Harry Potter og Mysteriekammeret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Harry Potter og Mysteriekammeret
orig. Harry Potter and the Chamber of Secrets
Forfatter(e)J.K. Rowling
SpråkBritisk-engelsk
SjangerEventyrroman, fantasyroman
Utgitt1998
ForlagBloomsbury (UK)
Damm (No)
Illustratør(er)Cliff Wright
Oversetter(e)Torstein Bugge Høverstad
Sider306
ISBN 82-7384-808-6

Harry Potter og Mysteriekammeret er den andre boka i serien om Harry Potter. Bøkene er skrevet av den engelske forfatteren J.K. Rowling, og Mysteriekammeret ble gitt ut i England i 1998 (Harry Potter and the Chamber of Secrets). Til Norge kom den i 2000, oversatt av Torstein Bugge Høverstad.

Handling[rediger | rediger kilde]

Harry Potter og Ronny Wiltersen er klar for sitt andre år på Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom. De sliter med å komme seg inn på skolen fordi den magiske døren deres er låst (som viser seg å være Noldus som står bak), derfor tar de ibruk Ronny Wiltersens far sin forheksede blå Ford Anglia. Det er ikke lov, men de må komme seg inn på skolen og gjør det likevel.

På skolen har de fått en ny lærer i forsvar mot svartekunster, en selvgod, selvskrytende fyr ved navn Gyldeprinz Gulmedal. Harry og Ronny hater ham fra første stund, han behandler dem dårlig og virker svært mystisk.

Kort tid etter at skoleåret har startet, hører Harry en stemme i veggen, en stemme som sier at den «lukter blod». Like etterpå oppdager Harry, Ronny og Hermine en Setning på veggen (Mysteriekammeret er åpnet. La arvingens fiender vokte seg.), Det henger en katt det også. Mysteriekammeret viser seg å være et sagnomsust hemmelig rom i Galtvort-borgen, der Salazar Smygard gjemte et uhyre som skulle «rense skolen for alle som var uverdige til å lære magi», eller i dette tilfellet, alle som er gompefødte.


Harry, Ronny og Hermine tror det er en medelev som står bak overfallene, og mistenker Draco Malfang, men det viser seg å være et feilspor. Hermine er på sporet av sannheten da hun plutselig blir overfalt og forsteinet.Harry og Ronny må ordne opp i saken selv sammen med læreren Gulmedal. Imidlertid viste han seg å være en tåpelig svindler, som uskadeliggjør seg selv med Ronnys tryllestav).


Beklageligvis for Harry tror elevene på skolen at det er han som er Smygards arving og har åpnet Mysteriekammeret. Elever blir overfalt og forsteinet med jevne mellomrom, uten at noen kan si hva uhyret er, eller hvor det kommer fra. Mistankene mot Harry øker når det viser seg at Harry er en ormtunge, dvs. at han kan snakke med slanger. Salazar Smygard var også kjent for denne uvanlige egenskapen...

Smygards Arving viser seg å være ingen ringere enn Voldemort selv, som eksisterer som et dagbok-minne slik han var da han var 16 og fortsatt het Tom Venster. Ved hjelp av den magiske dagboken har han narret Gulla Wiltersen, og det er hun som i hypnotisert tilstand har åpnet kammeret og sluppet ut uhyret der inne på diverse elever. Uhyret viser seg å være en basilisk, en enorm slange med dødelig blikk og dødelig gift i hoggtennene. Harry ødelegger dagboken (slik at Tom Venster forsvinner) og dreper basilisken. Gulla blir reddet.

Til slutt forteller Humlesnurr Harry at Harry overhodet ikke kan være Smygards arving, fordi ingen annen enn en ekte Griffing kan trekke det sverdet opp av Valghatten.

Boka foregår i skoleåret 1992/1993