Hopp til innhold

Ansatte ved Magidepartementet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Rufus Grimst»)

Dette er en liste over ansatte ved Magidepartementet i Harry Potter.

Amelia Beining[rediger | rediger kilde]

Amelia Beining (død i juli 1996) var leder for Avdelingen for magisk justis i Magidepartementet. Hun er beskrevet som en kvinne med et veldig firkantet kjeveparti, grått hår og en monokkel.

Susanne Beining som er Harrys klassekamerat fra Håsblås, er hennes niese. Amelias bror, Edgar Beining, var et medlem av den opprinnelige Føniksordenen under den første krigen mot Voldemort. Han ble drept sammen med sin kone og sine barn av dødsetere.

Amelia Beining var leder i Heksating, og ledet Harrys rettssak i Føniksordenen der Kornelius Bloeuf var aktor, og Albus Humlesnurr fungerte både som Harrys advokat og som vitne. På tross av urettferdig behandling av Harry fra Bloeufs side, klarte Beining å holde en upartisk rettssak, der Harry ble frifunnet av et stort flertall av retten. Under rettssaken viste Beining beundring overfor Harry og hans evne til å lage en patronus i så ung alder.

Hun ble myrdet av Voldemort rett før begynnelsen av Harry Potter og Halvblodsprinsen. Ifølge Bloeuf, som da akkurat hadde gått av som Maigiminister, hadde hun kjempet hardt før hun måtte gi etter. Etter dette uttalte noen medlemmer av Føniksordenen at hun var en av nåtidens største hekser, og flere trollmenn og hekser ble svært bekymret over Beinings død.

Den britiske skuespillerinnen Sian Thomas skal spille Beining i Harry Potter og Føniksordenen.

Bart Kroek[rediger | rediger kilde]

Bartemius «Bart» Kroek Senior
KjønnMann
HusUkjent
LojalitetMagidepartementet
Introdusert ved navnHarry Potter og Ildbegeret
Introdusert ved opptredenHarry Potter og Ildbegeret
Originalt navnBartemius «Barty» Crouch Senior
Portrettert av i filmeneRoger Lloyd Pack
Denne artikkelen handler om Bart Kroek Senior, for artikkelen om hans sønn, se Bart Kroek jr.

Bartemius «Bart» Kroek Senior (født 29. desember 1933, død mai 1995), er en fiktiv figur bok- og filmserien Harry Potter, skrevet av J.K. Rowling.

Da Fyrst Voldemort kom til makten for første gang, var Kroek leder for Avdelingen for magisk justis. Han ble like ubarmhjertig som enkelte av magikerne på den mørke siden, og ga svartspanere rett til å drepe istedenfor å fange mørke trollmenn. Han sendte Sirius Svaart til magikerfengselet, Azkaban, uten rettssak. Krok framsto som favoritt til å bli den neste magiministeren, da hans egen sønn, Bart Kroek jr., ble tatt til fange sammen med dødsetere som prøvde å hjelpe Voldemort tilbake til makten. Kroek ga sin sønn en rettssak før han sendte ham til Azkaban, men, ifølge Sirius Svaart, var rettssaken humbug, bare en offentlig demonstrasjon på hvor sterkt han hatet gutten.

Kroeks kone ba for sin sønns liv, så Krok ga henne polyksir slik at hun kunne ta sin sønns utseende, mens sønnen drakk polyksir slik at han kunne ta sin mors utseende. På denne måten rømte Bart Kroek jr. fra Azkaban, mens hans døende mor ble etterlatt for å dø, og ble begravd mens hun ennå hadde sin sønns utseende. Bart Kroek holdt senere en falsk begravelse for sin kone, der de begravde en tom kiste.

Mens han ble holdt i sin fars hus i hemmelighet, ble Bart Kroek jr. pleid av husnissen Blunka, familien Kroeks husnisse. Kroek jr. gjemte seg bestandig under en usynlighetskappe, og ble holdt under kontroll av sin far ved hjelp av «Befalius-forbannelsen». En tid senere oppdaget Bertha Jorkins, en ansatt ved magidepartementet, at Kroek jr. var i live, og Kroek sr. satte en kraftig «Misminneformel» på henne for at hun skulle glemme hva hun hadde oppdaget.

År senere brøt Fyrst Voldemort gjennom «Misminneformelen» som var satt på Bertha Jorkins, og oppdaget at Bart Kroek jr. fortsatt var i live. Voldemort bestemte seg for å redde og restituere sin lojale tjener.

