyttet senere til Hawaii.

Ikke mindre enn tre store roller har blitt skrevet med Henriksen i tankene, selv om han kun spilte i en av rollene. Cameron skrev The Terminator og håpet at Henriksen ville spille hovedrollen. Chris Carter skapte i 1999. Henriksens datter, Alcamy, er med i en episode av spesifikt for Henriksen, og overbeviste han om å ta rollen. Victor Salva skrev Jeepers Creepers i 2001 med Henriksen i tankene som rollen the Creeper.

Henriksen har også spilt inn en stemme i rollen som Admiral Hacket i Mass Effect.

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Golden Globe[rediger | rediger kilde]

 • 1997 – Nominert – Best Performance by an Actor in a TV-Series – Drama – The Millennium
 • 1998 – Nominert – Best Performance by an Actor in a TV-Series – Drama – The Millennium
 • 1999 – Nominert – Best Performance by an Actor in a TV-Series – Drama – The Millennium

Andre priser[rediger | rediger kilde]

Saturn Award (Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films, USA)

Jury Prize (Austin Fantastic Fest)

Jury Prize (DVD Exclusive Awards)

 • 2003 – Nominert – Best Actor in a DVD Premiere Movie – Mimic: Sentinel
 • 2003 – Nominert – Best Audio Commentary (New for DVD) – Aliens

Fantafestival

Golden Satellite Award (Satellite Awards)

 • 1999 – Nominert – Best Performance by an Actor in a Supporting Role in a Mini-Series or Motion Picture Made for Television – The Day Lincoln Was Shot

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Trivia[rediger | rediger kilde]

Henriksen levde på Borneo i tre år da han var barn.[5]

Henriksen har drevet med keramikk i over 40 år.[5]

Lance har filmet over 7 filmer i Romania[5], og gikk gjennom en hotell-lobby i landet like før en film nærmet seg ferdifilming, da han ble tilbudt en rolle i filmen One Point 0.[5]

Henriksen liker musikken til Eminem.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Diskusjon på Digitalarkivets brukerforum 2011-02-12
 2. ^ Myatt, Sue (6. februar 2004). «Short Early Biography of Lance Henriksen». Lance Henriksen Magic. Arkivert fra originalen 2007-06-17. Besøkt 9. juli 2007. 
 3. ^ Lance Henriksen Biography (1940?-)
 4. ^ Myatt, Sue (6. februar 2004). «The Web Magic Interview with Lance Henriksen: Frankly Speaking». Lance Henriksen Magic. Arkivert fra originalen 2007-09-26. Besøkt 9. juli 2007. 
 5. ^ a b c d e f g h imdb bio om Henriksen
 6. ^ Myatt, Sue (6. februar 2004). «The Web Magic Interview with Lance Henriksen: By Invitation Only». Lance Henriksen Magic. Arkivert fra originalen 2007-09-26. Besøkt 9. juli 2007. 
 7. ^ Dalton, Ross (10. oktober 2001). «Boiling a Lance». Entertainment Weekly. Besøkt 1. desember 2006. 
 8. ^ Erickson, Hal. «Biography: Lance Henriksen». allmovie. Besøkt 1. desember 2006. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]