Den bataviske republikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Bataafse Republiek
Den bataviske republikk
Fransk klientstat
Statenvlag.svg
1795 – 1806 Flag of the Netherlands.svg
Flagg Våpen
Flagg Våpen
Motto
Gelykheid, Vryheid, Broederschap

«Likhet, frihet, brorskap»

Plasseringa til Batavia
Den bataviske republikk
Hovedstad Haag
Språk Nederlandsk, fransk
Styreform Republikk
Utøvende makt
 - 1795 Revolusjonær komité
 - 1795-1796 Staten-Generaal
 - 1796-1798 Nasjonalforsamling
 - 1798–1801 Uitvoerend Bewind
 - 1801–1805 Staatsbewind
Rutger Jan Schimmelpenninck
Historisk periode Napoleonskrigene
 - Den bataviske revolusjon 18. januar 1795
 - Haag-traktaten 16. mai 1795
 - Monarkiet gjenopprettet 5. juni 1806
Innbyggere
 - 1795 est. 1 883 009[1] 
 - 1806 est. 2 178 000[2] 
Valuta Nederlandsk gylden
Flagget og vimpelen Den bataviske republikk.

Den bataviske republikk (nederlandsk: Bataafse Republiek) var etterfølgeren til republikken De forente Nederlandene. Den ble proklamert den 19. januar 1795 og ble avsluttet den 5. juni 1806 med tiltredelsen av Louis Bonaparte på tronen til Kongeriket Holland. Republikken ble opprettet noen måneder etter franskmennenes innmarsj, ble tvunget inn i krigen mot Storbritannia og var i realiteten en fransk vasallstat.

Den nye republikken fikk omfattende støtte fra den nederlandske befolkningen og var produktet av en ekte og populær revolusjon. Det ble uansett grunnlagt med væpnet støtte fra den revolusjonære franske republikk. Den bataviske republikk ble en klientstat, først som en «søsterrepublikk», og senere som en del av Det franske riket under Napoléon Bonaparte, og dens politikk ble i stor grad påvirket av Frankrike som støttet ikke mindre enn tre statskupp for føre de ulike politiske fraksjoner til makten som franskmennene foretrakk. Prosessen med å skape en nedskrevet nederlandsk forfatning var hovedsakelig drevet av indre politiske faktorer, ikke av fransk innflytelse — fram til Napoléon tvang de nederlandske myndighetene å akseptere hans bror som deres monark.

De politiske, økonomiske og sosiale reformer som ble gjennomført i løpet av den relativt korte varigheten til den bataviske republikk hadde en varig virkning. Den konføderale strukturen til den gamle nederlandske republikk ble endelig erstattet av en enhetsstat. For første gang i nederlandsk historie hadde den forfatningen som ble vedtatt i 1798 en virkelig demokratisk karakter, til tross for det faktum at den ble vedtatt via et statskupp. For en tid ble republikken styrt demokratisk, men med statskuppet av 1801 kom et autoritært styre til makten etter en endring i forfatningen. Minnet av dette korte eksperimentet med demokrati bidro til føre en smidig overgang til en mer demokratisk regjering i 1848 hvor forfatningsendringen til Johan Rudolph Thorbecke begrenset kongens innflytelse og makt. Med den bataviske republikk ble en form for administrativ regjering ble introdusert for første gang i nederlandsk historie og mange av de nåværende regjeringsdepartementet kan datere deres historie tilbake til denne perioden.

Selv om den bataviske republikk var en klientstat forsøkte dens påfølgende regjeringer deres beste til å opprettholde et minstemål av uavhengighet og tjene nederlandske interesser selv når de kom i motsetning til franske. Denne halsstarrigheten førte til sist til republikkens fall og innføringen av et autoritære styret da republikken i Napoléons øyne ikke var nok føyelige. Den nye kongen, Louis Bonaparte, Napoléons bror, fulgte overraskende nok heller ikke slavisk fransk diktat, noe som førte til hans fall.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Navnet på den bataviske republikk viser til den germanske stammen bataverne (latin Batavi) som i oldtiden eksisterte i dagens Nederland. I nederlandsk nasjonalromantisk folkeminne representerte de både deres stolte forfedre og en søken etter frihet som gikk tilbake til oldtiden.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Israel, J.I. (1995): The Dutch Republic: Its Rise, Greatness and Fall, 1477-1806, Oxford University Press,ISBN 0-19-873072-1 innb, ISBN 0-19-820734-4 uinnb.
  • Schama, S. (1977): Patriots and Liberators. Revolution in the Netherlands 1780-1813, New York, Vintage books, ISBN 0-679-72949-6
  • Vries, J. de, og Woude, A. van der (1997): The First Modern Economy. Success, Failure, and Perseverance of the Dutch Economy, 1500-1815, Cambridge University Press, ISBN 978-0-521-57825-7

Referanser[rediger | rediger kilde]

NederlandDenne Nederland- og historierelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.
En stubbmerking uten oppgitt grunn kan fjernes ved behov.