Martti Ahtisaari

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Martti Ahtisaari
Martti Ahtisaari.jpg
Født 23. jun. 1937
Vyborg
Ektefelle Eeva Ahtisaari
Barn Marko Ahtisaari
Parti Finlands sosialdemokratiske parti
Statsborger i Finland
Utmerkelse Nobels fredspris, Isabella den katolskes orden, Den hvite ørns orden, Manfred Wörner-medaljen, St. Olavs Orden, Félix Houphouët-Boigny-fredsprisen, Geuzenpenning, Four Freedoms Award - Freedom Medal, Knight Grand Cross of the Order of the Falcon, Q5254719
Alma mater Uleåborgs universitet

Nobel prize medal.svg
Nobels fredspris
2008

Martti Oiva Kalevi Ahtisaari (født 23. juni 1937 i Viborg i Finland) er en finsk politiker og fredsarbeider.

Han var Finlands president fra 1994 til 2000. Ahtisaari ble lansert som presidentkandidat av Finlands sosialdemokratiske parti, og beseiret i den andre og avgjørende valgomgangen Elisabeth Rehn.

Ahtisaari ble tildelt Nobels fredspris i 2008.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Martti Ahtisaari ble født i Viborg der faren tjenestegjorde som underoffiser. Farens oldefar Adolf Olaus Jacobsen hadde innvandret fra Tistedalen i Østfold i Norge[1], og da faren tok finsk statsborgerskap i 1929 forfinsket han navnet fra Adolfsen i 1937. Under fortsettelseskrigen hadde faren fronttjeneste som mekaniker, mens moren flyttet til Kuopio med sønnen for å unngå krigen. Det var derfor i Kuopio at Ahtisaari hadde det meste av sin oppvekst og påbegynte skolegangen. I 1952 flyttet familien til Uleåborg, da faren fikk arbeid der. Her ble Ahtisaari aktiv i det lokale YMCA.[2]

I 1959 avsluttet Ahtisaari lærerutdanningen etter å ha fullført militærtjeneste. Året etter flyttet han til Karachi for å lede et YMCA-program der, finansiert av den svenske u-hjelpsorganisasjonen SIDA. Etter tre år flyttet han hjem til Finland, og slo seg ned i Helsingfors for videre utdannelse, samtidig som han var aktiv i internasjonalt bistandsarbeid. I 1965 ble han ansatt i Utenriksdepartementets bistandskontor.

Foruten finsk snakker han også svensk, fransk, engelsk og tysk.

Internasjonalt arbeid[rediger | rediger kilde]

Ahtisaari i 2000

Martti Ahtisaari spilte en viktig rolle under forhandlingene som førte til Namibias uavhengighet fra Sør-Afrika i 1990. Han ledet forhandlingene som i august 2005 førte til fred i provinsen AcehSumatra i Indonesia. Der hadde det rast en omkring 30 år lang konflikt som har kostet 15 000 mennesker livet.

Han arbeider nå FNs spesialutsending med forsøke å få til normale forhold mellom Kosovo og Serbia som de siste årene har vært svært betente. Dette er en konflikt Ahtisaari har arbeidet med siden 1998.

 • I perioden 196063 ledet han et YMCA-program for den svenske u-hjelpsorganisasjonen SIDA i Pakistan.
 • I 1965 ble han ansatt ved utenriksdepartementets nyopprettede kontor for utviklingshjelp, og ble i 1972 forfremmet til assisterende avdelingssjef.
 • I 1973 ble han utnevnt til ambassadør i Tanzania.
 • I 1977 begynte han å arbeide for FN, og ble i 1982 visegeneralsekretær samt spesialutsending til Namibia.
 • I 198486 var han statssekretær for utviklingssamarbeidsspørsmål i utenriksdepartementet, og vendte i 1987 tilbake til Namibia, der han arbeidet med de vanskelige forhandlingene som førte frem til landets selvstendighet i 1990.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Nobels fredspris 2008

Ahtisaari ble tildelt Nobels fredspris 10. oktober 2008 for å ha bidratt til å løse internasjonale konflikter på flere kontinenter i over tredve år[3] og mottok medalje og diplom 10. desember 2008 i Oslo.

I 2007 ble Ahtisaari tildelt Unescos fredspris.

Ahtisaari ble i 1994 utnevnt til storkors av St. Olavs orden. Han ble samme år ridder av den danske Elefantordenen og, som den 813. i rekken, ridder av den svenske Serafimerordenen. I 2002 ble han utnevnt til æresoffiser av Australiaordenen. Ahtisaari ble i 2004 utnevnt til den sørafrikanske Ordenen O. R. Tambos følgesvenner. I begrunnelsen for denne heter det at dette er for «his outstanding achievement as a diplomat and commitment to the cause of freedom in Africa and peace in the world».[4] Ahtisaari mottok i 1997 Den hvite ørns orden fra Polens president.[5]

Ahtisaari er æresstatsborger av Namibia.[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Autio, Veli-Matti & Pulli, Heljä, "Presidentti Martti Ahtisaaren esivanhemmat" i Suomen Sukututkimusseuran vuosikirja 1999 (en undersøkelse publisert av Suomen Sukututkimusliitto, den finske slektsforskerforeningen) genealogia
 2. ^ Autio, Veli-Matti & Pulli, Heljä, "Presidentti Martti Ahtisaaren esivanhemmat" i Suomen Sukututkimusseuran vuosikirja 1999 genealogia
 3. ^ Nobelkomiteens presentasjon
 4. ^ Den offisielle begrunnelsen fra den sørafrikanske presidenten
 5. ^ Lista osób odznaczonych w latach 1992-2005, oversikt over ordensutnevnelser til Den hvite ørns orden fra Polens president.
 6. ^ «Curriculum vitae», Crisis Management Initiative.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]