Ellen Ripley

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ellen Ripley
Rollefigur i Alien-serien
Første opptredenAlien – den 8. passasjeren
Siste opptredenAlien: Oppstandelsen
Informasjon
KallenavnRipley
ArtMenneske
KjønnKvinne
Født7. januar 2092
Olympa, Luna
Død27. august 2179 (87 år)
Fiorina 191
FamilieAmanda Ripley (datter)
BarnAmanda Ripley og Newt Jorden
ØyenfargeBrun
Hårfargebrunt hår
SkuespillerSigourney Weaver
StemmeWeaver (Alien: Isolation)
Skapt avDan O'Bannon og Ronald Shusett
In-universe-informasjon
Alien universe

Ellen Louise Ripley er en fiktiv rollefigur og protagonisten i filmserien Alien (1979–97). Rollefiguren ble skapt av manusforfatterne Dan O'Bannon og Ronald Shusett, og spilt av den amerikanske skuespilleren Sigourney Weaver. Hun blir ofte ansett som en av de beste heltinnene i filmhistorien: det var varselet for flere utfordrende kjønnsroller i fremtiden, spesielt i science fiction, action og grøssere. Weaver ble verdenskjent, og Ripley er hennes mest kjente rolle til dags dato.

Rollefiguren har vært inkludert i en rekke lister gjennom tidene: I 2011 rangerte det britiske magasinet Total Film henne øverst i listen 100 Greatest Female Characters.[1] Det amerikanske filminstituttet har kåret figuren til filmhistoriens 8. beste helteskikkelse.[2] Hun har også blitt kåret til den femte kuleste helten i populærkulturen av Entertainment Weekly, den niende beste filmfiguren noensinne av Empire (den høyeste kvinnerollen på listen) og den åttende beste rollefiguren i filmhistorien av Premiere.[3] Den anerkjente science fiction-forfatteren John Scalzi har sagt at hun «åpenbart er den beste kvinnelige rollefiguren innen science fiction».[4]

Weavers rolletolkning har i tillegg fått mye ros: hun mottok sin første Oscarnominasjon for beste kvinnelige hovedrolle for Aliens,[5] som i dag er sett på som en milepæl for anerkjennelsen av science fiction, action og grøssere, på en tid hvor Oscarakademiet var kjent for å gi lite anerkjennelse til slike sjangere. Weaver har også blitt nominert til andre industripriser for sin tolkning, deriblant Golden Globe for beste kvinnelige hovedrolle i en dramafilm, en BAFTA-pris for beste nykommer og fire Saturn Awards for beste kvinnelige hovedrolle. Ut ifra Saturn Awards-nominasjonene vant hun imidlertid én for Aliens.

Ripley har også hatt opptredener i en rekke andre merkevarer, inkludert bøker, tegneserie og videospill. I 2014 gjentok Weaver rollen sin som Ripley (sammen med mange av de andre skuespillerne fra Alien – den 8. passasjeren) for videospillet Alien: Isolation.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Alien – den 8. passasjeren[rediger | rediger kilde]

I Alien – den 8. passasjeren blir Ripley introdusert som tredjestyrmannen ombord på «Nostromo», et romskip som frakter 20 millioner tonn malm tilbake til jorden. Mannskapet vekkes fra hypersøvn når skipet får inn et signal fra en ubebodd småplanet. De er pliktige til å sjekke ut signalet og hvor det kommer fra. Mens mannskapet er ute for å finne ut hvor det kommer fra, oppdager Ripley at signalet var et advarsel, og ikke en melding som de tidligere hadde antatt. Da de vender tilbake til romskipet har en av besetningsmedlemmene, Kane, fått et levende vesen festet til ansiktet sitt. Ripley nekter dem å komme ombord på grunn av karantenereglene, men kollegaen Ash bryter protokollen, og tar dem inn via en annen utgang.