Voldemort og hans tjener Ormsvans tok kontroll over hjemmet til Kroek, og satte Bart Kroek sr under «Befalius-forbannelsen». Siden han var bekymret for at Kroek sr. kunne bryte fri fra forbannelsen, holdt Voldemort ham fanget i huset sitt, og fikk ham til å kommunisere med andre kun gjennom uglepost.

Kroek sr. greide derimot å rømme, og dro til Galtvort, der han møtte Harry Potter og Viktor Krumm, og ba om å få møte Albus Humlesnurr. Så snart Harry dro for å hente Humlesnurr, dukket derimot Bart Kroek jr. opp (som hadde slått seg sammen med Voldemorts gjeng igjen, og nå opptrådte som Galøye Bister) og slo Krumm i svime, for deretter å ta livet av sin egen far. Kroek jr. transfigurerte sin fars kropp til et ben og begravde det så i den forbudte skogen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Ludo Humbag[rediger | rediger kilde]

Ludo Humbag
KjønnMann
HusUkjent
LojalitetSeg selv
Introdusert ved navnHarry Potter og Ildbegeret
Introdusert ved opptredenHarry Potter og Ildbegeret
Originalt navnLudo Bagman
Portrettert av i filmeneIngen

Ludovic «Ludo» Humbag er en fiktiv karakter i J.K. Rowlings bøker om Harry Potter. Vi møter Humbag for første gang under verdenscupen i Rumpeldunk i bok nummer fire, Harry Potter og Ildbegeret.

Humbag er leder i Avdelingen for magiske idretter og leker i Magidepartementet. Han er en tidligere Rumpeldunkspiller (knakker) på laget Wimbourne-vepsene og var fast inventar på det engelske landslaget. Etter endt karriere har Humbag latt kroppen forfalle, og han blir beskrevet i bøkene som en forvokst skolegutt.

Innad i Magidepartementet er det flere som er skeptiske til ham, blant annet Bart Kroek. Ludo har en bror, Otto Humbag, som en gang hadde en gressklipper som gikk løpsk etter at han hadde brukt magi på den. Arthur Wiltersen reddet derimot Otto ut av vanskelighetene.

Etter Fyrst Voldemorts fall i 1981 ble Ludo beskyldt for å være en dødseter, etter at han hadde lekket informasjon til Voldemorts støttespiller Augustus Rottenroll, en som også var en nær venn av Ludos far. Ludo ble imidlertid frikjent av den magiske domstolen.

Humbag er også glad i vedding og tipping, derav det engelske navnet (Bagman). Han inngikk et veddemål med Fred og Frank Wiltersen i Harry Potter og Ildbegeret,om at Irland skulle vinne verdenscupen i rumpeldunk, men at samtidig kom Viktor Krumm som spilte for Bulgaria til å fange snoppen. Et annet veddemål han inngikk, denne gangen med gnomer, gikk ut på at Harry Potter skulle vinne Tretrollmannsturneringen. Potter delte imidlertid førsteplassen med Fredrik Djervell, og Humbag tapte veddemålet. Flere ganger i løpet av boka prøvde Humbag å oppmuntre og hjelpe Harry for at han ikke skulle tape veddemålet. Siden han tapte, fikk han en gruppe gnomer på nakken, og etter siste prøven i Tretrollmannsturneringen forsvant Humbag sporløst. Humbag blir ikke sett i hverken Harry Potter og Føniksordenen eller Harry Potter og Halvblodsprinsen, noe som kan tyde på at han har gått i skjul i frykt for gnomenes hevn, men noen tror også at han kanskje er redd for Voldemort siden han kanskje er en dødseter (Tidligere?).

Navnet betyr fritt oversatt en som spiller med juks, og kommer fra ludo som betyr jeg spiller og humbug som betyr bedrager.

Kornelius Bloeuf[rediger | rediger kilde]

Kornelius Bloeuf
KjønnMann
HusUkjent
LojalitetMagidepartementet
Introdusert ved navnHarry Potter og De vises stein
Introdusert ved opptredenHarry Potter og Mysteriekammeret
Originalt navnCornelius Fudge
Portrettert av i filmeneRobert Hardy

Kornelius Bloeuf er en fiktiv person fra Harry Potter-bøkene av J.K. Rowling.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Kornelius Bloeuf er den tidligere magiministeren i Storbritannia, en stilling han holdt fra 19881996. Han opptrer for første gang i Harry Potter og Mysteriekammeret, men blir nevnt allerede i Harry Potter og De vises stein, da oversatt til norsk som Kornelius Bortfor-Klar.

