Liu Xiaobo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Liu Xiaobo
Japanese conservative holds a placard on free Liu Xiaobo 02 cropped.jpg
Født 28. des. 1955
Changchun
Ektefelle Liu Xia
Statsborger i Folkerepublikken Kina
Utmerkelse Nobels fredspris, Q43960, Q1510023, Q19801784, Q15622972, Q81310
Alma mater Jilinuniversitetet, Beijings pedagogiske universitet

Liu Xiaobo
Nobel prize medal.svg
Nobels fredspris
2010
Protester i Hongkong mot arrestasjonen av Liu Xiaobo.

Liu Xiaobo (kinesisk: 刘晓波, pinyin: Liú Xiǎobō; IPA: [ljǒʊ ɕjɑ̀ʊpɔ́], uttales omtrent Ljo Kjaopå; født 28. desember 1955 i Changchun i Jilin i Folkerepublikken Kina) er en kinesisk litteraturviter, regimekritiker og nobelprisvinner.

Han tok fil.kand.-graden i litteratur ved Jilinuniversitetet i 1982 og en magistereksamen i litteratur ved Beijings pedagogiske universitet. Ved samme universitet tok Liu deretter doktorgraden i litteratur i 1988. Han har vært gjesteforsker ved et antall utenlandske institusjoner, blant annet ved Østasiatisk Institutt ved Universitetet i Oslo (tre måneder), University of Hawaii og Columbia University.

Liu var lenge kjent som en frittalende kritiker av Kinas kommunistiske parti og han var aktiv i protestene på Den himmelske freds plass i 1989, noe som førte til hans frihetsberøvelse for to år samt til at han mistet sin stilling ved Beijing pedagogiske universitet. Under 1990-årene viet han seg til politisk aktivisme i demokratibevegelsen, og ble av og til arrestert av politiet for sine aktiviteter.

I desember 2008 undertegnet han et politisk manifest for økt demokrati i Kina, Charta 08 sammen med et hundretall andre intellektuelle. Kort deretter ble han arrestert. Den 25. desember 2009 ble han dømt til 11 års fengsel for "oppfordring til undergraving av statsmakten"[1], og sitter fortsatt fengslet i Jinzhou-fengselet i Liaoning-provinsen nordøst i Kina.[2]

I 2010 ble han tildelt Nobels fredspris.[3] Blant dem som nominerte ham til fredsprisen var Václav Havel, den amerikanske PEN-klubben, en gruppe amerikanske kongressmedlemmer og stortingsrepresentant Jan Tore Sanner.[2] Tildelingen ble kritisert av kinesiske myndigheter, og det kom umiddelbart enkelte sanksjoner og kraftige markeringer mot Norge og norske interesser i Kina. I Norge kritiserte bl.a. Johan Galtung[4] og professor Arnulf Kolstad[5] tildelingen som misforstått. Det samme ble hevdet av kinesiske akademikere da de holdt forelesning på NTNU i 2011 om temaet.[6]

Liu Xiaobo er gift med maleren, dikterinnen og fotografen Liu Xia, som han møtte i 1980-årene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]