Rigoberta Menchú

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Rigoberta Menchú
Rigoberta Menchu 2009 cropped.jpg
Født9. januar 1959 (59 år)
Chen
Beskjeftigelse Politiker, skribent, selvbiograf, menneskerettsaktivist
NasjonalitetGuatemala Feliz
Utmerkelser Nobels fredspris, Fyrsten av Asturias' pris for internasjonalt samarbeid

Nobel prize medal.svg
Nobels fredspris
1992

Rigoberta Menchú Tum (født 9. januar 1959 i Chimel) er en prisbelønt guatemalansk rettighetsaktivist og politiker. Hun er maya og kjemper for urbefolkningers rettigheter, særlig i Guatemala, men også globalt. Rigoberta Menchú ble tildelt Nobels fredspris i 1992 og Fyrsten av Asturias' pris for internasjonalt samarbeid i 1998. Bøkene "Jeg, Rigoberta Menchu" og "Crossing Borders" omhandler henne og hennes arbeid.

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Rigoberta Menchu ble født i 1959 i en fattig maya-familie av undergruppen k'iche'. Oppveksten var preget av vanskelige kår. I 1970- og 80-årene iverksatte militærregimet en brutal undertrykkelse av Guatemalas urbefolkning, og før Rigoberta var fylt 21, var hennes foreldre og bror blitt torturert og drept. Som en konsekvens ble Menchú en aktiv kritiker av brudd på både arbeider- og menneskerettigheter.

I 1981 dro hun i eksil i Mexico. Hun reiste tilbake til Guatemala gjentatte ganger, men måtte alltid forlate landet som følge drapstrusler.

Nobels fredspris[rediger | rediger kilde]

Den 16. oktober 1992 kunngjorde daværende leder for Den Norske Nobelkommite, Francis Sejested, at Nobels fredspris for 1992 skulle tildeles Rigoberta Menchu som "anerkjennelse for hennes arbeid for sosial rettferdighet og etno-kulturell sameksistens fundert på respekt for urfolks rettigheter"[1].

Politisk karriere[rediger | rediger kilde]

Den 12. februar 2007 annonserte Menchú at hun ville lage et politisk parti som stod for indianernes rettigheter, og stille til valget i Guatemala 2007.[2] Hun fikk tre prosent av stemmene i presidentvalget.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Francis Sejersted / Det Norske Nobelinstitutt (16. oktober 1992). «Press release from the Norwegian Nobel Committee». 
  2. ^ VG - Rigoberta Menchú stiller til presidentvalg 2007

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)