Hopp til innhold

Familien Wiltersen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Kalle Wiltersen»)

Familien Wiltersen er en fiktiv familie i bok- og filmserien Harry Potter av J. K. Rowling. Familien er relativt viktig, mest fordi den yngste sønnen i familien, Ronny Wiltersen, er bestevenn med seriens hovedperson, Harry Potter.

Familien Wiltersen er en av de få fullblodsfamiliene som er igjen, men blir likevel regnet som blodforrædere fordi de har så mye med folk som ikke er fullblods å gjøre. Wiltersenfamilien består av foreldrene, Molly og Arthur Wiltersen, og deres syv barn. Samtlige har kommet i huset GriffingGaltvort. Wiltersenfamilien jobber også for Føniksordenen, og alle er medlemmer, utenom Perry, Ronny og Gulla, som på slutten av Harry Potter og dødstalismanene enda ikke er tatt opp i Ordenen. Familien Wiltersen er en releativ fattig familie sammenliknet med andre fullblodsfamilier. Fordi de anser gomper og gompefødte hekser og trollmenn som likeverdige og omgår disse mye, blir de ansett som blodforrærdere av andre fullblodsfamilier, spesielt de som jobber for Voldemort.

Familiemedlemmene

[rediger | rediger kilde]

Arthur Wiltersen

[rediger | rediger kilde]
Arthur Wiltersen
KjønnMann
HusGriffing
LojalitetFøniksordenen
Introdusert ved navnHarry Potter og Mysteriekammeret
Introdusert ved opptredenHarry Potter og Mysteriekammeret
Originalt navnArthur Weasley
Portrettert av i filmeneMark Williams

Arthur Wiltersen (født 6. februar ca. 1940[1]) er en fiktiv person i Harry Potter-serien, skrevet av J.K. Rowling. Han er gift med Molly Wiltersen, og sammen har de syv barn; Rulle, Kalle, Perry, Fred, Frank, Ronny og Gulla.

Arthur Wiltersen arbeider for Magidepartementet. I begynnelsen av bokserien (bok 1-5) jobbet han i kontoret for magisk misbruk av gompegjenstander, men han ble forfremmet til å lede kontoret for oppsporing og konfiskering av forsvarsformel- og beskyttelsesobjektetterligninger i den sjette boken. Han er betatt av å lære om gompenes vaner og oppfinnelser. I Harry Potter og Føniksordenen er herr Wiltersen et medlem av Føniksordenen, og han blir angrepet av en slange som er kontrollert av Voldemort. Harry, som er mentalt forbundet med Voldemort, ser angrepet i en drøm, og advarer Albus Humlesnurr. Herr Wiltersen blir reddet i siste liten og sendt til St. Mungos hospital for magiske sykdommer og skader.

Arhur Wiltersens yngste sønn Ronny er en av Harry Potters beste venner. Harry og hans andre bestevenn Hermine Grang liker å tilbringe tid sammen med familien Wiltersen, og det virker som om de er tatt inn som uoffisielle medlemmer av familien.

En teori som florerte blant fans av serien er at Arthur Wiltersen skal bli den neste magiministeren, men denne hypotesen ble benektet av J.K. Rowling på hennes offisielle hjemmeside.

Molly Wiltersen

[rediger | rediger kilde]
Molly Wiltersen
KjønnKvinne
HusGriffing
LojalitetFøniksordenen
Introdusert ved navnHarry Potter og de vises stein
Introdusert ved opptredenHarry Potter og De vises stein
Originalt navnMolly Weasley
Portrettert av i filmeneJulie Walters

Molly Wiltersen, født Prunk (født 30. oktober ca. 1940[1]) er en fiktiv person i Harry Potter-serien, skrevet av J.K. Rowling. Hun er en husmorheks, gift med Arthur Wiltersen, og mor til Rulle, Kalle, Perry, Fred og Frank, Ronny og Gulla.

Hennes yngste sønn, Ronny, er bestevenn med Harry Potter og Hermine Grang. Molly ser ut til å ha tatt til seg Harry og Hermine, begge uten magiske familier, og behandler dem med moderlig kjærlighet som uoffisielle medlemmer av familien.

Molly har også skolert syv barn hjemme før de begynte på Galtvort, noe som tydeligvis er et normalt alternativ til gompenes barneskole i magikerverdenen.

