De tre vise menn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
De tre vise menn Kaspar, Melchior og Balthasar framstilt iført frygiske luer i en mosaikk fra seint på 500-tallet i basilikaen i S.Apollinare Nuovo i Ravenna i Italia.
De hellige tre konger framstilt i Santa Maria in Trastevere i Roma
Ifølge spansk og latinamerikansk tradisjon har de tre vise menn med seg gaver til barna til jul. I seinere år har det skjedd en sammenblanding med den angloamerikanske julenisseskikken, og disse figurene opptrer derfor ofte på kjøpesentre der barn kan komme med ønskene sine eller bli tatt bilde av sammen med dem.

De tre vise menn eller hellige tre konger er den kristne tradisjonens tolkning av de østerlandske stjernetyderne som omtales i Matteusevangeliets kapittel 2, vers 1-12 i Bibelen: «1. Da Jesus var født i Betlehem i Judea, på den tid Herodes var konge, kom noen vismenn fra østen til Jerusalem 2. og spurte: Hvor er jødenes konge som nå er født? Vi så hans stjerne da den gikk opp ved morgengry, og er kommet for å hylle ham.»

Tross at tretallet ikke nevnes i Bibelen, har man antatt at de var tre, ettersom de overrakte tre gaver til Jesusbarnet: gull, røkelse og myrra. Tidlig oppstod en rik legendedannelse, og vismennene fikk navnene Kaspar, Melchior (Melkior) og Balthasar (Baltasar). Deres påståtte relikvier forvares i Kölnerdomen i Köln i Tyskland. Deres besøk hos Jesusbarnet feires i den vestlige verden på trettende dag jul, 6. januar (epifania).

De besøkende som kom for å finne Jesusbarnet, kom først til Kong Herodes, men måtte reise videre til Betlehem før de fant barnet. Matteusevangeliet forteller videre om de vise menn som gikk inn i stallen, fikk se barnet og falt på kne. Så åpnet de sine skrin og bar frem gull, røkelse og myrra, gaver som har blitt tolket ut fra Jesus' senere liv: gull fordi han var konge, røkelse viste til hans prestegjerning og myrra til lidelse og død.

Fremstillinger i kunsten[rediger | rediger kilde]

I en veggmosaikk i S. Apollinare Novo i Ravenna i Italia fra seint på 500-tallet, er de tre vise mennene framstilt foran en rekke kvinnelige helgener på vei for å gi Jesusbarnet gaver. Mennene er kledt i østlige drakter med fint mønster, edelstener og hermelinpels. På hodet bærer de frygiske luer, et hodeplagg som frygerne i Lilleasia bar i oldtida og som ble overtatt av grekerne og derfra brakt videre i Europa. Frygiske luer var kjegleformede toppluer av myk tekstil, med øreklaffer og foroverbøyd topp. I europeisk kunst blir de gjerne båret av folk fra orienten. Disse luene ble under den franske revolusjon pyntet med trefarget kokarde og gikk da under navn av jakobinerlue, frihetslue eller den røde lue. Bildet i Ravenna ble restaurert på 1800-tallet. Luene er ikke like tydelige på en av de eldste fremstillingene av vismennene fra Priscillakatakomben i Roma som stammer fra 100- eller 200-tallet, men på seinere sarkofagdekor er de vanlige, for eksempel på «treenighets-sarkofagen» i Lateran-museet i Vatikanet fra ca. 315.

I engelske tekster er de vise menn etter gresk omtalt som magi. En norsk oversettelse kan være magiker eller filosof som har studert astrologi og som en trodde hadde okkulte krefter. Denne tittelen ble gitt til zoroastiprester. De hadde flere betydelige spesialiteter som å lege syke og forklare fysiske fenomen. De var kjent for å praktisere astrologi og fortelle om fremtiden. Astronomer hevder at de frygriske luene som vismennene har på seg ble brukt av astrologer som drev med stjernetyding. Vismennene er fremstilt med de samme luene i mosaikkene på korbuen i Santa Maria Maggiore i Roma. På den ene siden vises besøket hos Herodes og på den andre siden bærer de frem sine gaver til Jesusbarnet. Men ofte er de fremstilt som konger. En av grunnene kan være Den gyldne legende som forteller om konger som kom til Jerusalem og som også gir dem navn, Kaspar, Melkior og Baltasar. Derfor er de som oftest framstilt som konger etter 1200-tallet som i Santa Maria i Trastevere i Roma.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Commons-logo.svg Commons: Kategori:Three_Wise_Men – bilder, video eller lyd