Altaj (fjellkjede)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Altaj
Altajfjellene
Andre navnАлтайские горы (russisk)
ᠠᠯᠲᠠᠢ ‍ᠶᠢᠨ ᠨᠢᠷᠤᠭᠤ (mongolsk)
Geografi
LandRusslands flagg Russland
Kasakhstans flagg Kasakhstan
Mongolias flagg Mongolia
Folkerepublikken Kinas flagg Folkerepublikken Kina
Høyeste punkt
NavnBelukha
Høyde4 506 moh.[1]
Beliggenhet
Altaj Altajfjellene
Altajfjellene

Altaj eller Altajfjellene (russisk: Алтайские горы; mongolsk: ᠠᠯᠲᠠᠢ ‍ᠶᠢᠨ ᠨᠢᠷᠤᠭᠤ) er en fjellkjede i Sentral-Asia som ligger i grenseområdene mellom Russland, Kina, Mongolia og Kasakhstan. Fjellkjeden er mer enn dobbelt så lang som Alpene og strekker seg opp mot 4 500 moh. Naturen er storslått og faunaen rikholdig.

I nord ender fjellkjeden ved 52° N og i øst mellom 84° og 90° Ø (hvor fjelkjeden går over i Sajanfjellene mot øst). Herfra strekker den seg sørøstover til rundt 45°N 99°Ø, hvor den gradvis blir lavere og går over i Det mongolske platå. De store elvene Irtysj, Ob og Jenisej har sine kilder Altajfjellene. Altajfjellene er kjent som opprinnelsesstedet til de tyrkiske folkeslag.

Navnet Altajtyrkisk: Alytau eller Altay betyr Al (gull), tau (fjell), og på mongolsk Алтайн нуруу (Altain nuruu): Gullfjellene. Den foreslåtte altaiske språkfamilie har hentet sitt navn fra fjellkjeden.

I 1998 ble deler av fjellkjedens russiske område, De gyldne fjellene i Altaj, tatt opp i Unescos verdensarvsliste.

Geologi[rediger | rediger kilde]

Det sibirske Altaj utgjør den nordligste regionen som er påvirket av den tektoniske kollisjonen mellom India og Asia. Massive forkastningssystemer løper gjennom området. Fjellene består hovedsakelig av granitter og metamorfe bergarter.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Altai Peakbagger.com

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]