Muhammad Yunus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Muhammad Yunus
Muhammad Yunus - World Economic Forum Annual Meeting 2012.jpg
Født28. juni 1940[1][2][3][4] (79 år)
Chittagong
Barn Monica Yunus
Utdannet ved Vanderbilt University, University of Dhaka, University of Colorado, Chittagong College
Beskjeftigelse Samfunnsøkonom, gründer, universitetslærer, bankansatt
Nasjonalitet Bangladesh
Utmerkelser
24 oppføringer
Nobels fredspris (2006)[5][6], Independence Day Award, Ramon Magsaysay-prisen (1984), Hjelp til selvhjelp-prisen (1997), Indira Gandhi-prisen (1998), Fyrsten av Asturias' pris for enighet (1998), Four Freedoms Award, World Food Prize (1994), Volvo miljøpris (2003), The Nichols-Chancellor's Medal, Fulbright-programmet, Bintang Jasa[7], æresdoktor ved Katholieke Universiteit Leuven (1998), æresdoktor ved Université catholique de Louvain (2003), Den internasjonale Simón Bolívar-prisen (1996), æresdoktor ved universitetet i Alicante, æresdoktor ved San Marcos nasjonale universitet, æresdoktor ved Universidad Complutense de Madrid (2004), storkors av Solordenen, Abdulaziz-ordenen, Frigjørerens orden, Fukuokas pris for asiatisk kultur, storkors av Republikken Italias fortjenstorden, honorary doctorate of the University of Valencia (2006)[8]
Signatur
Muhammad Yunusʼ signatur

Muhammad Yunus (2014)

Muhammad Yunus (bengali: মুহাম্মদ ইউনুস Muhammod Iunus, født 28. juni 1940 i Chittagong i India, nå del av Bangladesh) er en bangladeshisk bankmann og økonom samt utvikler og grunnlegger av mikrokredittkonseptet som vil si å gi små lån til gründere som er for fattige til å kunne få tradisjonelle lån. Yunus er også grunnleggeren av Grameen Bank. Han ble tildelt Nobels fredspris i 2006 sammen med Grameen Bank for arbeidet med å skape økonomisk og sosial utvikling nedenfra.[9] Banken har ikke vært uten kritikk, og Yunus har blitt kritisert for å ha tatt ut stort eget utbytte av inntektene banken fikk med sin virksomhet. I mars 2011 krevde Høyesterett i Bangladesh at Yunus skulle trekke seg fra stillingen etter at han angivelig var blitt for gammel til å lede banken.[10]

Nobel prize medal.svg
Nobels fredspris
2006

Utdanning og tidlig karriere[rediger | rediger kilde]

Muhammad Yunus ble født i Chittagong, studerte ved Chittagong Collegiate School og Chittagong College. Han fullførte sin bachelor og mastergrad i arts ved universitetet i Dhaka. Han fikk sin doktorgrad (Ph.D.) innen økonomi ved Vanderbilt-universitetet i Nashville (USA) i 1969 med støtte fra et Fulbright-stipendiat. Senere startet han som økonomiprofessor ved universitetet i Chittagong. Yunus begynte sin kamp mot fattigdom under hungersnøden i 1974 i Bangladesh. Han oppdaget at veldig små lån kunne utgjøre en stor forskjell for en fattig persons evne til å overleve.

Hans første utlån var på 27 dollar fra sin egen lomme som han lånte ut til kvinner i landsbyen Jobra – i nærheten av universitetet i Chittagong – som produserte møbler av bambus. De solgte produktene tilbake til låneinstitusjoner for å betale lånene de hadde tatt opp for å kjøpe bambusen. Med en netto profitt på 5 bangladeshiske taka (0,02 dollar) klarte ikke kvinnene å opparbeide seg en inntekt å leve av for seg og sine familier. Tradisjonelle banker var heller ikke interessert i å låne ut små beløp til fattige folk som var ansett som dårlige tilbakebetalere.

Grunnleggingen av Grameen Bank[rediger | rediger kilde]

I 1976 grunnla Yunus Grameen Bank for å låne ut penger til fattige bangladeshiske innbyggere.

Priser[rediger | rediger kilde]

I tillegg har professor Yunus blitt tildelt 27 æresgrader (alle med unntak av én er doktorgrader) og 15 spesialpriser. Grameen Banks webside har en liste over prisene Professor Muhammand Yunus har mottatt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]