Harry Potter og Mysteriekammeret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Harry Potter og mysteriekammeret
orig. Harry Potter and the Chamber of Secrets
Forfatter(e)J.K. Rowling
SpråkBritisk-engelsk
Tilblivelse2. juli 1998
SjangerEventyr
Utgitt1998
ForlagBloomsbury (UK)
Damm (No)
Illustratør(er)Cliff Wright
Oversetter(e)Torstein Bugge Høverstad
Sider306

Harry Potter og Mysteriekammeret er den andre boka i serien om Harry Potter. Bøkene er skrevet av den engelske forfatteren J.K. Rowling, og Mysteriekammeret ble gitt ut i England i 1998 (Harry Potter and the Chamber of Secrets). Til Norge kom den i 2000, oversatt av Torstein Bugge Høverstad.

Handling[rediger | rediger kilde]

Harry Potter og Ronny Wiltersen er klar for sitt andre år på Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom. De sliter med å komme seg inn på skolen fordi den magiske døren deres er låst (som viser seg å være Noldus som står bak), derfor tar de ibruk Ronny Wiltersens far Arthur Wiltersen sin forheksede blå Ford Anglia. Dette er ulovlig, men de må komme seg inn på skolen og gjør det likevel.

På skolen har de fått en ny lærer i forsvar mot svartekunster, en selvgod, selvskrytende fyr ved navn Gyldeprinz Gulmedal. Harry og Ronny hater ham fra første stund, han behandler dem dårlig og virker svært mystisk.

Kort tid etter at skoleåret har startet, hører Harry en stemme i veggen, en stemme som sier at den «lukter blod». Like etterpå oppdager Harry, Ronny og Hermine en setning som står skrevet på veggen (Mysteriekammeret er åpnet. La arvingens fiender vokte seg), mens Argus Nask sin katt Fru Hansen henger forsteinet ved siden av. Mysteriekammeret viser seg å være et sagnomsust hemmelig rom i Galtvort-borgen, der Salazar Smygard gjemte et uhyre som skulle «rense skolen for alle som var uverdige til å lære magi», eller i dette tilfellet, alle som er gompefødte.

Beklageligvis for Harry tror elevene på skolen at det er han som er Smygards arving og har åpnet Mysteriekammeret. Elever blir overfalt og forsteinet med jevne mellomrom, uten at noen kan si hva uhyret er, eller hvor det kommer fra. Mistankene mot Harry øker når det viser seg at Harry er en ormtunge, dvs. at han kan snakke med slanger. Salazar Smygard var også kjent for denne uvanlige egenskapen...

Harry, Ronny og Hermine tror det er en medelev som står bak overfallene, og mistenker Draco Malfang, men det viser seg å være et feilspor. I mens finner Harry en gammel, magisk dagbok som hadde tilhørt en tidligere prefekt ved navn Tom Venster. Gjennom dagboken viser Venster Harry et gammelt minne som viser at Gygrid ble utvist fra skolen 50 år tidligere fordi han ble mistenkt for å ha åpnet Mysteriekammeret, siden Gygrid hadde hatt en stor edderkopp (Argarapp) som ble antatt å være monsteret. Harry begynner dermed også å mistenke at Gygrid kan ha åpnet Mysteriekammeret. Han får også vite at en jente døde sist kammeret ble åpnet.

Hermine er på sporet av sannheten, men blir forsteinet etter å ha sett monsteret gjennom et speil før hun får informert noen om sine funn. Harry og Ronny må ordne opp i saken selv. De drar til Gygrid for å konfrontere ham med det de har funnet ut og spørre om han åpnet kammeret, men rekker ikke å spørre ham ut før Kornelius Bleuff, Lucifus Malfang og Albus Humlesnurr dukker opp og de blir nødt til å gjemme seg. Bleuff og Malfang arresterer Gygrid og erklærer at Humlesnurr er avsatt som rektor. Før Gygrid blir ført ut kommer han med et hint om at den som vil finne sannheten må «følge edderkoppene».

Harry og Ronny følger Gygrids spor; de følger etter edderkoppene og ender opp i den forbudte skogen, hvor de møter den gigantiske edderkoppkongen Argarapp. Argarapp forteller at monsteret er et vesen som edderkopper frykter mest av alt i verden. Etterhvert samler det seg mange andre sultne kjempeedderkopper rundt dem, og Argarapp gir etter for deres ønske om å spise guttene.

