Juan Manuel Santos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Juan Manuel Santos
Logoen til Partido de «la U», partiet grunnlagt av Santos Calderón i 2005 for å samle daværende president Álvaro Uribes tilhengere i ett parti.

Juan Manuel Santos Calderón (født i Bogotá i Colombia, 10. august 1951) er en colombiansk journalist, økonom og konservativ politiker som er Colombias president. Han representerer Partido Social de Unidad Nacional («det sosiale partiet for nasjonal enhet» – også kalt «U-partiet»; spansk: Partido de la U), som Santos er en av grunnleggerne og lederne av.

Santos ble valgt til å være landets president fra 7. august 2010 til 7. august 2014 etter å ha beseiret motkandidaten Antanas Mockus i det nasjonale presidentvalget i 2010. Under presidentvalget i 2014 ble han gjenvalgt for fire nye år, etter å ha beseiret Óscar Iván Zúñiga (CD) i andre valgrunde.

Santos har tidligere tjent som landets forsvarsminister (og var da involvert i flere politiske skandaler, inkludert en intervensjon i Ecuador mot FARC-geriljaen) og minister for finans og offentlig kreditt.

Santos kommer fra en rik og svært tradisjonell colombiansk familie; hans grandonkel Eduardo Santos var landets 20. president fra 1938 til 1942, mens hans fetter Francisco Santos Calderón var president Álvaro Uribes visepresident.


Forgjenger:
 Álvaro Uribe 
Presidential Seal of Colombia.svg
Colombias president

Etterfølger:
  
Forgjenger:
 Camilo Ospina Bernal 
Coat of arms of Colombia.svg
Colombias forsvarsminister

Etterfølger:
 Gabriel Silva Luján 
Forgjenger:
 Juan Camilo Restrepo 
Coat of arms of Colombia.svg
Colombias minister for finans og offentlig kreditt

Etterfølger:
 Roberto Junguito Bonnet