Ithomiini

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Ithomiidae)
Hopp til navigering Hopp til søk
Ithomiini
En representant for Ithomiini fra Panama
En representant for Ithomiini fra Panama
Vitenskapelig(e)
navn
:
Ithomiini
Norsk(e) navn:
Hører til: Danainae, flikvinger, dagsommerfugler, storsommerfugler, Apoditrysia, Ditrysia,
sommerfugler,
insekter
Antall arter: ca. 370
Habitat: terrestrisk, i skog
Utbredelse: Neotropiske region (Sør- og Mellom-Amerika)
Delgrupper:

Ithomiini er en gruppe av sommerfugler som hører til den store familien flikvinger (Nymphalidae). De ble før gjerne regnet som en familie for seg, Ithomiidae. Det er kjent ca. 370 arter fordelt på 44 slekter, som alle lever i den Neotropiske region (Sør- og Mellom-Amerika). Formmessig er Ithomiini ganske enhetlige, påfallende slanke sommerfugler med smale, avrundede forvinger, små bakvinger og påfallende smal bakkropp.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore (vingespenn 40 – 90 mm), slanke sommerfugler. Hodet er forholdsvis lite, sugesnabelen velutviklet, antennene er tynne og minst halvparten så lange som forvingene. Forvingene er avlange, nærmest ovale, ytterst helt avrundet. Bakvingene er forholdsvis små og avrundede, hos hannene har de en dusk med av lange hår. Vingene er vanligvis lyse (hvite, gule, gulrøde eller gjennomsiktige) med mørkere (brunrød, brun eller svart) kant, vingeårene er ofte mørke, noen ganger har de mer utbredte mørke tegninger. Vingene har gjerne en fettaktig glans, men mangler metalliske flekker. Bakkroppen er påfallende tynn. Larvene er sylindriske, ofte med sterke farger som signaliserer at de er uspiselige. De har gjerne lange, trådtynne, oppstående utvekster på ett eller flere av kroppsleddene.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Ithomiini er skogsinsekter som gjerne holder seg i trange bekkedaler som går opp langs fjellene i Andes og Mellom-Amerika. De er mindre vanlige i lavlands-regnskoger. Disse dalene kan være nokså isolert fra hverandre, og innen denne gruppen har det utviklet seg et mangfold av lokale varianter som gjør det meget vanskelig å avgjøre hvor mange arter som egentlig finnes. De flyr langsomt og "vimsete" og holder seg gjerne i de mørkere delene av skogen. Denne gruppen ser ut til å spesialisere seg på næringsplanter i søtvierfamilien (Solanaceae). Disse er vanligvis giftige, og larvene tar vare på giftstoffene til sitt eget forsvar, også de voksne sommerfuglene inneholder vanligvis gift som den har tatt opp på larvestadiet. Noen synes ikke å ha dette, de tar derimot opp giftstoffer fra visse blomster eller råtnende løv som de suger på som voksne. Dette kan være en tilpasning til å leve på mindre giftige vertsplanter.

Mimikry[rediger | rediger kilde]

Ithomiinene, både larvene og de voksne, signaliserer sin giftighet ved karakteristiske fargemønstre. I noen tilfeller har arter fra vidt forskjellige grupper utviklet meget likt utseende. De sender dermed et felles signal on uspiselighet som fugler fort lærer seg. Dette kalles mimikrykomplekser. Medlemmer av Ithomiini inngår i slike komplekser særlig med Heliconiini, som de ligner, men også med Danaiini og andre sommerfuglgrupper. Noen arter kan ha flere vidt forskjellige former (morfer) som inngår i ulike mimikrykomplekser, dette kompliserer den fra før vanskelige klassifikasjonen ytterligere.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Melinaea menophilus. Ikke alle artene har glassklare vinger.
Oleria onega
Napeogenes larina (underside)
Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]