Nærøyfjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
UNESCOs verdensarv
Nærøyfjordområdet
UNESCOs verdensarv Nærøyfjordområdet
Nærøyfjorden ca. 1910
LandNorge Norge
StedAurland, Vik, Lærdal og Voss i Vestland
Utnevnt i2005
Kriterium VII, VIII
Se ogsåVerdensarvsteder i Norden
Eksterne lenker
Nærøyfjorden ligger i Norge
Nærøyfjorden
Nærøyfjordområdet
Nærøyfjorden (Norge)

Nærøyfjorden er en fjord i Aurland kommune i Vestland fylke. Nærøyfjorden er omkring 17 kilometer lang og utgjør en arm av Aurlandsfjorden som igjen er en arm av Sognefjorden. Nærøyfjorden strekker seg inn til bygda Gudvangen. Bakka er en liten bygd som ligger på vestsida av Nærøyfjorden, fire kilometer fra Gudvangen. Lengre ute i fjorden ligger bygda Dyrdal og gården Styvi.[1]

Fjorden er en smal fjord, og et sted bare 250 meter bred, mens fjellene i området strekker seg hele 1761 meter over havflaten. Ved Bakka på det smale punket er største dybde bare 7 favner (12 meter), mens fjorden innenfor vider seg ut og går ned til 75 meter (44 favner) dyp slik at den innerste delen utgjør et bekken.[2] Ved Bakkasundet er fjorden bare 250 meter bred.[3] Fjorden kan fryse til i kalde vintre. Det forekom (blant annet på 1920-tallet og i 1962) at rutebåten ikke klarte å gå inn fjorden og måtte ekspedere ved iskanten.[4]

I 2013 ble fjorden brukt som en inspirasjon til byen Arendelle i Disney filmen Frost.[5]

Amund Helland omtalte fjorden som «Nærøfjorden» eller «Nereimsfjorden», og han skrev «Høie og mægtige fjeld omgiver disse fjorde og fjorddale, der hører til de mærkeligste egne i Sogn.»[2]

Verdensarvområde[rediger | rediger kilde]

14. juli 2005 ble Nærøyfjordområdet sammen med Geirangerfjordområdet innskrevet som Vestnorsk fjordlandskapUNESCOs liste over verdens kultur- og naturarvsteder. Nærøyfjordområdet omfatter arealer særlig omkring Nærøyfjorden og deler av Aurlandsfjorden i Aurland kommune samt områder i Voss, Vik og Lærdal kommuner. I Vik og Lærdal er områdene knyttet til Aurlandsfjorden, Fresvikbreen og Bleia naturreservat. I Voss kommune er områdene knyttet til Grånosmyrane naturreservat, Stalheimskleivi med Sivlefossen og Sivlesnipa, Øvsthusdalen med fangstanlegg ved Halsavatnet og Gravhalsen, og Fyresdalen med Grindafletvatni og Grindaflethytta.

Delområdet omfatter områder som er vernet på ulike måter av norske myndigheter:

Området blir bl.a. forvaltet gjennom Nærøyfjorden landskapsvernområde. Nærøyfjorden verdensarvpark er ett av pilotprosjektene i Verdiskapningsprosjektet til Riksantikvaren.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nærøyfjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk
  2. ^ a b Helland, Amund: Topographisk-statistisk beskrivelse over Nordre Bergenhus amt. Den almindelig del. i serien Norges land og folk, 1901.
  3. ^ Fylkesmannen i Sogn og Fjordane: Forvaltningsplan for vestnorsk fjordlandskap, delområde Nærøyfjorden Arkivert 2015-05-04, hos Wayback Machine., Rapport nr 1, 2008, s. 21.
  4. ^ Finn Borgen Førsund: Dampen og kaia. Stoppestader for Fylkesbaatane i Sogn og Fjordane 1858-1998. Førde: Selja forlag, 1998.
  5. ^ «Disney's Frozen: Inspired by Norway's beauty.». Besøkt 18. januar 2014. 
  6. ^ Stempelkatalog, 5747 Dyrdal i Sogn Lærdal postkontor

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]