Undredal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 60°56′58,744″N 7°6′10,508″Ø

Undredal
Undredal
Undredal sett fra båt på Aurlandsfjorden
Fylke Sogn og Fjordane
Aurland
Innbyggernavn Underdøl
Høyde 30±1 meter
Postnummer 5746 UNDREDAL

Undredal er ei bygd og en grunnkrets i Aurland i Sogn og Fjordane og et kirkesogn i Aurland prestegjeld i Indre Sogn prosti.

Bygda Undredal ligger ved vestsida av Aurlandsfjorden, nederst i Undredalsdalen, omtrent midt mellom innløpet til Nærøyfjorden og der Aurlandsfjorden svinger skarpt sørvestover til Flåm. Stedet har butikk, post, Undredal stavkyrkje og ysteri. Siden barneskolens nedleggelse (2006) sendes barna til Flåm og ungdomsskole på Aurlandsvangen.

Frå Undredal
Undredal stavkyrkje

I Undredal bodde 112 personer i 2001.[1] Grunnkretsen omfavner i tillegg til Undredal, Undredalsdalen og naboområde til grensa mot Hordaland, og nordligste delen av kommunen på østsida av Aurlandsfjorden.[2]

Undredal fikk vei i 1988, fylkesvei 601 går fra Undredal oppover Undredalen til Langhuso der den møter Europavei 16 som fortsetter vestover gjennom Gudvangatunnelen til Gudvangen innerst i Nærøyfjorden, og derfra om Voss til Bergen. Det er knappe to mil fra Undredal til Gudvangen. Østover går E16 gjennom Flengjatunnelen til Flåm og derfra videre til Aurlandsvangen, Lærdal og Østlandet. Fra Undredal er det 13 kilometers biltur til Flåm og 21 kilometer til kommunesenteret Aurlandsvangen. Passasjerbåten som går mellom Flåm og Gudvangen går innom Undredal ved behov.

Undredal er et kirkesogn i Aurland prestegjeld i Indre Sogn prosti. Sognekirken er Undredal stavkyrkje som i henhold til åringsdatering kan stamme fra midten av 1100-tallet.[3] Fram til 1855 hørte òg nåværende Nærøy sogn til Undredal sogn.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ SSB: «Folke- og boligtellingen 2001, kommune- og bydelshefter 1421 Aurland», s. 50
  2. ^ SSB: Kart over delkretser og tettsteder i Aurland kommune
  3. ^ Torkjell Djupedal og Sigurd Vengen: «Undredal kyrkje» på nettstaden til Fylkesarkivet i Sogn og Fjordane
  4. ^ «Kirkebøker, Sogn og Fjordane» på nettstaden til Arkivverket

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]