Hopp til innhold

Lisa Stokke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lisa Stokke
Lisa Stokke, nr to fra høyre, under konsert i Hønefoss kirke i desember 2019.
Født25. mars 1975[1]Rediger på Wikidata (49 år)
Tromsø[2]
BeskjeftigelseSanger, skuespiller Rediger på Wikidata
Utdannet vedLiverpool Institute for Performing Arts
NasjonalitetNorge
UtmerkelserÅrets tromsøværing (1999)
Musikalsk karriere
InstrumentVokal
Aktive år1998
IMDbIMDb

Lisa Stokke Jolly (født 1975) er en norsk skuespiller og sanger som i hovedsak har befattet seg med musikaler. Hun har blant annet gjort seg bemerket som hovedrolleinnehaver i den britiske musikalen Mamma Mia! samt hatt sentrale roller i musikaler som Guys and Dolls og Annie. Hun har også hatt oppdrag på film, blant annet hadde hun stemmen til Elsa i Frost-filmene. Hun forsøkte seg også på en karriere i Hollywood, noe som ble skildret i NRK-dokumentaren Lisa Goes To Hollywood.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Stokke startet karrieren som deltager i TV-programmet Talentiaden i 1994. Året etter var hun med i det første kullet som gikk på Liverpool Institute for Performing Arts (også kjent som «Paul McCartney-skolen») i Liverpool, hvor hun ble uteksaminert i 1998. Fire måneder etter eksamen hadde hun hovedrollen som Sophie i den nyskrevne musikalen Mamma Mia!West End i London. Deretter spilte hun hovedrollen som Tine i stykket Sangen om Gjest sammen med Helge Jordal i Bergen. Etter det medvirket hun i musikalen Back to Broadway sammen med Kåre Conradi, Benedicte Adrian og Jan Werner Danielsen.

I 2005 medvirket hun i stykket Vi er i hundre – en musikalsk showreise sammen med Hilde Lyrån, Brede Bøe og Sven Nordin. Sommeren 2005 var hun konferansier for Mandelakonserten i Tromsø til inntekt for aids og HIV i Sør-Afrika. Hun har også arbeidet med Harald Zwart i forbindelse med reklamejobber. Hun var med i en episode av den britiske TV-serien Jonathan Creek i 2001. I desember 2005 var hun, sammen med Kåre Conradi og Odd Børretzen, med på en julekonsert til inntekt for jordskjelvrammede i Pakistan. I 2006 var hun med i den første norske musikaloppsetningen av Chess i Moster AmfiBømlo i Sunnhordland. Høsten 2006 flyttet Stokke og ektemannen til Oxford, etter at hun fikk den kvinnelige hovedrollen i storproduksjonen Guys and Dolls, sammen med blant andre Don Johnson. I 2008 spilte hun i spillefilmen Lange flate ballær II, som var regissert av Harald Zwart.

I 2010 opptrådte hun i sin egen NRK-dokumentar Lisa Goes To Hollywood, som portretterer hennes jakt på en rolle i Hollywood. Serien ble også vist i Sverige (SVT) og i Danmark (DR).

I 2011 medvirket Stokke i TV 2s Allsang på Grensen og i NRKs komiserie Småbyliv, hvor hun spiller konen til en av rollefigurene til Robert Stoltenberg. Samme år medvirket hun i et musikkopplegg kalt Desembernatt, en julekonserter som fremføres hovedsakelig i Nord-Norge.

I 2013 var hun med og dubbet den animerte Disney-suksessen Frost (Frozen på engelsk) sammen med blant annet May Kristin Kaspersen. Hun ga stemme til snødronningen Elsa, som er filmens hovedfigur. I den norske filmversjonen sang hun den norske versjonen av Let It Go (originalversjonen ble fremført av Idina Menzel og vant Oscar for beste originale sang). Samme år spilte hun rollen som Grace Farell i musikalen Annie, på Folketeateret i Oslo. I 2020 deltok hun i et sangnummer under Oscar-utdelingen. Deltakelsen var på bakgrunn av hennes medvirking i Frost-filmene.[3]

I 2006 utgav hun soloalbumet A Piece of Lisa i 2006.[4]

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

I 1999 ble hun kåret til Årets tromsøværing av Bladet Tromsøs lesere.[5] Hun ble nominert til Gullruten 2023 i klassen beste birolle for sin rolle i NRK-serien Vi lover et helvete.[6]

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Album
Singler
Deltar på

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Discogs, Discogs artist-ID 1959207, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ VG, www.vg.no, utgitt 2003, besøkt 1. juli 2022[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Svelstad, Oda Elise (7. februar 2020). «Lisa Stokke skal opptre på Oscar-utdelingen: – Som en drøm». NRK. Besøkt 11. juni 2020. 
  4. ^ «Lisa Stokke: «A Piece of Lisa»». VG Nett. 28. februar 2006. Besøkt 23. november 2006. 
  5. ^ Hansen, Jonny (25. juli 2007). «Les alt om Lisa Stokke». framtidinord.no. Arkivert fra originalen 11. juni 2020. Besøkt 11. juni 2020. 
  6. ^ «Gullruten-rekord for Viaplay – kaster NRK ut av dramakampen». kampanje.com. 17. april 2023. Besøkt 28. april 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]