Saba (øy)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Ambox outdated serious.svg
Trenger oppdatering: Denne artikkelen er ikke oppdatert med ny utvikling eller ny informasjon.
Du kan hjelpe Wikipedia med å oppdatere den.
Sabas flagg
Landsbyen Windwardside på Saba sett fra Mount Scenery.

Saba er en liten øy i Karibia som fra 2010 er en kommune med særstatus i Nederland. Den utgjorde til 10. oktober 2010 ett av fem øysamfunn i De nederlandske Antillene, som igjen var ett av tre land i Kongeriket Nederlandene. Hovedstaden er The Bottom.

Saba ligger nord i de små Antillene, sørvest for Anguilla, vest for Saint-Barthélemy og nordvest av Sint Eustatius og Saint Kitts og Nevis. Øya har et areal på 13 km². Den består av en utdødd vulkan, Mount Scenery på 877 m, som er det høyeste punktet i Kongeriket Nederlandene.

Folketallet på Saba var ved inngangen til 2009 beregnet til 1601.[1] Befolkningen på Saba har engelsk som sitt språk. Folket på Saba er romersk-katolske og protestanter.

De første europeerne som kom til Saba seilte sammen med Christofer Columbus, som i 1493 kom til Saba og naboøyene. Saba ble først gitt navnet San Cristóbal. Fra naboøya Sint Eustatius tok nederlenderne på 1630-tallet kontroll over Saba. Øya var først kontrollert av Det nederlandske Vestindiske kompani, men da dette gikk inn i 1791 ble øya en direkte nederlandsk koloni.

I 1954 ble øya en del av De nederlandske Antillene. Velgerne på Saba sendte én representant til den folkevalgte forsamlingen forsamlingen, De Staten van de Nederlandse Antillen, som hadde 22 medlemmer. Øyas indre anliggender ble ivaretatt av et valgt øyråd på fem medlemmer og et øystyre, også dette med fem medlemmer.

Forholdet mellom De nederlandske Antillene og Nederland ble i 2010 omorganisert. I november 2004 stemte 86 % av velgerne på Saba for tettere bånd til Nederland. De nederlandske Antillene ble oppløst 10. oktober 2010 og Saba ble da bli omgjort til en nederlandsk kommune med særstatus.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ 2. Population per Island, January 1st, Central Bureau of Statistics Netherlands Antilles.
NederlandstubbDenne Nederlandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.