Neil Armstrong

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Neil Armstrong
Neil Armstrong
Født 5. august 1930
USA Wapakoneta, Ohio
Død 25. august 2012 (82 år)
USA Cincinnati, Ohio
Ektefelle Janet Elizabeth Shearon
Yrke Astronaut

Neil Alden Armstrong (5. august 193025. august 2012) var en amerikansk astronaut og den første personen som spaserte på månen. Han var også flyingeniør, marineoffiser, testpilot og universitetsprofessor. Før han ble astronaut var Armstrong offisier ved det amerikanske marinen og tjenestegjorde i Koreakrigen. Etter krigen tok han en bachelorgrad ved Purdue University i Indiana. Deretter var han testpilot ved «National Advisory Committee for Aeronautics High-Speed Flight Station», i dag kjent som Dryden Flight Research Center. Han loggførte mer enn 900 flyturer. Senere fullførte han sine akademiske studier ved University of Southern California.

Som deltaker i flyvåpenets «Man in Space Soonest», et program for raskest mulig å sende et menneske ut i verdensrommet, og Boeing X-20s bemannet romfartsprogram, ble Armstrong en del av NASAs astronautkorps i 1962. Han gjorde sin første tur i verdensrommet som kommanderende pilot for Gemini 8 i 1966. Han ble da NASAs første sivile astronaut som fløy i rommet. På denne turen gjorde han den første dokkingen med romfartøyer sammen med pilot David Scott.[1]

Armstrongs andre og siste romtur var som leder for månelandingen med Apollo 11 i juli 1969. På denne turen steg Armstrong og Buzz Aldrin ned på månens overflate og tilbrakte to og en halv time med undersøkelser og utforskning mens Michael Collins ble værende i kretsløp rundt månen i kommandomodulen. Armstrong ble det første mennesket som satte sin fot på månen den 21. juli (20. juli amerikansk tid) 1969 og hvor han uttalte de historiske ordene «Det er et lite steg for et menneske, et stort sprang for menneskeheten»).[2] Sammen med Collins og Aldrin ble Armstrong æret med Presidentens frihetsmedalje av president Richard Nixon. President Jimmy Carter overrakte Armstrong Kongressens æresmedalje for romfart i 1978, og sammen med sitt mannskap fikk han Kongressens gullmedalje i 2009. Han har også fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Armstrong døde i Cincinnati, Ohio, den 25. august 2012 i en alder av 82 år etter komplikasjoner som følge av en hjerteoperasjon.[3]

Romferden[rediger | rediger kilde]

Armstrong var kommandør på Gemini 8 da den, sammenkoblet med Agena, begynte å rotere ukontrollerbart. Armstrongs ro og evne til å komme seg ut av den livstruende og farlige situasjonen, var en av grunnene til at han ble valgt til kommandør på Apollo 11.

Armstrong var reserve for Gemini 5 og Gemini 11.[6][7]

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Gemini 1965–1966». Spacecollection.info.
  2. ^ «Neil Armstrong er død», NRK 25. august 2012
  3. ^ «Neil Armstrong's Death—a Medical Perspective». Scientific American.
  4. ^ «Gemini-VIII (8)». NASA. Besøkt 26. august 2012. 
  5. ^ «Apollo-11 (27)». NASA. Besøkt 26. august 2012. 
  6. ^ «Gemini-V (5)». NASA. Besøkt 26. august 2012. 
  7. ^ «Gemini-XI (11)». NASA. Besøkt 26. august 2012. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote Wikiquote: Neil Armstrong – sitater
Commons Commons: Neil Armstrong – bilder, video eller lyd