Bildefrekvens

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Bildefrekvens (engelsk: fps, frames per second, «bilderuter per sekund») er et mål på hvor raskt et avbildningssystem produserer unike, etterfølgende bilder. Betegnelsen brukes på datagrafikk, videokamera, filmkamera og «motion capture»-systemer. Bildefrekvens angir som oftest antall bilder per sekund.

Bildefrekvenser i film og TV[rediger | rediger kilde]

Det er tre bildefrekvensstandarder innen TV og film.

  • 60i (delbilder; 50i i Europa og Australia) er standard delbildefrekvens (60 delbilder = 30 bilder), og har vært det innen TV-systemer i flere tiår. Standarden brukes både innen kringkasting og på DVD-er, kamera og andre hjemmevideoformater.
  • 30p (25p i Europa og Australia), eller 30 progessive (helbilder) bilder per sekund. Progressiv skanning imiterer et filmkameras måte å fotografere på og det gir et klarere bilde på raske bevegelser og fremvisningen blir mer lik fremvisningen på en kino.
  • 24p er også et progressivt format og brukes for å overføre video til film. Det brukes også av film- og videoprodusenter på grunn av hvordan resultatet ser ut, selv om det ikke blir overført til film.

35 mm filmkamera har en standard eksponeringshastighet på 24 bilder per sekund.

Andre formater[rediger | rediger kilde]

  • HFR 3D (High Frame Rate 3D) er et filmformat for digital 3D-film der bildefrekvensen er 48 bilder per sekund istedenfor industristandarden 24. Dette skal forbedre opplevelsen av 3D-opptakene ved at bildene blir klarere og bevegelsene skarpere og mindre hakkete. Kritikere hevder imidlertid at raskere filmfrekvens fører til at «kinofilmuttrykket» går tapt, det vil si at filmen likner mer på «skuespillere på en scene enn en kinofilm». Formatet ble tatt i bruk første gang i Peter Jacksons spillefilmserie om Hobbiten i 2012. Andre filmskapere som har sagt de vil bruke doblet filmfrekvens for opptak til 3D-filmene sine, er James Cameron for planlagte oppfølgere til kinosuksessen Avatar og Andy Serkis for filmatiseringa av George Orwells Animal Farm.