Call of Duty (videospill)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Call of Duty
UtviklerInfinity Ward
UtgiverActivision
MediaQuest Holdings (Japan)
Aspyr (macOS; Nord-Amerika)
DistributørSteam
Humble Store
PlayStation Store
KomponistMichael Giacchino
Spillmotorid Tech 3
Siste versjon1.5b
PlattformN-Gage
Microsoft Windows[1]
macOS
Xbox 360
PlayStation 3
Utgivelse29. oktober 2003 (Microsoft Windows; Nord-Amerika)
7. november 2003 (Microsoft Windows; Den europeiske union)
SjangerFørstepersonsskytespill
ModusFlerspiller, enspiller[2]
AldersgrensePEGI 12
Nettstedwww.callofduty.com/ja/
Del av serien Call of Duty

Call of Duty er et førstepersonsskytespill, som er det første spillet i Call of Duty-serien. Det kom ut i 2003 og ble utviklet av Infinity Ward og ble gitt ut av Activision. Spillet tar mye inspirasjon fra Medal of Honor-serien, men viser flere perspektiver fra andre verdenskrig, blant annet vises krigen fra britisk, amerikansk og sovjetisk side.[3][4]

Spillet introdusere også en ny måte NPC-er kunne brukes i førstepersonsskytespill, ved å også ha lagkamerater som kunne reagere avhengig av spillsituasjonen, hvilket fremmet en mer samarbeidsorientert spillmåte, i motsetning til tidligere spill, hvor en som oftest kjempet mot fienden så godt som alene. Flere av Infinity Wards utviklere hadde tidligere vært med på å utvikle Medal of Honor: Allied Assault.[4] Spillet fikk gode kritikker og vant flere priser fra blant annet Academy of Interactive Arts & Sciences og i Interactive Achievement Awards.[5][6]

Amerikansk kampanje[rediger | rediger kilde]

Den amerikanske kampanjen begynner i august 1942 og følger menig Martin, et nylig medlem av 506th Parachute Infantry Regiment. Han gjennomfører grunnleggende opplæring ved Camp Toccoa, og i juni 1944 deltar Martin på Operasjon Overlord. Fallskjermjegerne blir spredt utover et større område, og etterlater Martin i en enhet med medlemmer fra forskjellige grupper ledet av kaptein Foley. Martins enhet ødelegger tysk artilleri ved Utah Beach.

Etterpå får Martin vite at enheten hans har fått i oppdrag å delta i et angrep på en bayersk herregård, for å redde to britiske offiserer: kaptein Price og major Ingram. Han får vite av Price at Ingram allerede hadde blitt flyttet til en annen leir for krigsfanger for videre avhør. Martin og Price må derfor infiltrere leiren, og redder Ingram. Martins enhet deltar senere i Ardenneroffensiven, og må sikre topphemmelige dokumenter og stoppe et forsøk fra tyskerne på å kalle inn stridsvogner.

Britisk kampanje[rediger | rediger kilde]

Den britiske kampanjen begynner med at sersjant Jack Evans og en enhet deltar i Operasjon Tonga, og enheten slippes inn over Bénouville. Ledet av kaptein Price rydder Evans og troppene hans en bro for tyske soldater. I september blir Evans overført til Special Air Service. Han deltar i et oppdrag for å sabotere Ederdemningen, restaurert under Operasjon Chastise.

Senere ankommer jack Evans, Waters og resten av troppen deres til Burgsteinfurt i Tyskland, for å hjelpe til under det nært forestående allierte angrepet mot byen. Etter å ha oppdaget planer om å skyte opp V2-raketter mot de allierte styrkene, må enheten ødelegge disse rakettene før de må slutte seg til resten av enheten deres under angrepet.

Sovjetisk kampanje[rediger | rediger kilde]

Den sovjetiske kampanjen begynner under slaget ved Stalingrad, i september 1942. Korporal Alexei Ivanovich Voronin og hans med-soldater sendes over Volga-elven, hvorav mange blir drept når Luftwaffe går til angrep. Men senere gir de ordre om artilleri-angrep som tvinger tyskerne tilbake. På Røde plass - med sovjetiske offiserer som dreper menige soldater som forsøker å trekke seg tilbake - dreper Voronin flere tyske offiserer. I tillegg gir han ordre om sovjetisk artilleri som kan ødelegge de fiendtlige stridsvognene i området.

Etter hvert blir Voronin forfremmet, og blir del av en enhet ledet av sersjant Pavlov. De får blant annet i oppdrag å ta tilbake en bygård som blir holdt av en gruppe tyske soldater. Den sovjetiske enheten sikrer hele bygningen, og må forsvare den mot et tysk mot-angrep. I januar 1945 tjenestegjør Voronin i en gruppe som sikrer en provisorisk tysk reparasjonsanlegg for stridsvogner i Warszawa. I april blir sersjant Voronin returnert til sin tidligere enhet, 150th Rifle Division. Han og en liten gruppe andre soldater stormer Riksdagsbygningen i Berlin, hvor de hever det sovjetiske flagget fra toppen av taket - noe som avslutter verdenskrigen i Europa.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Steam, Steam-ID 2620, besøkt 31. mars 2022[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Steam, 1.0.0.79, 12. september 2003, Steam-ID 2620, Wikidata Q337535, https://store.steampowered.com 
  3. ^ «Call of Duty Review - IGN» (engelsk). Besøkt 5. juni 2020. 
  4. ^ a b «Call of Duty Q&A». GameSpot (engelsk). Besøkt 5. juni 2020. 
  5. ^ «Call of Duty». Metacritic (engelsk). Besøkt 5. juni 2020. 
  6. ^ «D.I.C.E. Awards By Video Game Details». www.interactive.org. Besøkt 5. juni 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]