Søre Øyane

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Søre Øyane
LandNorge Norge
FylkeVestland
KommuneBjørnafjorden
Postnummer5216 Lepsøy
Areal1,06 km²
Befolkning1 077[a] (2022)
Bef.tetthet1 016 innb./km²
Høyde o.h.6 meter
Map
Søre Øyane
60°08′43″N 5°22′46″Ø

Søre Øyane er et tettsted og en samling øyer i Bjørnafjorden kommune mot Bjørnafjorden i Vestland. Tettstedet har 1 077[1] innbyggere per 1. januar 2022. Søre Øyane består hovedsakelig av øyene Lepsøy, Sundøy, Bruarøy og Røtinga.

På Lepsøy ligger Lepsøy Gartneri[2] og privatskolen Kongshaug Musikkgymnas.

På Sundøy ligger kunstgalleriet Vedholmen Galleri[3] og barneskolen, Søre Øyane Barneskule. Ungdomselever går på den nærmeste ungdomsskolen som ligger på Nore Neset.[4]

På Bruarøy er det bedhus og lokalbutikken Vedholmen Landhandel med marina og drivstoff. Butikken ligger skjermet til fra Bjørnafjorden og er populært stoppested for båtturister om sommeren[5].

På Røtinga ligger et hvitfiskmottak, Inka AS, som tar imot fisk fra sjarkfiskere og mindre fiskebåter[6]. Barnehagen, Søre Øyane Grendalag Naturbarnehage, ligg også på Røtinga.

Røtinga er planlagt som nordlig landføring for bru over Bjørnafjorden i prosjektet Ferjefri E39 med tunnel under de andre øyene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 14. desember 2022. Besøkt 21. desember 2022. 
  2. ^ https://www.facebook.com/lepsoygartneri/ ["Lepsøy gartneri"]
  3. ^ https://www.vedholmen-galleri.net/ ["Vedholmen Galleri"]
  4. ^ https://oskommune.no/skule-og-barnehage/skule/skular-i-os/[død lenke] ["Os kommune: Skular i Os"]
  5. ^ https://www.midtsiden.no/sel-nesten-eitt-pizzastykke-i-minuttet ["Midtsiden.no – Sel nesten eitt pizzastykke i minuttet"]
  6. ^ https://www.inkafisk.no/ ["Inka AS"]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Vestland våpen.svgDenne Vestlandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.