Shirin Ebadi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Shirin Ebadi
Ebadi.jpg
Fødtشیرین محمدعلی عبادی
21. juni 1947 (71 år)
Hamadan
Utdannet ved Universitetet i Teheran
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Dommer, skribent, menneskerettsaktivist, fredsaktivist, advokat, feminist
Nasjonalitet Iran
Utmerkelser Nobels fredspris (2003), kommandør av Æreslegionen, Professor Thorolf Raftos Minnepris (2001), Felix Ermacoras menneskerettspris, James Parks Morton Interfaith Award (2004)
Signatur
{{{navn}}}s signatur

Nobel prize medal.svg
Nobels fredspris
2003

Shirin Ebadi (persisk شیرین عبادی) (født 21. juni 1947) er en iransk jurist som har arbeidet med menneskerettigheter i en årrekke. For dette arbeidet ble hun i 2003 tildelt Nobels fredspris og i 2001 Raftoprisen. Hun er den første muslimske kvinnen som har mottatt fredsprisen.

Ebadi er født i Hamadan. Hun begynte på universitetet i Teheran i Iran og utdannet seg til jurist. Fra 1975 til 1979 var hun dommer ved bydomstolen i Teheran og landets første kvinnelige dommer. Da ayatolla Khomeini kom til makten i 1979 fikk hun ikke være dommer mer. Hun har siden slutten av 1980-tallet arbeidet som advokat og menneskerettighetsforkjemper i Iran. Spesielt for forfulgte og deres familier. Hun har også skrevet flere bøker om kvinner og barns rettigheter. En av hennes viktigste kampsaker er at kvinner og menn i Iran skal ha de samme rettighetene.[1] Hun har også etablert et krisesenter for barn med egen krisetelefon.[2]

Hun har levd delvis i eksil siden sommeren 2009. Bakgrunnen var at hun hadde kritisert det omstridte valget i juni 2009 og iranske myndigheter for behandlingen av demonstrantene som aksjonerte etter valget.[3]

I 2009 besøkte Ebadi Den Internasjonale Studentfestivalen i Trondheim, ISFiT, under festivaltemaet fredsbygging.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)