Mohamed ElBaradei

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mohamed ElBaradei
Mohamed ElBaradei.jpg
Født17. juni 1942 (76 år)
Kairo
Utdannet ved Universitetet i Kairo, New York University School of Law
Beskjeftigelse Politiker, diplomat, jurist, menneskerettsaktivist
Parti Constitution Party
Nasjonalitet Egypt
Utmerkelse
9 oppføringer
Nobels fredspris (2005), Großes Verdienstkreuz mit Stern und Schulterband des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland (2010), Indira Gandhi-prisen (2008), Four Freedoms Award - Freedom Medal, Steiger Award, Delta-prisen for global forståelse, James Parks Morton Interfaith Award, Nilens orden, honorary doctor of the Tsinghua University (2006)

Nobel prize medal.svg
Nobels fredspris
2005

Mohamed El-Baradei, arabisk: محمدالبرادعئ, (født 17. juni 1942 i Kairo i Egypt) er en egyptisk jurist og diplomat som fra 1. desember 1997 til 30. november 2009 var generaldirektør i Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA). Han tiltrådte 14. juli 2013 som Egypts visepresident med ansvar for utenrikspolitikk.[1][2]

Bakgrunn og tidlig karriere[rediger | rediger kilde]

El-Baradei har juridisk utdannelse fra universitetet i Kairo 1962 og New York University School of Law (1974).

Hans diplomatiske karriere tok til i 1964 da han begynte i den egyptiske utenrikstjeneste. Han var i to perioder tilknyttet Egypts representasjon ved FN-kontorene i New York og i Genève.

Arbeid i IAEA[rediger | rediger kilde]

Fra 1984 har El-Baradei vært tilknyttet Det internasjonale atomenergibyrået. Før han i 1997 ble organisasjonens generalsekretær, var han dets juridiske rådgiver (1984-1993) og assisterende generaldirektør for eksterne relasjoner (1993–1997).

USA var kritisk til El-Baradei på grunn av hans syn på Irak-konflikten. El-Baradei og IAEA mente våpeninspeksjonene burde fortsette; USA ville ikke vente lenger og gikk til angrep.

Nobels fredspris 2005[rediger | rediger kilde]

Den 7. oktober 2005 ble det bekjentgjort at Mohamed El-Baradei sammen med IAEA ville motta årets Nobels fredspris. Den norske Nobelkomite ga som begrunnelse «deres arbeid for å hindre at kjernefysisk energi blir brukt til militære formål». IAEA har konsentrert seg om kampen for å redusere kjernevåpen med sikte på å avskaffe disse våpnene. At lite er oppnådd på dette feltet gjør arbeidet enda viktigere. Internasjonalt samarbeid på dette feltet er avgjørende for en god og stabil verden, sa Nobelkomitéens formann, professor Ole Danbolt Mjøs, ved offentliggjøringen.

Visepresident 2013[rediger | rediger kilde]

Mohamed El-Baradei var sommeren 2013 på tale som Egypts statsminister, men planene om dette strandet på politisk motstand.[2]. El-Baradei ble i stedet utnevnt som landets visepresident med internasjonale forbindelser som et særlig arbeidsområde.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Egypt Freezes Assets of Brotherhood Leaders International Herald Tribune, nettutgaven. Besøkt 15. juli 2013
  2. ^ a b Ex-Finanzminister al-Beblawi wird neuer Regierungschef in Ägypten focus.de, besøkt 15. juli 2013

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Hans Blix 
Generaldirektør i Det internasjonale atomenergibyrået
Etterfølger:
 Yukiya Amano