Elymniini

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Elymniini
Elymnias hypermnestra fra India
Elymnias hypermnestra fra India
Vitenskapelig(e)
navn
:
Elymniini
Herrich-Schäffer, 1864
Norsk(e) navn:
Hører til: ringvinger, flikvinger, dagsommerfugler, storsommerfugler, Apoditrysia, Ditrysia,
sommerfugler,
insekter
Antall arter: 40
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Orientalske region (Sørøst-Asia), én slekt i Afrika
Delgrupper:

Elymniini er en liten gruppe av sommerfugler som tilhører underfamilien ringvinger (Satyrinae) i den store familien flikvinger (Nymphalidae). Bortsett fra slekten Elymniopsis fra Vest- og Sentral-Afrika lever alle artene i Sørøst-Asia, fra India i vest til Ny-Guinea og Salomonøyene i øst. Mange etterligner giftige eller usmakelige sommerfugler, særlig monarksommerfugler (Danainae). De fleste artene plasseres i slekten Elymnias. Enkelte klassifikasjoner regner også gruppen Parargina, som også har flere arter i Norge, til Elymniini.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Disse artene etterligner gjerne forskjellige giftige sommerfugler, og kan derfor være ganske ulike hverandre i utseende. Ofte etterligner også hannen og hunnen av samme art ulike modeller og ser ganske forskjellige ut. De er forholdsvis store sommerfugler, mørke, brune eller hvite, ofte med øyeflekker, særlig på bakvingene. En del Elymnias-arter etterligner arter i slekten Euploea (Danainae) og har blå striper på forvingene. Vingeformen kan være ganske forskjellig. Bakvingene har ofte flere spisse utskudd.

Levevis[rediger | rediger kilde]

I alle fall mange av Elymnias-artene har larver som lever på palmer, de blir derfor kalt "palmflies" på engelsk. Noen arter flyr i skumringen.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Artstallene følger Tree of life [1]

Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]