Hopp til innhold

Tretrollmannsturneringen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Tretrollsmannturneringen er en fiktiv turnering beskrevet i Harry Potter og Ildbegeret, en bok i Harry Potter serien av J.K. Rowling. Turneringen ble etablert sent på 1400-tallet, og ble arrangert helt fram til tidlig på 1500-tallet som en vennlig konkurranse mellom de mest prestisjetunge magiske skolene i Europa, Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom fra Skottland, Beauxbaton magiakademi fra Frankrike og Durmstrang som sannsynligvis ligger et sted nordøst i Europa. Hensikten med Tretrollmannsturneringen var å skape bånd mellom studentene. Etter at dødstallene ble store, ble turneringen derimot avblåst, og den ble ikke arrangert igjen før etter mange hundre år.

Departementet for internasjonalt samarbeid og departementet for magiske spill og sport fra Storbritannias magidepartement arrangerte turneringen på nytt i 1994, denne gangen med spesielle forutsetninger for å unngå at liv gikk tapt. Premien var 1 000 galleoner.

Turneringen ble holdt ved Galtvort, og besto av tre oppgaver som fant plass i løpet av skoleåret med intervaller på flere måneder. Hver deltakende skole skulle melde på en student som deltaker. Samtlige studenter som var minst 17 år gammel kunne melde seg på. Kort tid etter at de to andre skolene ankom Galtvort i oktober, ble den mektige magiske gjenstanden «Ildbegeret» hentet frem, og brukt til å velge ut hvilken student fra hver av de tre skolene som skulle være skolens representant i turneringen. De utvalgte ble:

Turneringen som ble arrangert 1994–1995

[rediger | rediger kilde]

Den første oppgaven

[rediger | rediger kilde]

Den første oppgaven var å hente et gullegg fra et rede som var bevoktet av en drage, for å teste deltakernes egenskaper under press. Deltakerne ble ikke informert om sine oppgaver før den skulle utføres, og de fikk karakter på en skala fra en til ti av et panel på fem dommere.

Alle fire deltakerne fullførte oppgaven. Fleur brukte soveformler, Krum visste hva dragenes svakhet er, øyet, og immobiliserte det, Fredrik brukte sine talenter i transfigurasjon for å lage en distraksjon, og Harry framkalte sopelimen sin og brukte den til å utmanøvrere dragen sin.

Juleballet

[rediger | rediger kilde]

Juleballet blir avholdt før jul, og fjerdeårsstudenter og eldre kan delta, men en yngre student kan delta som følge til en eldre. Tradisjonelt skal turneringsdeltakerne og deres følge åpne dansen. Harry Potters følge var Parvati Patil, Fredrik Djervells følge var Cho Chang, Fleur Delacours følge var Roger Davidsen og Viktor Krumms følge var Hermine Grang.

Den andre oppgaven

[rediger | rediger kilde]

Egget deltakerne hentet fra under dragen måtte åpnes under vann for at den neste oppgaven skulle avsløres for dem. Oppgaven var å hente noe «verdifullt», som viste seg å være en venn eller et familiemedlem, fra bunnen av innsjøen.

Alle fire deltakerne kom opp med en måte å puste under vann (Harry ved hjelp av magiske urter, Fredrik og Fleur ved å lage bobler med luft rundt hodet sitt, og Krumm ved å halvveis forvandle seg til en hai). Harry nådde målet først, men ble igjen mens Fredrik og Viktor reddet sine gisler for å forsikre seg om at alle ble hentet. Fleur greide ikke oppgaven, slik at Harry returnerte til slutt med både sitt eget gissel Ronny Wiltersen og Fleurs søster, Gabrielle.

Karakterer ble gitt på samme måte som i den første oppgaven. Selv om Potter teknisk sett kom på en svak tredjeplass, ble hans oppførsel sett på som nobel istedenfor eller i tillegg til å være dum, noe som økte karakteren han fikk. Harry og Fredrik lå likt etter denne oppgaven.

Den tredje oppgaven

[rediger | rediger kilde]

Den tredje og siste oppgaven var å komme seg igjennom en labyrint som var lagd på Galtvorts rumpeldunkarena og som inneholdt en stor variasjon av hindre og dyr. Deltakerne ble informert om denne oppgaven og fikk god tid til å forberede seg. Istedenfor et karaktersystem ble den deltakeren som først nådde pokalen i midten vinner. Deltakerne ble sluppet inn i labyrinten med intervaller, ut ifra hvor gode karakterer de hadde fått i de to første oppgavene.

Hvor alt gikk galt

[rediger | rediger kilde]

Selv om de som organiserte Tretrollmannturneringen hadde gode intensjoner, var ikke turneringen direkte så ærefull og vennlig som den var ment å være. For det første var den full av korrupsjon. Flere av dommerne hadde sin egen favorittkandidat og alle fire deltakerne ble informert om den første oppgaven på forhånd (Krumm fikk vite det av Igor Karkaroff, Fleur av Madame Maxime, Harry av Gygrid og Fredrik av Harry).

Dessverre blekner korrupsjonen i forhold til det faktum at Fyrst Voldemort hadde en plan ved Galtvort. Bart Kroek jr., forkledd som Galøye Bister, hadde som oppgave å sørge for at Harry vant Tretrollmannturneringen. Det var han som lurte «Ildbegeret» til å glemme at det bare var tre skoler i turneringen, slik at Harry kunne trekkes ut som deltaker for en fjerde skole. Han hjalp Harry med å skaffe til veie det han trengte for å greie de to første oppgavene, og gjorde sitt beste for å rydde veien for Harry i labyrinten.

Harry Potter og Fredrik Djervell nådde sentrum av labyrinten sammen, da de måtte slå seg sammen for å komme forbi de siste hindrene. Uheldigvis for dem begge hadde «Bister» forvandlet pokalen til en flyttnøkkel som transporterte dem begge til Voldemort. Petter Pittelpytt tok kjapt livet av Fredrik, og brukte noe av Harrys blod til et ondt ritual for å bringe Voldemort tilbake til makten. Denne hendelsen førte til at den andre magikerkrigen startet. I motsetning til Voldemorts plan, greide Harry å rømme og advarte Humlesnurr om at Voldemort var tilbake.

Autoritetsdata