Mollys største frykt blir vist av en Hambuse som forsøker å skremme henne, og er at de hun elsker skal dø. Dette er forståelig, siden hennes brødre Gideon og Fabian Prunk begge ble drept av dødsetere.[2] Molly er veldig glad i barna sine. Dessverre dør en av hennes barn, Fred, Frank sin tvillingbror, i slaget om Galtvort i 1998.

I Harry Potter og dødstalismanene drepte Molly Bellatrix DeMons under slaget på Galtvort. J.K. Rowling har sagt at hun alltid visste at det var Molly som skulle drepe DeMons.

Rulle Wiltersen

[rediger | rediger kilde]
Rolf-Arthur "Rulle" Wiltersen
KjønnMann
HusGriffing
LojalitetFøniksordenen
Introdusert ved navnHarry Potter og de vises stein
Introdusert ved opptredenHarry Potter og Ildbegeret
Originalt navnBill Weasley
Portrettert av i filmeneRichard Fish (i en cameorolle i Harry Potter og de vises sten)
Domhnall Gleeson

Rolf-Arthur "Rulle" Wiltersen (født 29. november 1971[1]) er eldste sønn av Arthur og Molly Wiltersen. Rulle gikk på Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom som student i Griffing fra 1982 til 1989, og han ble både prefekt og topptillitselev. Senere fikk han jobb for Flirgott, magikerbanken, i Egypt som forhekselsesbryter, selv om han i Harry Potter og Føniksordenen returnerer til Storbritannia for å arbeide for Føniksordenen.

Før hendelsene i Harry Potter og Halvblodsprinsen blir Rulle beskrevet som en pen gutt med et «kult» utseende, med blant annet håret i hestehale og en ørering laget av en tann i det ene øret. Håret er flammende rødt, og han er ganske høy. Etter angrepet på Galtvort i Harry Potters sjette år blir han beskrevet mer som «sterkt maltraktert». Varulven Fenris Vargar angriper Rulle, og selv om Vargar ikke var ulv under angrepet, kan hans angrep ha ført til lykantrop besmittelse. Ifølge Remus Lupus (som selv er en varulv) er ikke bittet nok til å føre til faktisk transformering til varulv, selv om Rulle sannsynligvis har utviklet en sans for veldig blodige biffer. Han og Fleur giftet seg i den siste boken og flyttet inn i skjellhuset. Sammen fikk de døtrene Victoire og Dominique, og sønnen Louis.

Kalle Wiltersen

[rediger | rediger kilde]
Kalle Wiltersen
KjønnMann
HusGriffing
LojalitetFøniksordenen
Introdusert ved navnHarry Potter og De vises stein
Introdusert ved opptredenHarry Potter og Ildbegeret
Originalt navnCharlie Weasley
Portrettert av i filmeneAlex Crockford i en liten cameorolle

Kalle Wiltersen (født 12. desember 1972[1]) er den andre sønnen til Molly og Arthur, og bror til Ronny, Gulla, Perry, Fred, Frank og Rulle.

Kalle gikk på Galtvort fra 1984 til 1991, og sluttet ved skolen året før Harry Potter begynte der. Han hadde vært prefekt, og han var en veldig god speider for Griffings rumpeldunklag. Selv om Kalle ifølge Oliver Quist var god nok til å spille på det engelske landslaget, valgte han isteden å reise til Romania for å arbeide med drager. Han overtok blant annet Norbert etter at Gygrid ikke fikk beholde ham.

Etter den andre oppreisningen av Fyrst Voldemort, var Kalles oppgave for Føniksordenen å forsøke å samle sammen magikere som ville slåss mot Voldemort i utlandet.

Perry Wiltersen

[rediger | rediger kilde]
Perry Ignatius Wiltersen
KjønnMann
HusGriffing
LojalitetMagidepartementet
Introdusert ved navnHarry Potter og De vises stein
Introdusert ved opptredenHarry Potter og De vises stein
Originalt navnPercy Weasley
Portrettert av i filmeneChris Rankin

Perry Ignatius Wiltersen (født 22. august 1976[1]) er 3. sønn i familien Wiltersen, yngre enn Rulle og Kalle og eldre enn Fred, Frank, Ronny og Gulla. Han begynte på Galtvort i 1987, og gikk ut i 1994.

Da leserne støter på Perry for første gang i Harry Potter og De vises stein, er han en prefekt, og i Harry Potter og Fangen fra Azkaban blir han Topptillitsmann. Han er den av familien Wiltersen med minst humor, og blir derfor stadig vekk mål for Fred og Franks pøbelstreker. Hans mor har ham derimot som favoritt, siden han oppnår så mange utmerkelser ved skolen, og vil gjerne at alle hennes yngre barn skal være like flittige på skolen.

