Betlehemsstjernen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Mosaik som fremstiller de tre vismennene i det de følger Betlehemsstjernen.

Betlehemsstjernen eller Julestjernen knytter seg til en forestilling fremsatt i Matteusevangeliet, om at en spesiell stjerne skulle ha vist seg på himmelen i anledning Jesu fødsel, som symbol på den ekstraordinære hendelsen som fant sted.

Motivet er ikke nevnt hos de øvrige evangelistene, men hos Matteus påstås det at noen orientalske astrologer ved synet av stjernen, tolket den som et tegn på at en stor konge måtte være født. Dermed la de ut på en reise medbringende kostbare gaver, som skulle vise seg å stå i grell kontrast til den stallen hvor stjernen ledet dem. De mistolket derfor først hvor stjernen egentlig ledet dem og red rett til kong Herodesslott, da de ikke syntes det var andre mulige steder i omgivelsene som kunne være åsted for en kongefødsel. Her kom de da til å røpe underet for den hevngjerrige kongen, som ikke ville vite av noen konkurrent, spesielt ikke hvis han var av jødisk ætt. I enkelte religiøse kretser oppfattes derfor Betlehemsstjernen som Djevelens verk.

Det finnes ingen indikasjoner i Bibelen på at antallet magere eller vismenn som fulgte stjerna skulle være tre. I Matteusevangeliet slås det fast, at:

Sitat "Da Jesus var født i Betlehem i Judea, på den tid Herodes var konge, kom noen vismenn fra Østen til Jerusalem." Sitat
– Matteusevangeliet 2,1

Grunnen til at de har blitt regnet som tre skyldes alene de tre gavene som ble gitt, nemlig gull, røkelse og myrra. Det var imidlertid legendarieskriftene som ga de tre vismennene navn.

Stjernekikkerne hadde en sterk posisjon Østen, og tilsvarer på sett og vis dagens astrologer og leger, som i mindre grad kunne bygge sin viten på sikre observasjoner. At stjernen skulle ha gått fra øst mot vest kan være en følge av jordas rotasjon rundt sin akse.

Eldre folklore fra det persiske riket (dagens Iran) hevder at et hvert individ er født under sin egen stjerne, og at herskernes stjerner var mer lyssterke enn hva andre ble tildelt.

Astrologiske spekulasjoner[rediger | rediger kilde]

Bethlehemsstjernen anses av flere teologer kun å være et sekundært forsøk på å mystifisere Jesus som messiansk figur. Det har vært gjort mange forslag på å finne hvilke fenomener som kan ha vist seg på stjernehimmelen i den aktuelle perioden, i håp om eksakt å kunne tidfeste Jesu fødsel. Enkelte teorier går ut på at det må ha vært en planet, et stjerneskudd eller en komet, mens andre igjen har hevdet at det må ha vært en spesiell supernova i galaksen Andromeda, men alt dette stemmer dårlig overens med de astrologiske beregningene.

Et fenomen som faktisk skjedde i år 2 f.Kr. var at planetene Jupiter og Venus kom i forbindelse med hverandre i Løvens tegn, slik at det ville kunne iakttas et spesielt lysfenomen på stjernehimmelen. Hvis historien om de tre vismennenes besøk hos Herodes den store skulle være korrekt er dette for sent, ettersom kongen døde 4 f.Kr.). Den 24. februar 1999 var dette samme fenomenet nok en gang mulig å iaktta på stjernehimmelen.

Visse lysfenomener som knyttes til planeten Jupiter, og som gjentar seg hvert sekstiende år, ligger til grunn for en teori lansert av Michael R Molnar. [1] I følge denne teorien skulle juledagen ha inntruffet 16. april i år 6 f.Kr..

En annen fundering omkring fenomenet går ut på at Betlehemsstjernen kan være Halleys komet. Det nærmsta tidspunktet som denne kometen har passert ved begynnelsen av vår tidsregning er i år 11 f.Kr., men da skjedde det til gjengjeld i løpet av juledagene. Ikke minst denne kometen eller risstjernen har i folketroen blitt forbundet med personlige ulykker, krigshendelser og naturkatastrofer, heri også varsel om at landets hersker kunne komme til å dø.

Trivia[rediger | rediger kilde]

Alf Prøysen har forestillingen om Julestjernen, dvs. Betlehemsstjernen, som en lokal, folkelig metafor i sin Julekveldsvise:

Dra krakken bortåt glaset, så sett vi øss å ser,
og prøve finne leia der julestjerna er.
Den blankaste ta alle, hu er så klar og stor,
du ser a over taket der a Jordmor-Matja bor.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Star of Bethlehem – bilder, video eller lyd

Referanser[rediger | rediger kilde]