Elymnias

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Elymnias
Elymnias hypermnestra fra India
Elymnias hypermnestra fra India
Vitenskapelig(e)
navn
:
Elymnias
Hübner, 1818
Norsk(e) navn:
Hører til: ringvinger, flikvinger, dagsommerfugler, storsommerfugler, Apoditrysia, Ditrysia,
sommerfugler,
insekter
Antall arter: 34
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Orientalske region (Sørøst-Asia)
Delgrupper:

Elymnias er en slekt av sommerfugler som tilhører underfamilien ringvinger (Satyrinae) i den store familien flikvinger (Nymphalidae). Alle artene lever i Sørøst-Asia, fra India i vest til Ny-Guinea og Salomonøyene i øst. Mange etterligner giftige eller usmakelige sommerfugler, særlig monarksommerfugler (Danainae).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Disse artene etterligner gjerne forskjellige giftige sommerfugler, og kan derfor være ganske ulike hverandre i utseende. Ofte etterligner også hannen og hunnen av samme art ulike modeller og ser ganske forskjellige ut. De er forholdsvis store sommerfugler, mørke, brune eller hvite, ofte med øyeflekker, særlig på bakvingene. En del Elymnias-arter etterligner arter i slekten Euploea (Danainae) og har blå striper på forvingene. Vingeformen kan være ganske forskjellig, men vingene er alltid forholdsvis store og brede. Disse artene har ofte blå tegninger på oversiden av vingene, undersiden er ofte kamuflasjefarget. Bakvingene har ofte flere spisse utskudd.

Levevis[rediger | rediger kilde]

I alle fall mange av Elymnias-artene har larver som lever på palmer, de blir derfor kalt "palmflies" på engelsk. Noen arter flyr i skumringen.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Artstallene følger Tree of life [1]

Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]