FNs høykommissær for flyktninger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En hjelpeforsyning fra UNHCR
Nobel prize medal.svg
Nobels fredspris
1954 og 1981

FNs høykommissær for flyktninger (engelsk: United Nations High Commissioner for Refugees, formelt Office of the United Nations High Commissioner for Refugees, forkortet UNHCR) er en stilling og et program innenfor FN-systemet med hovedkvarter i Genève i Sveits, og har som formål å beskytte og støtte flyktninger. UNHCR ble etablert 14. desember 1950 og fikk Nobels fredspris i 1954 og 1981. Organisasjonen ledes av høykommissæren.

Oppgaver[rediger | rediger kilde]

Organisasjonen har mandat til å lede og koordinere internasjonale aksjoner for å beskytte flyktninger og løse flyktningproblemer på verdensbasis, etter oppfordring fra regjeringer eller FN. Organisasjonen hjelper flyktninger med å reise tilbake til opprinnelsesstedet eller finne et nytt sted å bo. Dens hovedformål er å sikre rettighetene og velferden til flyktninger. UNHCR forsøker å sikre at alle kan utøve sin rett til å søke politisk asyl og finne sikker tilflukt i et annet land, med en frivillig mulighet til å reise hjem, bli integrert lokalt eller å bosette seg i et tredje land.

UNHCR angir at organisasjonen til 2015 hadde hjulpet mer enn 50 millioner mennesker å starte et nytt liv.[1] Organisasjonen hadde ved utgangen av 2016 en stab på 10800 mennesker i 128 land. Budsjettet for 2016 var på 7,5 milliarder amerikanske dollar.[2]

Høykommissærer[rediger | rediger kilde]

Fridtjof Nansen (Norge) var høykommissær for flyktninger for Folkeforbundet (FNs forgjenger) fra 1922.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «History of UNHCR». UNHCR (engelsk). Besøkt 11. mars 2017. 
  2. ^ «Figures at a Glance». UNHCR (engelsk). Besøkt 11. mars 2017. 
  3. ^ «Italiensk diplomat blir FNs nye flyktningsjef». Aftenposten. 12. november 2015. Besøkt 12. november 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.