Stedje kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stedje kirke
Stedje kyrkje 2.jpg
Område SogndalRediger på Wikidata
Bispedømme Bjørgvin bispedømmeRediger på Wikidata
Byggeår 1867
Arkitektur
Periode nygotikk, stavkirkestil[1]
Arkitekt Christian ChristieRediger på Wikidata
ByggematerialeTre
Beliggenhet
Map
Stedje kirke
61°13′35″N 7°05′45″Ø
Stedje kirke på Commons

Stedje kirke (Stedje kyrkje), omtalt som Sogndal kirke, er en langkirke, vigslet 17. desember 1867 i Sogndal kommune, Sogn og Fjordane. Den treskipede kirken er en av de største i Sogn og Fjordane og er tydelig inspirert av stavkirkestilen. I 1943 ble det satt inn en glassmosaikk øverst i koret i sammenheng med en omfattende restaurering som pågikk helt frem til 1950. To andre vinduer mot nord og to mot sør viser evangelistene og vindu mot øst viser korsfestingen, Maria og Johannes, alle disse bildene er laget av atelier J. Rognaldsen i Bergen.

Tidligere kirker[rediger | rediger kilde]

Ettersom det antas at Stedje kirke var hovedkirke eller fylkeskirke, er det grunn til å tro at det tidlig på 1000-tallet har stått en kirke på Stedje, i tilfelle har nok denne vært en liten kirke. Denne ble antakelig erstattet av stavkirken som ble reist omkring 1184 og som stod der frem til 1867.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Stedje kirke var første gang omtalt i Sverre-soga i sammenheng med at sogndølene i 1184 ble straffet etter at de året før hadde drept Sverres sysselmann, Ivar Dapi i Kaupanger.

Ved kirken står runesteinen Stedjesteinen.

Beliggenhet[rediger | rediger kilde]

Stedje kirke sto på samme sted som dagens kirke, ei flate ovenfor Sogndal sentrums sørside, eller som av navnet (Stedja), flate ved en elv eller høy elvebakke.

Byggverket er i tre og har 600 plasser.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ (no) «Stedje kirke». Kirkesøk. Den norske kirke. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]