Tróndur í Gøtu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tróndur í Gøtu
Faroe stamp 360 arrival of christianity.jpg
Tróndur løfter Mjølner i motstand mot kristningen
Født945Rediger på Wikidata
FærøyeneRediger på Wikidata
Død1035Rediger på Wikidata
FærøyeneRediger på Wikidata
Beskjeftigelse OppdagelsesreisendeRediger på Wikidata
Far Torbjørn GøtuskeggRediger på Wikidata
Nasjonalitet FærøyeneRediger på Wikidata

Tróndur í Gøtu (født omkring 945, død 1035 i Gøta) (IPA: [ˈtɹœndʊɹ ʊi ˈgøːtʊ], norrønt: Þrandr æ Gǫtu), også Tróndur Gøtuskegg og Gøtutróndur, var en stormann på Færøyene i vikingtiden. Han holdt hus i Gøta. Han er sammen med Sigmundur Brestisson den sentrale skikkelsen i Færøyingesaga.

Han var sønn av Torbjørn Gøtuskegg (død før 970) og hans kone Guðrun, som var søster av Svínoyar-Bjarni. Farbroren var Sigmundur den eldre, som var far til Brestir og Beinir Sigmundsson.

Færingesagaen beskriver Tróndur í Gøtu slik:

Trond var en høj mand med rødt hår og rødt skæg, fregnet og barsk af udseende, med en skummel tankegang, durkdreven og lumsk i alle sine planer, uselskabelig og ond over for almindelige mennesker, men honningsød over alle, der stod over ham, men altid svigefuld i sit hjerte.

Han spiller i sagaen den onde, mens Sigmundur Brestisson er den gode. Det forklares med at sagaen er skrevet av munkene på Island. Munkenes helt var selvfølgelig Sigmundur som kristnet Færøyene i 999, og ikke hans motstander den hedenske Tróndur. I dag er det like vanlig å omtale Tróndur som en færøysk patriot, som kjempet for øyenes selvstendighet, mens Sigmundur sørget for at øyene ble en del av Norge.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]