Sigmundur Brestisson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Sigmundur Brestisson
Født961
Skúvoy
Død1005
Sandvík
Ektefelle Turið Torkilsdóttir
Far Brestir Sigmundsson
Barn Tóra Sigmundsdóttir
Yrke Misjonær
NasjonalitetNorge

Frimerke fra 2000 illustrerer kristningen av øyene

Sigmundur Brestisson (født 961; død 1005[1]) var en vikingehøvding som på kongebud forkynte læren om Hvíta Krist på tinget i Tinganes, Færøyene omkring år 1000.

Han var sønn av Brestir Sigmundsson som våren 970 ble drept i kamp av Tróndur í Gøtu. Den niårige Sigmundur ble oppfostret hos Tróndur. Allerede om sommeren sender Tróndur Sigmundur og Sigmundurs fetter Tóri Beinisson til Norge i håp om at de aldri vender tilbake. I 984 oppsøker Sigmundur Brestisson og Tóri Håkon Jarl av Norge. Her blir de hans hirdmenn. I 988 vender de to fetrene Sigmundur og Tóri tilbake til Færøyene med to skip og 120 mann for å hevne drapet på deres fedre. Øssur Havgrímsson drepes og man slutter fred med de andre i striden, og man blir enig om at Håkon Jarl skal dømme.

LagtingetTinganes tvinges Tróndur i Gøtu til å akseptere Sigmundurs og Håkons Jarls nyordning. I 999 angriper Sigmundur med 30 menn høvdingen Tróndur, som med våpenmakt skal tvinges til å gå over til kristendommen. Men Tróndur og de øvrige færøyinger i forsamlingen avviser den nye lære, fordi de så på kristendommen som Sigmundurs unnskyldning for å ta makten over øyene. Sigmundur velger da en annen metode i sitt misjonsarbeid. I nattens mulm og mørke seilte han med sitt mannskap til Gøta og inn på Tróndurs gård, hvor han hev Tróndur ut av sengen og ga ham valget mellom å bekjenne seg til den kristne tro eller å bli halshugget.

Tróndur var pragmatisk og valgte det første, men ifølge Færøyingesagaen svor Tróndur hevn i 1005, og samlet senere sine menn i en nattlig aksjon ved å angripe Sigmundur på Skúvoy, hvor de tok Sigmundur på sengen. Sigmundur og hans tro følgesvenn og fetter Tóri Beinirsson sprang i havet sammen med karlen EinarSuðuroy. Deres svømmetur er legendarisk og blant annet gjengitt i kvadet Sigmundarkvæði yngra (Det yngre kvad om Sigmund), som hvert eneste skolebarn på Færøyene stifter bekjentskap til i undervisningen. Mens Tóri og Einar døde på svømmeturen, lyktes Sigmundur å nå SandvíkSuðuroy, hvor han ble drept av bonden Torgrímur Illi, som var en av Tróndurs menn.

Sigmundur Brestissons gravstein Sigmundarsteinur kan ses på kirkegården i Skúvoy. Steinen har et innhugget kors, men ingen runer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Leveår 966-1002 i henhold til Tormod Torfæus

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • G.V.C. Young: Færøerne. Fra vikingetiden til reformationen. København: Rosenkilde og Bakker, 1982

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]