Mens Harry og Ronny er nært å bli edderkoppmat, dukker Angliaen på mystisk vis plutselig opp og redder dem. De kjører i full fart tilbake til borgen og fortsetter å utforske saken. De besøker Hermine på sykestua og finner ut at hun hadde tatt vare på en bokside som handlet om basilisker. På denne boksiden står det at «edderkopper skyr den», og basert på det de fikk høre fra Argarapp forstår de at monsteret er en basilisk. De får også vite at den som ser en basilisk i øynene dør. Dette forklarer hvorfor ingen ennå hadde blitt drept av basilisken; de som hadde blitt forsteinet hadde sett den indirekte (f.eks. gjennom et speil, kamera eller speilbilde) og bare blitt forsteinet. Hermine har også skrevet «rør» som et notat på denne siden, som indikerer at hun hadde funnet ut at basilisken hadde tatt seg fram gjennom kloakkrørene i borgen. De mistenker også at Stønne-Stina, et spøkelse som hjemsøker jentedoen, var den jenta som ble drept sist kammeret ble åpnet. De drar til doen hennes og spør hvordan hun døde. Hun forteller at hun døde etter at hun så inn i to store øyne over en vask på doen. Harry og Ronny undersøker vasken og oppdager at Smygards merke – en slange – er innrisset på vasken. De skjønner derfor at denne vasken må være inngangen til kammeret.

Etter å ha løst gåten, får de vite at Ronnys søster Gulla har forsvunnet, og at arvingen har skrevet et nytt budskap: «hennes skjelett vil råtne i kammeret for alltid». De blir også vitne til at lærerne tvinger Gyldeprinz Gulmedal til å finne Mysteriekammeret og redde Gulla. Harry og Ronny følger etter ham, men han forsøker å flykte. Gulmedal avslører deretter at han aldri har utført noen av bragdene han har skrytet på seg, men bare tok æren for ting andre har gjort. Etter å ha avslørt seg forsøker han å utføre en misminneformel på dem for å ikke bli avslørt, men han blir avvæpnet og tvunget til å bli med ned i kammeret med guttene.

Harry lykkes å åpne kammeret ved å snakke ormtunge til vasken. På vei ned i kammeret tar Gulmedal Ronnys tryllestav og forsøker på nytt å utføre en misminneformel på dem, men siden staven er ødelagt slår formelen tilbake på ham selv slik at han får et alvorlig hukommelsestap.

Harry etterlater Ronny for å ta seg av Gulmedal (som hverken husker hvem eller hvor han er) mens han selv tar seg ned i kammeret, hvor han finner Gulla liggende sterkt svekket. Smygards arving dukker opp – og viser seg å være ingen ringere enn Voldemort selv, som eksisterer som et dagbokminne slik han var da han var 16 og fortsatt het Tom Venster. Ved hjelp av den magiske dagboken har han narret Gulla Wiltersen, og det er hun som i hypnotisert tilstand har åpnet kammeret og sluppet ut uhyret der inne på diverse elever.

Venster beordrer basilisken til å gå løs på Harry. I mens kommer Humlesnurrs føniks Vulcan til unnsetning og har med seg valghatten. Venster latterliggjør først Humlesnurr for at han ikke har mer å stille opp med for sin favorittelev enn en fugl og en hatt, men Vulcan lykkes i å stikke ut basiliskens øyne og dermed hindre den i å drepe Harry med blikket. Fra valghatten dukker plutselig et sverd opp (som har tilhørt ingen ringere enn Griffing, grunnleggeren av Harrys hus på Galtvort), som Harry bruker til å drepe basilisken. Likevel har han blitt alvorlig svekket av basiliskens giftige bitt og Venster forteller ham at han er døden nær. Da kommer Vulcan og gråter over Harrys sår, og siden fønikstårene har legende kraft gjenvinner han kreftene, drar opp basiliskens tann og bruker den til å ødelegge dagboken (slik at Venster forsvinner). Ettersom Venster har stjålet sine krefter fra Gulla, gjenvinner hun sine krefter når han er borte. Harry tar med seg Gulla, og tar seg opp i borgen igjen sammen med Ronny og Gulmedal.

Når de kommer tilbake og Venster er borte, våkner også alle de som er forsteinet opp igjen, og Harry og Ronny gjenforenes med Hermine. I tillegg er Humlesnurr kommet tilbake til sin gamle stilling som rektor, mens Gygrid er løslatt fra Azkaban. Humlesnurr holder en lang samtale med Harry, hvor han forteller ham at Harry overhodet ikke kan være Smygards arving, fordi ingen annen enn en ekte Griffing kan trekke det sverdet opp av Valghatten. Han forteller også at grunnen til at Harry kan snakke ormtunge er fordi Voldemort hadde denne evnen, og antakeligvis ubevisst overførte noen av sine evner til Harry da han ga ham arret.

Boka foregår i skoleåret 1992/1993