Rollefigur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En rollefigur, også kalt rolleskikkelse, rolleperson, eller bare rolle, figur eller person, er den personen som en skuespiller spiller i et skuespill, en spillefilm eller TV-serie. Betegnelsen brukes også om andre fiktive, det vil si oppdiktede, personer som blir omtalt eller framstilt i fortellinger, bøker, videospill og liknende. I rollespill brukes gjerne betegnelsen rollekarakter om de figurene som hver deltaker spiller eller representerer[trenger referanse]. Ordet karakter i denne betydningen er opprinnelig engelsk, men kan også brukes på norsk.[1]

Det er en mengde kjente rolleskikkelser fra berømte teaterstykker, såvel som personer og figurer fra eventyr, historier og moderne populærkultur.

Rollekarakterer i rollespill[rediger | rediger kilde]

I verbale rollespill er informasjonen om rollekarakteren som oftest beskrevet på et ark som spilleren har foran seg under spillets gang. Rollekarakterens egenskaper er beskrevet på arkene. Hvordan denne beskrivelsen er foretatt er ulik fra spill til spill. Ofte er rollekarakterens utseende, personlighetstrekk og tidligere historie beskrevet i korte trekk med tekst. Rollekarakterens evner (for eksempel styrke og visdom) og ferdigheter (for eksempel riding og klatring) er gjerne beskrevet med tall. En rollekarakter som er sterk vil ha et høyere tallnivå på styrke enn en rollekarakter som er svak. Disse tallverdiene blir i de fleste rollespill brukt sammen med terninger for å avgjøre hvor godt rollekarakterene lykkes i det de prøver på. For eksempel kan spillerne trille en terning og legge til styrke når de skal se hvem som gjøre det best i en styrkeprøve.

Teoretiske og praktiske tilnærminger til rollen[rediger | rediger kilde]

I en del nyere rollespill, så som Dogs in the Vineyard, blir rollekarakteren sett på ikke som en representasjon av rollens evner, men som en samling med ressurser spilleren har tilgjengelig for å påvirke fortellingen.

Ifølge Big Model-teorien vil spillere ha forskjellige tilnærmelser til spillet, som vil påvirke hvordan de opplever og bruker rollen. Spillere kan for eksempel velge å behandle rollen som en taktisk brikke i et spill, som et fokus for å leve seg inn i en fiktiv verden, eller som et verktøy for å skape en dramatisk fortelling.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]