Protagonist

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Protagonist (fra gresk protos, «første» og agonistes, «kampdeltaker») var opprinnelig den som hadde hovedrollen i et gresk drama. Protagonisten er hovedpersonen i historien. I dag brukes gjerne ordet om en som engasjerer seg sterkt for en sak.

I det klassiske teater gjennomgår protagonisten en dramatisk forandring (peripeteia), både på det indre og ytre plan. I en tragedie går protagonisten fra lykke og velstand til ulykke og elendighet, gjerne som følge av en svakhet (hamartia) i sin personlighet. I en komedie går handlingen den motsatte vei, fra elendighet til velstand.

Protagonisten har gjerne en motstander, en antagonist. Denne representerer eller skaper den motstand som hovedpersonen må overvinne.

Eksempel[rediger | rediger kilde]

Akilles er protagonisten i Iliaden. Han er en heroisk kriger, fryktet og beundret av både guder og mennesker. Hans svakhet er imidlertid hans stolthet og hissige temperament (menis). En av hans største antagonister er den trojanske prinsen Hektor. Når Akilles i raseri dreper Hektor og respektløst mishandler liket foran Trojas murer vekker det guden Apollons harme og guden tipser Hektors bror Paris om hvor han bør sikte sine piler.

Hovedrolle[rediger | rediger kilde]

Hovedperson eller protagonisten i film, teater og tildels i litteratur kalles for hovedrollen. Den personen eller figuren som har eller spiller hovedrollen, er den personen som det, som regel, handler mest om eller oppleves som viktigst for historien. Hovedpersonen kan ha samme personlighet, oppgaver og posisjon gjennom hele fortellingen, men det blir mer interessant og spennende dersom det skjer en utvikling og hovedpersonen blir forandret, både følelsesmessig og på det ytre plan. Personen eller motspilleren som får hovedpersonen til å forandre seg, kalles antagonist.