Perry eier en tårnugle som heter Hermes etter gudenes budbringer i gresk mytologi. Perry fikk Hermes av sine foreldre da han ble prefekt ved Galtvort, og den er beskrevet som «pen».

Perrys rolle i bøkene

[rediger | rediger kilde]

I Harry Potter og Mysteriekammeret opptrer han hemmelighetsfullt (muligens et villspor fra forfatterens side for å få leserne til å tro at det er Perry som er ansvarlig for å ha åpnet Mysteriekammeret). Det blir senere avslørt at han i all hemmelighet har en kjæreste, Pernille Klarvang, som er prefekt for Ravnklo. Gulla oppdager denne hemmeligheten før de andre i boken, og det er gjennom henne Harry og de andre får vite om det.

I Harry Potter og Fangen fra Azkaban går Perry sitt siste år ved Galtvort, og han blir gjort til Topptillitsmann. Han avslutter skolen i juni 1994, i en alder av 17. Han begynner raskt å jobbe for Magidepartementet under Herr Kroek (som han så på som sitt idol under Harry Potter og Ildbegeret), som aldri greide å huske Perrys navn korrekt, og kalte ham «Wilmersum» isteden.

I Harry Potter og Føniksordenen blir Perry forfremmet til juniorassistent til magiministeren Kornelius Bloeuf, en forfremmelse som skapte splid i familien, og endte med at de ble fiendtlig innstilt mot hverandre. Blant annet ble julegaver sendt til ham sendt tilbake til familien igjen.

Da Perry hørte at Ronny hadde blitt prefekt, sendte han Ronny et brev der han foreslo at han sluttet å henge sammen med Harry Potter, som Magidepartementet han mente løy om at Voldemort hadde returnert. Han foreslo også at Ronny skulle være lojal mot Venke Dolorosa Uffert, som Perry kalte en «herlig dame». Ronny rev istykker Perrys brev og kastet det på peisen. I Harry Potter og Halvblodsprinsen besøker Perry familien sin rundt jul, angivelig i et forsøk på å skvære opp med dem. Besøket hans viser seg imidlertid å være en unnskyldning for at den nåværende magiministeren, Rufus Grimst, skal kunne ha en samtale alene med Harry. Besøket ender katastrofalt, med at Fred, Frank og Gulla tar æren for å ha kastet mat i fjeset på Perry. Perry kommer også i begravelsen til Albus Humlesnurr sammen med flere medlemmer av Magidepartementet, blant andre Venke Dolorosa Uffert.

Perry i filmene

[rediger | rediger kilde]

I filmene blir Perry spilt av Chris Rankin. Man ser ikke mye av Perrys skikkelse på skjermen, men han oppfører seg pompøst (Rankin sa i et intervju at han med vilje overspilte for å få rollen). Mesteparten av Perrys rolle i filmene involverer prefektpliktene slik som å lede førsteårsstudentene til rommet i den første filmen. Så langt ser det ut som om han er skrevet ut av den fjerde filmen. Han dukker opp i den femte filmen, da han bla. holder Harry og Cho på Humlesnurrs kontor.

Perry besto 12 U.G.L.E.-eksamener.

Fred og Frank Wiltersen

[rediger | rediger kilde]
Fred og Frank Wiltersen
KjønnMenn
HusGriffing
LojalitetHumlesnurr-legionen, Albus Humlesnurr, Harry Potter, Føniksordenen
Introdusert ved navnHarry Potter og De vises stein
Introdusert ved opptredenHarry Potter og De vises stein
Originalt navnFred and George Weasley
Portrettert av i filmeneJames og Oliver Phelps

Fred (1. april 1978–2. mai 1998[1]) og Frank (1. april 1978[1]) Wiltersen tvillingsønner av Arthur og Molly Wiltersen, og brødre til Rulle, Kalle, Perry, Ronny og Gulla. Som samtlige andre i familien Wiltersen, har også Fred og Frank flammende rødt hår. De blir også beskrevet som tettbygde, og er av de laveste i familien.