Rolle i historiene[rediger | rediger kilde]

Bloeuf virker i de første bøkene å sympatisere med Harry Potter, og gir ham uten å vite om det verdifull informasjon i Harry Potter og Fangen fra Azkaban, nemlig at Sirius Svaart var Jakob Potters beste venn da de gikk på Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom, samt at det var Sirius som bedro familien Potter og fortalte hvor gjemmestedet deres var til Fyrst Voldemort.

Etter hvert nekter imidlertid Bloeuf å akseptere at Fyrst Voldemort er tilbake, og i Harry Potter og Føniksordenen starter han en svertekampanje mot Harry og Albus Humlesnurr, slik at han får fremmet sitt eget syn. Han sørger også for å få en av sine betrodde ansatte i Magidepartementet plassert som professor ved Galtvort i faget Forsvar mot svartekunster, Dolorosa Uffert. I tillegg til å sørge for å få igjennom Magidepartementets syn ved skolen, opptrer hun også som spion på Harry og Humlesnurr. Som magiminister er også Bloeuf ansvarlig for å sette en uskyldig Gygrid i fengselet azkaban.

Da han feiler i å innse at Voldemort faktisk har returnert får Bloeuf sparken som magiminister og blir erstattet av Rufus Grimst. Det blir nevnt i begynnelsen av Harry Potter og Halvblodsprinsen i en samtale mellom Bloeuf, Rufus Grims og den gompiske statsmenisteren at Bloeuf «Har fått tilbud om en rådgiverstilling» Selv om det ikke er nevnt i hvilken avdeling, eller om det er for Grimst selv.

Karakteren[rediger | rediger kilde]

I bøkene går Bloeuf alltid kledd i en stripete dress og har en grønn bowlerhatt som han til stadighet snurrer i hendene sine. Han blir fremstilt som en hissig person, som ikke går av veien for å gjøre en del tvilsomme trekk for å få ting på sin side. Han holder blant annet avisen Aftenprofeten trygt i sin hule hånd, og bestemmer stort sett hva de skal skrive om. Han mottar også en del «pengestøtte» fra Lucifus Malfang mot å gjøre ham en del tjenester.

Rufus Grimst[rediger | rediger kilde]

Rufus Grimst
KjønnMann
HusGriffing
LojalitetMagidepartementet
Introdusert ved navnHarry Potter og Føniksordenen under navnet Snurring
Introdusert ved opptredenHarry Potter og Halvblodsprinsen
Originalt navnRufus Scrimgeour
Portrettert av i filmeneBill Nighy

Rufus Grimst er en fiktiv person i J.K. Rowlings romanserie om Harry Potter. Han ble drept 1. august 1997. Han blir beskrevet med et utseende som «minnet om en gammel løve» med «grå strimer i den gylne manken og de buskete øyebrynene». Han bruker metallbriller og går med en «slags langbeint, duvende gratie» selv om han halter svakt[1].

Før starten av sommeren 1996 var Rufus Grimst leder for svartspaneravdelingen i Magidepartementet. I løpet av juni det året ble det avslørt at Voldemort var på vei tilbake til makten igjen. Magidepartementet, under ledelse av Kornelius Bloeuf, hadde nektet for at hans gjenoppstandelse var noe annet enn løse rykter hele det året. Nå som alle visste at han var tilbake, og Voldemort begynte å operere mer åpenlyst, ble Bloeuf tvunget til å avgå som magiminister, og Grimst tok over stillingen.

Mange observerte (blant andre Harry Potter) at Rufus Grimst hadde mange arr etter tidligere basketak fra sin karriere som svartspaner, noe som ga ham et utseende av klokhet og tøffhet. Det var ingen som betvilte at disse kvalitetene hadde innvirkning på at magikersamfunnet valgte Grimst til å ta over som magiminister etter Bloeuf.

Selv om han virker mer kvalifisert til jobben enn Bloeuf, og sannsynligvis har de britiske magikernes beste i tankene, opptrer Grimst som en minister som har valgt å følge tradisjonene fra tidligere magiministere, og ser magidepartementets framtoning som viktigere enn sannhet og rettferdighet. Et eksempel på dette var da han satte den uskyldige, men dumme, unge mannen Svinton Slipprush i Azkaban for at han hadde opptrådt som dødseter.

Lulla Lunekjær nevnte til Harry at Grimst er en vampyr. Hennes far skulle til å publisere en artikkel om dette i avisen sin, Kleggen. Tilsynelatende hadde magidepartementet tvunget Lunekjær til ikke å publisere denne artikkelen. Det kan ha vært en sannhet i Lullas påstand, eller den kan være fullstendig usann.

