Albert Lutuli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Albert Lutuli
55075 Albert Lutuli.jpg
Albert Lutuli under hans besøk i Oslo 1961.
Født1898
Bulawayo
Død21. juli 1967
KwaDukuza
Beskjeftigelse Politiker, selvbiograf
Parti African National Congress
Nasjonalitet Sør-Afrika
Etnisitet Zulu
Utmerkelser Nobels fredspris (1960), FNs menneskerettighetspris (1968)

Nobel prize medal.svg
Nobels fredspris
1960

Albert Lutuli (født 1898 i Bulawayo i Sør-Rhodesia, død 21. juli 1967 i Groutville i Stanger, senere KwaDukuza, i Sør-Afrika) var en sørafrikansk lærer, prest og politiker.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Lutuli ble født i Sør-Rhodesia, der foreldrne da var kristne misjonærer. Mellom 1908 og 1909 kom han til Natal, til distriktet Vryheid, ettersom hans bror var der som tolk i forbindelse med syvendedagsadventistenes misjonsarbeid i denne regionen.[trenger referanse] Til å begynne med ble det ikke noen skolegang på ham, men moren grep da inn og sendte ham til Groutville der hqan begynte på misjonsskole.

Han utdannet seg videre ved Adams College utenfor Durban, der han senere arbeidet som lærer til han i 1935 ble valgt till zuluenes leder i Groutville i Natal. Han ble sdiden da fjerne kalt Chief Lutuli.[trenger referanse]

ANC-engasjement[rediger | rediger kilde]

I 1946 ble han medlem av Den afrikanske nasjonalkongressen, ANC. Der ble han snart en ledende skikkelse.[trenger referanse] Luthuli formante den svarte befolkning til ro og tålmodighet. Selv ble ham flere ganger fengslet og forvist for sitt politiske engasjement mot rasediskrimineringen. I en tids fikk han bare oppholde seg i hjembyen.

De sørafrikanske styresmaktene hevde at å være høvding og medlem i partiet utgjorde en interessekonflikt, og bad han oppgi det ene eller det andre.[trenger referanse] Da han nekte, tok de fra ham høvdingtittelen. En måned etter dette ble han valgt til president for partiet. Han fikk straks reiseforbud, som varte i tilsammen fire år.

Albert Luthuli var leder for ANC mellom 1950 og 1958, da organisasjonen ble forbudt i Sør-Afrika. Innen ANC i eksil ble han imidlertid regnet som leder frem til han døde i 1967.[trenger referanse]

Lutuli var den første afrikaneren som ble nominert til og som fikk Nobels fredspris.[trenger referanse] Denne fikk han i 1960 for sin ikkevoldelige kamp mot apartheidregimet. Etter ham mottok tre sørafrikanere fredsprisen i forbindelse med kampen mot apartheid: Desmond Tutu, og en kombinert pris til Nelson Mandela og Frederik Willem de Klerk.

Lutuli ble i 2012 posthumt tildelt Mapungubwe-ordenen i platina.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ National Orders awards April 2012, South Africa Government Information.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]