Cosplay

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jingūbashi-brua i Tokyo er en kjent samlingsplass for cosplay-utøvere. Brua går over Yamanotelinja sør for Harajukustasjonen ved inngangen till Meiji-tempelet.
Cosplayere under Convention de l'animation de l'EPITA i 2009. Ungdommene er utkledt som rollefigurer fra videospillet Legend of Zelda og mangaserien InuYasha.
En parade av entusiaster utkledt i Stormtrooper-uniformer, en soldatdrakt kjent fra George Lucas' Star Wars-filmer, under Dragon*Con 2008
Ungdommer i fursuits utkledt som Pokémon-figurene Umbreon and Lucario og ungjente i stuepike-kostyme under Tekkoshocon 2010.

Cosplay er en utkledningslek, hobby, subkultur og performancekunst der en person, oftest ungdom eller ung voksen, men stadig mer populært for voksne, kler seg ut med kostymer og annet utstyr for å likne en bestemt rollefigur fra særlig japansk populærkultur. Betegnelsen «cosplay» er en sammentrekning av de engelske ordene costume, «drakt» og roleplay, «lek, spill, rollespill eller skuespill».

Rollefigurer, kostymer og bruk[rediger | rediger kilde]

Fantasikarakterene som cosplay-utøverne skal etterlikne, kan være hentet fra animefilmer, mangaserier, videospill, fantasyfilmer, J-pop og superhelter i tokusatsuserier og -filmer, men også fra vestlige tegneserier, sciencefictionserier,eventyrfilmer og spill. Andre kler seg ut som roboter, monstre, fabeldyr, overnaturlige vesener og antropomorfe dyr og gjenstander.

Kigurumi er skikkelser, gjerne tegnede dyr eller maskoter, med hel hode- eller ansiktsmaske. En variant av disse er animegao, kostymer med ansiktmasker av anime- og mangakarakterer som forestiller mennesker. Fursuit er pelskledte dyrekostymer for furrytilhengere.

Enkelte cosplay-kostymer spiller på seksuell fetisjisme og leker med karikerte kjønnsroller, for eksempel i «seksualiserte» stuepike-kostymer, skolepikeuniformer og lolitamote.

Cosplayere er typisk nerdete tilhengere av populære TV-serier og annet som viser seg fram i forseggjorte drakter på samlingsteder i visse storbyer, på fester eller under offentlige arrangementer. Tilstelningene kan være datamesser eller samlinger og konferanser knyttet til tegneserier, animasjonsfilm og liknende populær- og barnekultur. Kostymer, draktelementer, masker og utstyr kjøpes ferdig eller sys og lages selv.

Cosplay kan sammenliknes med flere ungdommelige motefenomener og subkulturer med røtter i populærkultur og Japan, for eksempel laiv-deltakere, gothere og emo-ungdommer, men draktene er ofte mer gjennomført og knyttet til etablerte figurer.

Cosplay-samlinger[rediger | rediger kilde]

anime-samlinger (anime coventions) blir det ofte holdt cosplay-konkurranser for cosplayere, det vil si personer som kler seg ut. World Cosplay Summit er en internasjonal samling for cosplayere som har blitt holdt i Nagoya i Japan hvert år siden 2005. De mest kjente anime-samlingene i Norge er Kawaiicon, Torucon, og Banzaicon.

Cosplay-samlinger i Norge har fått en kraftig oppsving, og det er nærmest inflasjon i samlinger, eller conventions, som blir holdt landet rundt. Det er årlig rundt 10+ større samlinger fordelt rundt i landet.

Oversikt over større norske samlinger[rediger | rediger kilde]

  • Kawaiicon - Årlig convention som holder til i Porsgrunn.
  • Torucon - som også har mindre samlinger rundt halloween og jul, i Trondheim.
  • Banzaicon - stasjonert i Larvik.
  • Metrocon - stasjonert i Stavanger.
  • Cosplay Events - oversiktsside for alle eventer i Norge.

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Kostyme, utkledningsdrakt på film, teater og annet
  • Karneval og kostymeball, feriring og festligheter der deltakerne kler seg i mer eller mindre frie, fantasifulle kostymer
  • Reenactment, rollespill med historisk korrekt utstyr
  • Laiv, «levende rollespill»
  • Fursuit, dyrekostymer med pels knyttet til furry-kulturen

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]