I siste bok i serien, Harry Potter og dødstalismanene, opptrer Grimst da han leser opp Albus Humlesnurrs testamente og overrekker Harry Potter, Ronny Wiltersen og Hermine Grang det Humlesnurr etterlater dem. Senere blir Grimst drept, mest sannsynlig av Voldemort, da Voldemort og dødseterne gjør et kupp og overtar kontrollen over Magidepartementet. Lederen i avdelingen for magisk justis under Grimst, Trivius Fjoth-Fjohne, overtar stillingen som magiminister etter kuppet (påvirket av befaliusforbannelsen).

Kilder[rediger | rediger kilde]

Salmander Fisle[rediger | rediger kilde]

Salmander Fisle
KjønnMann
HusHåsblås
LojalitetUkjent
Originalt navnNewton "Newt" Artemis Fido Scamander
Portrettert av i filmeneEddie Redmayne

Salmander Artemis Fido Fisle (født 1897), Merlinordenen andre klasse, er en fiktiv person fra Harry Potter-bøkene. Han var interessert i fabeldyr og ble oppmuntret av sin mor, en entusiastisk avler av hippogriffer.

Etter at han ble uteksaminert fra Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom fikk Fisle jobb i Magidepartementet, i avdelingen for oppsyn og kontroll med magiske vesener. Etter to år ved underavdelingen for Husnisseforflytninger, år han beskriver som «kjedelige til det ekstreme», ble han flyttet til underavdelingen for beist, der han raskt ble forfremmet på grunn av sine kunnskaper om magiske vesener.

Han var nesten alene ansvarlig for at det ble laget et varulvregister i 1947, og han sier at han er mest stolt av å ha innført et forbud mot eksperimentell avl, et forbud som ble opprettet i 1965, og som hindret dannelsen av nye og utembare monstre i Storbritannia. Fisles arbeid i underavdelingen for drageforskning og -innsperring førte til mange studieturer der han samlet informasjon som han publiserte i boken Fabeldyr og hvor de er å finne, nå utgitt i 52. utgave.

Fisle har nå gått av med pensjon, og bor i Dorset med sin kone Porpentina Goldstein og deres kjælekataparder Hoppy, Milly og Mauler.

Fisle som psevdonym[rediger | rediger kilde]

Forfatteren J.K. Rowling brukte Fisles navn som psvedonym da hun i 2001 utga boken Fabeldyr og hvor de er å finne til inntekt for veldedighet.

Styrian Pommer[rediger | rediger kilde]

Styrian Pommer
Kjønn Mann Øyenfarge Ukjent Hårfarge Blondt
Hus Ukjent Lojalitet Føniksordenen Introdusert ved navn Harry Potter og Føniksordenen
Introdusert ved opptreden Harry Potter og Føniksordenen Originalt navn Sturgis Podmore Portrettert av i filmene Ingen

Styrian Pommer (født ca. 1957) sine oppgaver i den første ordenen er ukjent bortsett fra det faktum at han var en av de få medlemmene som ikke mistet livet eller forstanden. I den reorganiserte ordenen var han i Magidepartementet og passet på profetien om Harry Potter, da han ble plassert under en «Befalius-forbannelse» av Herr Malfang, og ble tvunget til å forsøke og bryte seg inn i Mysterieavdelingen. Han ble tatt til fange av en vakt ved Mysterieavdelingen og sendt til Azkaban i seks måneder.

Trivius Fjoth-Ffjolne[rediger | rediger kilde]

Trivius Fjoth-Ffjolne er en fiktiv person i bok- og filmserien Harry Potter, som er skrevet av J.K. Rowling.

Etter at Rufus Grimst blir drept blir Trivius Fjoth-Ffjolne Magiminister. Han var magiminister fra 1. august 1997 til 2. mai 1998. Voldemort har da tatt over departementet og har Fjoth-Ffjolne under Befaliusforbannelsen. Etter Voldemorts død blir Nestor Bindebolt magiminister, og Hermine Grang blir senere leder i Fjoth-Ffjolnes forrige stilling som sjef for Avdelingen for magisk justis.

Øxodd[rediger | rediger kilde]

Øxodd jobber i magidepartementet som en av flere spioner Voldemort har innenfor departementet. Harry, Ronny og Hermine støter på han i bok syv når de bryter seg inn i dit.

Venke Dolorosa Uffert[rediger | rediger kilde]

se Ansatte ved Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom#Venke Dolorosa Uffert

Se også[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata