Den europeiske romfartsorganisasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
ESA omdirigeres til denne siden. ESA kan også bety EFTAs overvåkningsorgan.

Den europeiske romfartsorganisasjon (engelsk: European Space Agency, eller ESA) er et europeisk, mellomstatlig samarbeidsprosjekt som ble dannet med utforskning av verdensrommet som formål. Organisasjonens hovedkvarter ligger i Paris i Frankrike, mens kontrollsentralen (det europeiske romoperasjonssenteret) ligger i Darmstadt i Tyskland. ESA har også andre sentra i henholdsvis Tyskland, Italia og Nederland.

ESAs Forløper var Den europeiske romforskningsorganisasjon og European Launcher Development Organisation (ELDO) som ble slått sammen 31. mai 1975.

ESA har i dag 17 medlemsnasjoner. De 10 opprinnelige medlemmene var: Belgia, Danmark, Frankrike, Nederland, Italia, Storbritannia, Sveits, Spania, Sverige og Tyskland. Senere sluttet flere vesteuropeiske land seg til; Finland, Hellas, Irland, Luxemburg, Norge, Portugal og Østerrike. Flere av de østeuropeiske nasjonene har ønske om å bli fullverdige medlemmer. Polen, Romania og Ungarn har spesiell status i ESA. Tsjekkia ble fullverdig medlem mot slutten av 2008. Estland og Slovenia har signert en samarbeidsavtale med ESA, mens Litauen har ytret ønske om samarbeid.

Canada har siden 1. januar 1979 hatt en spesiell status i ESA som samarbeidende organisasjon og deltar på alle nivåer i organisasjonen. ESA har også et eget kontor, for romsamarbeidet med Russland, plassert i Moskva.

Organisasjonen har forskningssentre i Frankrike, Tyskland og Italia.

I 2005 hadde ESA ca. 1907 ansatte og et årsbudsjett på for 2005 på 2977 millioner euro.

Prosjekter[rediger | rediger kilde]

Noen av prosjektene:

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

Kontrollsentralen i Darmstadt

ESA består av åtte sentre, tre kontorer og bakkestasjonsnettverket ESTRACK. De åtte sentrene er:

ESA har mindre kontorer i Harwell i Storbritannia, Moskva i Russland og Washington i USA. ESA opererer også ESTRACK (engelsk: The ESA Tracking Station Network), et system av bakkestasjoner spredt rundt jordkloden.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]