Hauge kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hauge kirke
2012-05 Hauge kirke02.jpg
Område LærdalRediger på Wikidata
Bispedømme Bjørgvin
ProstiSogn
Byggeår 1868
Arkitektur
Arkitekt Christian ChristieRediger på Wikidata
ByggematerialeTre
Beliggenhet
Map
Hauge kirke
61°05′55″N 7°29′41″Ø
Hauge kirke på Commons

Hauge kirke (Hauge kyrkje) er en langkirke fra 1868Lærdalsøyri i Lærdal kommune i Vestland fylke. Byggverket er i tre og har 507 plasser.

Hauge kirke

Adkomst til stedet er via Rv5.

Kirken ble ført opp etter tegninger av arkitekt Christian Christie, og har en utforming påvirket av stavkirkene. Kirken har to tårn, ett på hver side ved vestenden av skipet.

Før denne kirken ble bygget lå kirken i sognet rundt en kilometer lenger sørøst, på gården Hauge. Der stod det en stavkirke som første gang er nevnt i kildene i 1327. Denne ble avløst av en tømmerkirke som blir nevnt i 1649. Utover 1800-tallet var denne blitt i dårlig stand. Etter at Tønjum stavkirke blåste ned i 1823 nektet sognepresten å holde gudstjenester i Hauge kirke i dårlig vær, han var redd den også skulle blåse ned. Likevel skulle det vare helt til 1869 før ny kirke stod ferdig, dette var tildels på grunn av uenighet om hvor kirken skulle stå. Til slutt vant det argumentet frem at det var på Lærdalsøyri de fleste i sognet bodde, og kirken ble bygget der i stedet for på Hauge, men den ble likevel hetende Hauge kirke.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]