Gomp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Gomp» kan også referere til Gomp-pastiller fra Brynild.

En gomp er i bok- og filmserien Harry Potter et uttrykk som sikter til et menneske som ikke har magiske evner og som ikke tilhører en magikerfamilie. Bøkene er skrevet av J.K. Rowling og oversatt til norsk av Torstein Bugge Høverstad.

I bøkene er magikerne som er født og oppvokst blant andre magikere som totalt uvitende om alle hjelpemidlene «gompene» har måttet finne opp for å greie seg i en hverdag uten magi. Ronny Wiltersens far, Arthur Wiltersen, er veldig fascinert av disse hjelpemidlene og stiller stadig vekk Harry spørsmål som «Hvilket eksakt formål har en badeand?».

Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom finnes et eget fag for studiet av «gomper» som kalles «gompologi». Til alles overraskelse tar Hermine dette faget, selv om hun er født og oppvokst i en «gompefamilie». Hun sier at hun tar faget for å se «gomper» fra et magisk perspektiv, men droppet det neste år fordi det var for mye styr med så mange fag.

J.K. Rowling har sagt at hun lagde det engelske ordet «muggle» fra «mug», et engelsk ord for en som er lettlurt. Hun la til suffikset «-gle» for å få det til å høres mindre nedlatende ut.

Gompefødt[rediger | rediger kilde]

Å være gompefødt er å være født av gompeforeldre, men likevel ha «magisk blod». I Harry Potter og dødstalismanene blir det hevdet at gompefødte «stjeler» magi fra andre hekser og trollmenn. De gompefødtes største beskytter er Albus Humlesnurr, som har stått for gomper- og gompefødtes beskyttelse helt fra han ble rektor på Galtvort skole.[1]

Noen gompefødte hekser og trollmenn i Harry Potter-bøkene:


Oversettelse av ordet «gomper» til andre språk[rediger | rediger kilde]

Språk Oversettelse
Amerikansk No-Majs
Engelsk Muggles
Finsk Jästi
Fransk Moldus
Hebraisk מוגלג (Muglag)
Islandsk Muggi
Italiensk Babbani
Japansk マグル (Maguru)
Kinesisk 麻瓜 (Mugwa)
Nederlandsk Dreuzel
Persisk مشنگ (Mashang)
Polsk Mugole
Portugisisk Trouxa
Russisk Магл, Маггл
Svensk Mugglare
Tsjekkisk Mudlové
Tysk Muggels
Ungarsk Muglik

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nesten all informasjon her er hentet rett fra bokserien