Fred og Frank var skolens klovner, og mer interessert i å lage nye morosaker enn studiene sine. Det er derfor ikke overraskende at deres fødselsdag er 1. april (aprilsnarrdagen). De er ekstremt populære figurer blant fans av Harry Potter-serien, og mange av vitsene og pøbelstrekene deres er legendariske, både i bøkene og i den virkelige verden. De var knakkere på Griffings rumpeldunklag før de ble nektet å spille mer av Venke Dolorosa Uffert, og dermed valgte å slutte ved Galtvort. De eier nå en morobutikk i Diagonallmenningen. Til sin mors store skuffelse, er de hennes eneste sønner som ikke ble prefekter (selv om det er viktig å merke seg at heller ikke deres yngre søster Gulla oppnådde dette). De har veldig likt utseende og oppførsel, så til og med fru Wiltersen har iblant problemer med å se forskjell på dem.

I Harry Potter og Ildbegeret begynner Fred og Frank å selge sine egne morosaker via postordre, under navnet «Wiltersens Wærste». De planlegger og utfører en pøbelstrek mot Harrys søskenbarn Dudleif Dumling ved at de ved et «uhell» mister flere av sine Tungtungetyggis på gulvet foran ham. Dudleif, som var på en påtvunget diett, spiste godteriet og hadde snart en halvmeter lang tunge som stakk ut av munnen. På VM i rumpeldunk imponerte de Ludo Humbag, sjefen for Avdelingen for magiske idretter og leker ved Magidepartementet med sine falske tryllestaver.

Selv om deres mor ønsker at de skal følge i sin fars fotspor og begynne ved Magidepartementet, har bestandig deres største ambisjon vært å eie sin egen morosakbutikk. Harry (som hadde arvet flere penger enn han kunne bruke) gjør dette mulig ved at han gir dem premien han får etter å ha vunnet Tretrollmannsturneringen.

De to tvillingene gir Harry god assistanse gjennom serien; i Harry Potter og Fangen fra Azkaban gir de ham Ukruttkartet, og i Harry Potter og Føniksordenen avleder de lærernes oppmerksomhet slik at Harry kan bruke Flumnettet i Venke Dolorosa Ufferts kontor umerket. De var begge medlemmer i Humlesnurr-legionen, en gruppe Harry, Hermine og Ronny startet for å lære elevene ved skolen praktisk forsvar mot svartekunster etter at Uffert hadde fjernet all praktisk magi fra dette faget ved skolen. Senere dette året blir de to guttene nektet å spille mer rumpeldunk, og bestemmer seg for å gi opp sin formelle utdanning; de forlater derimot ikke skolen før de har gitt Humlesnurr sin siste respekt ved å starte en krig mot Uffert. Da de til slutt blir truet med tortur for å ha lagt fra seg en «portabel myr» i en korridor, velger de å stikke av på sopelimene sine, mens de på vei ut døren informerer sine medstudenter om sin nye butikk i Diagonallmenningen, og tilbyr rabatter til alle som vil mobbe Uffert på samme måte som de selv hadde gjort i flere uker. Sumpen holder seg ved skolen i ganske lang tid, siden Uffert ikke greier å fjerne den, og de andre lærerne ikke har spesielt lyst til å hjelpe henne. Etter at Uffert blir drevet fra skolen, fjerner professor Pirrevimp nesten hele sumpen med en gang, bortsett fra en liten bit som en hyllest til Wiltersen-tvillingene.

I Harry Potter og Halvblodsprinsen fortsetter Fred og Frank å drive sin veldig suksessrike butikk i Diagonallmenningen.

I Harry Potter og dødstalismanene er de blant dem som forvandler seg til Harry ved hjelp av polyksir, slik at Harry kan komme seg trygt til Hiet. Frank (som er i par med Lupus på veien) blir truffet av Slurs Sectumsemper-våde og mister øret sitt. Han kommer først tilbake, hard såret. Etter en stund kommer Fred, som var i par med herr Wiltersen. For første gang siden Harry kjente ham, så Fred ut til å ikke ha ord. Han bare stirret forferdet ned på broren sin. Han kommer litt til seg selv igjen etter hvert og synes at en spøk som Frank hadde var skikkelig dårlig. De prøver seg på de franske jentene i bryllupet til Fleur og Rulle, med stort hell!

Harry har ikke noe kontakt med tvillingene før på slutten av boka. De er bare nevnt når Lupus sier at verken herr Wiltersen eller Fred og Frank kan jobbe. Siden de ikke kan selge fra butikken sin, sender de produktene sine med uglepost.

De er blant de HL-medlemmene som svarer på Harrys rop om hjelp med den falske galleonen. De er innstilt på å kjempe. Fred og Frank og resten av familien forsoner seg med Perry. Fred og Perry kjemper side ved side mot hver sin dødseter, helt til en eksplosjon få hele veggen bak dem til å rase sammen. Harry ser Perry ligger utstrakt over Fred og skrike Nei og skjønner at noe er galt. Han skjønner at Fred er død og beskriver ham med et siste glis på fjeset, som kom av at Perry spøkte. Frank er bare nevnt to ganger etter dette. Når det er pause i krigen har hele Wiltersen-familien samlet seg rundt Freds lik og Harry ser at Frank kneler ved hodet hans og etterpå slenger han og Laffen Styx en dødseter i bakken.

Nitten år senere

[rediger | rediger kilde]

Rowling har sagt at Frank aldri kom seg helt over Freds død, men gikk videre med livet sitt og kalte det første barnet sitt for Fred. Han fortsatte å drive Wiltersens Wærste i diagonallmenningen, en periode sammen med Ronny, som til slutt gikk over til å bli Svartspaner. Han giftet seg med Angelika Johnson og i tillegg til Fred, fikk de en datter som de kalte Roxanne.

Ronny Wiltersen

[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Ronny Wiltersen

Gulla Wiltersen

[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Gulla Wiltersen

Hiet
Sted i Harry Potter-serien
LokalisertIldering Sankt Veit
Eies avHerr og fru Wiltersen
FunksjonFamilien Wiltersens hjem
Faste beboereMedlemmer av familien Wiltersen, til tider bare enkelte av de. Det er ikke nevnt, men antakelig er det kun Molly og Arthur som bor her ved slutten av bok 7, i epilogen.
Første opptredenHarry Potter og Mysteriekammeret.

Hiet er det fiktive huset som tilhører familien Wiltersen i Harry Potter-bøkene av J.K. Rowling. Det ligger like utenfor den fiktive landsbyen Ildering Sankt Veit i Devon i Storbritannia. Huset er veldig høyt – kanskje fire eller fem etasjer høyt – og holder seg stående kun ved hjelp av magi. Det er en godt gjemt rumpeldunkbane i nærheten som guttene i familien Wiltersen (og Gulla i hemmelighet) bruker. Ekte rumpeldunkballer kan ikke brukes i tilfelle de stikker av og flyr over gompelandsbyen like i nærheten.

Hiet er svært magisk, og de fleste normale objekter i huset er fortryllet til å utføre oppgaver automatisk. Et sentralt objekt i huset er klokken fru Wiltersen bruker for å se hvordan familiemedlemmene har det. Viserne på klokken representerer familiemedlemmer, og urskiven viser steder eller tilstander de kan befinne seg i. Ved hjelp av dette kan fru Wiltersen se hvorvidt familiemedlemmene er hjemme, sover, reiser eller i livsfare. Huset har også et gammelt gravgespenst på loftet som holder Ronny Wiltersen våken om natten ved å slå på rørsystemene i huset. Huset opptrer som et trygt sted for Harry Potter å tilbringe sommeren, da han ikke kan være på Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom.

Frem til Harry Potter og Føniksordenen er Hiet hjemmet til alle familiemedlemmene utenom Rulle og Kalle. I bok 5 flytter de til Grimolds plass 12. Perry velger å gi sin lojalitet til Magidepartementet fremfor Albus Humlesnurr, og ble derfor ansett som ekskludert av familien av de fleste familiemedlemmene. Han flytter for seg selv, og gjør ikke opp med familien før i slutten av Harry Potter og dødstalismanene. I Harry Potter og Halvblodsprinsen er det hjemmet til Arthur Wiltersen, Molly Wiltersen, Ronny Wiltersen og Gulla Wiltersen. Fred og Frank Wiltersen har fått seg hybel over butikken sin Wiltersens Wærste i Diagonallmenningen, og Kalle Wiltersen er også utflyttet. Perry Wiltersen valgte i bok 5 å gi sin lojalitet til Magidepartementet fremfor Albus Humlesnurr, og ble derfor ansett som ekskludert av familien av de fleste familiemedlemmene, og bor heller ikke hjemme lenger. I slutten av bok 7 blir han venner med familien igjen. I den siste boken tilbringer også Rulle Wiltersen og Fleur Delacour mye tid i Hiet, selv om de (i alle fall utover i boka) skaffer seg sitt eget hus. Ronny drar dit da han og Harry blir uvenner mens de leter etter Malacruxene.

Fredrik Djervells familie bor like i nærheten av Hiet, og det blir også antydet at Lulla Lunekjærs familie også bor i nærheten et sted.

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata