Rigoberta Menchú

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rigoberta Menchú
Rigoberta Menchu 2009 cropped.jpg
FødtRigoberta Menchú
9. januar 1959[1][2][3]Rediger på Wikidata (61 år)
Laj Chimel[3]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Politiker, skribent, selvbiograf, menneskerettsaktivistRediger på Wikidata
Parti Encuentro por GuatemalaRediger på Wikidata
Nasjonalitet GuatemalaRediger på Wikidata
Medlem av Romaklubben, Nobel Women's InitiativeRediger på Wikidata
Utmerkelser Nobels fredspris (1992)[4][5], Fyrsten av Asturias' pris for internasjonalt samarbeid (1998), æresdoktor ved Universidad de Zaragoza (1995), honorary doctorate of the University of Las Palmas, Gran Canaria (2001)[6]Rediger på Wikidata

Nobel prize medal.svg
Nobels fredspris
1992

Rigoberta Menchú Tum (født 9. januar 1959 i Chimel) er en prisbelønt guatemalansk rettighetsaktivist og politiker. Hun er maya og kjemper for urbefolkningers rettigheter, særlig i Guatemala, men også globalt. Rigoberta Menchú ble tildelt Nobels fredspris i 1992 og Fyrsten av Asturias' pris for internasjonalt samarbeid i 1998. Bøkene "Jeg, Rigoberta Menchu" og "Crossing Borders" omhandler henne og hennes arbeid.

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Rigoberta Menchu ble født i 1959 i en fattig maya-familie av undergruppen k'iche'. Oppveksten var preget av vanskelige kår. I 1970- og 80-årene iverksatte militærregimet en brutal undertrykkelse av Guatemalas urbefolkning, og før Rigoberta var fylt 21, var hennes foreldre og bror blitt torturert og drept. Som en konsekvens ble Menchú en aktiv kritiker av brudd på både arbeider- og menneskerettigheter.

I 1981 dro hun i eksil i Mexico. Hun reiste tilbake til Guatemala gjentatte ganger, men måtte alltid forlate landet som følge drapstrusler.

Nobels fredspris[rediger | rediger kilde]

Den 16. oktober 1992 kunngjorde daværende leder for Den Norske Nobelkomite, Francis Sejested, at Nobels fredspris for 1992 skulle tildeles Rigoberta Menchu som "anerkjennelse for hennes arbeid for sosial rettferdighet og etno-kulturell sameksistens fundert på respekt for urfolks rettigheter"[7].

Politisk karriere[rediger | rediger kilde]

Den 12. februar 2007 annonserte Menchú at hun ville lage et politisk parti som stod for indianernes rettigheter, og stille til valget i Guatemala 2007.[8] Hun fikk tre prosent av stemmene i presidentvalget.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)