Etterhvert forsvinner vesenet av seg selv, og Kane våkner. Under mannskapets siste måltid før de legger seg tilbake til hypersøvn begynner han imidlertid å hoste ukontrollert, helt til en skapning brekker seg ut gjennom brystkassen hans. Ripley går sammen med besetningsmedlemmene Parker og Brett for å finne vesenet, men uten hell; Brett blir drept mens han leter etter katten sin, Jones. Kapteinen Dallas prøver å lete etter skapningen i skipets ventilasjonssystem hvor det drepte Brett, men dør i forsøket. Dette etterlater Ripley i ledelsen, som bestemmer seg for å følge Dallas sin plan om å finne og drepe udyret i ventilasjonssystemet.

Mens hun sjekker skipets hoveddatamaskin, finner hun ut at Ash er en androide som ble beordret til å ta med en utenomjordisk skapning hjem, selv om det kunne gå på bekostning av mannskapet. Ripley konfronterer Ash, som plutselig gjør et forsøk på å drepe henne. De gjenværende besetningsmedlemmene, Parker og Lambert, hjelper henne og slår etterhvert Ashs hode av. Som tre personer igjen ser de kun én mulighet igjen: å sprenge «Nostromo» i lufta og rømme i en nødfarkost. Planen iverksettes, men romvesenet dreper Parker og Lambert underveis, og etterlater Ripley som den eneste overlevende. Hun setter skipet i selvdestrueringsmodus og rømmer i nødfarkosten, men til sin skrekk oppdager hun at vesenet har kommet seg inn i det lille fartøyet. Ripley tar på seg en romdrakt, og åpner nødfarkostens luftsluse, noe som forårsaker ukontrollert trykkfall som tvinger romvesenet ut gjennom slusen. Vesenet finner imidlertid et tau og henge i, og Ripley skrur på motorene og skyter skapningen ut i rommet én gang for alle. Etter å ha loggført de siste hendelsene legger hun seg selv i hypersøvn for reisen hjemover.

Beskrivelser og kritikk[rediger | rediger kilde]

NRKs Filmpolitiet har gjennom en rekke årganger hyllet Ripley som en rollefigur og Sigourney Weaver som en skuespiller. I anmeldelsen sin av Alien – den 8. passasjeren skrev kritiker Birger Vestmo at «Weaver er den som etter hvert fremstår som overleveren med bein i nesa. Hun er filmens store heltinne og ga en sterk oppvisning i ekte girl power mens Spice Girls brukte bleier.»[6] Han hadde også mange gode ord å si da han anmeldte oppfølgeren Aliens: «Sigourney Weaver gjør en fantastisk rolle som Ripley. Hun spiller med en gnistrende intensitet og tilstedeværelse som gjorde henne til verdens tøffeste kvinnelige actionhelt.»[7] Filmpolitiet inkluderte ellers Ripley i listen «Filmheltinner med baller» fra 2010, hvor de ga henne tilnavnet «sjefsheltinna».[8]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The 100 Greatest Female Characters». TotalFilm.com. 
  2. ^ «AFI'S 100 YEARS...100 HEROES & VILLAINS». Det amerikanske filminstituttet. Arkivert fra originalen 23. oktober 2007. Besøkt 1. juni 2018. 
  3. ^ «Premiere's The 100 Greatest Movie Characters». Filmsite.org. Besøkt 24. januar 2015. 
  4. ^ «Ellen Ripley Is Clearly the Best Female Character in Scifi Film, and That's a Problem». Scifi. 
  5. ^ «Aliens Award Wins and Nominations». IMDb.com. Besøkt 24. januar 2014. 
  6. ^ Birger Vestmo (1. juli 2002). «Alien – Director’s Cut». Filmpolitiet. Besøkt 16. februar 2015. 
  7. ^ Birger Vestmo (14. juni 2002). «Aliens». NRK. Besøkt 16. februar 2015. 
  8. ^ Maria Lindberg (20. juni 2010). «Filmheltinner med baller». Filmpolitiet. Besøkt 16. februar 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]